Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
„Előre menekülök!” (Archívum)
Interjú Bóka Lászlóval
Szerző: Sárközi Lóránt
2002. szeptember 20. 15:13

- A sajtótájékoztatón ismertetett műsorrend mennyiben tükrözi a direktori pályázatodban vázolt elképzeléseidet? Teljesült-e már valami, alább kellett-e adnod az akkori terveidből?

- Bármilyen hihetetlen, egyfolytában előre menekülök! Megtehettük volna azt, hogy egyáltalán nem csinálunk premiert, és akkor pillanatok alatt rendbe tehettük volna a színház zilált anyagi helyzetét. Nem ezt az utat választottam. Szerintem az előre menekülés az egyetlen kiút. Meg kell mutatni, mire vagyunk képesek, és úgy érzem, ha menet közben kezeljük az anyagi helyzetet, akkor nagy probléma nem történhet. Havonta-kéthavonta előveszem a pályázatomat, mert pontról pontra szeretnék ragaszkodni az abban leírtakhoz, és ez az egyetlen biztos fogódzó nekem ahhoz, hogy tudjam: minden úgy halad, ahogy elképzeltem. Mondok két példát: megígértem a pályázatomban, hogy lehetővé tesszük a mozgássérültek bejutását az épületbe. Mint utóbb kiderült, három nap alatt meg lehetett csinálni a rámpát. Akkor viszont még gondban vagyunk, ha el akarnak menni a mellékhelyiségbe. Azt is írtam a pályázatomban, hogy az első évben mindenképpen színre akarom vinni Vaszary Gábor Az ördög nem alszik című vígjátékát. Meg is csináljuk, nem is akármilyen szereposztásban, Iglódi István rendezésében. Összefoglalva: minden energiám arra megy el, hogy egyáltalán ne térjek el attól, amit a pályázatban leírtam, hogy ne kényszerüljek arra, hogy improvizáljak. Persze, hogy néha rákényszerülök, de az mindig az anyagiak miatt van. Nagyon lassan tudunk haladni, mégis jó esélyünk van arra, hogy másfél év alatt rendbe tegyük a pénzügyeket.

- Hogy érzed magad a menedzser szerepében?

- Régóta csinálok hasonlót: színész karnevált szerveztem, színházak PR-ügyeit intéztem, igyekszem hasznosítani a régi tapasztalatokat. De olyan véres, napi helyzetekben kell szembenéznem azzal, hogy mit nem tudok, hogy magam is meglepődöm. Egy dologra nem vagyok hajlandó: nem fogom fel kudarcként a csalódásokat. Megrázom magam, az a napom el van rontva, ez tény, de másnap már azon dolgozom, hogy tudunk előrelépni.

- Több színház is ellene volt/van az átszervezésnek, működőképes a Vidám Színpad Közhasznú Társaság?

- Az Új Színház igazgatója, Márta István kérdezte tőlem a napokban, hogy mik a tapasztalataim. Neki is azt mondtam, hogy nem tudom, milyen a régi rendszer, én már ezt kaptam, és nagyon rugalmasnak gondolom. Hatvan millióval indultunk, a költségvetésünk ma már hetvenmillió forint, szerintem ez az összeg már három héten belül felmegy nyolcvanra. De még mindig ez Budapest legkisebb támogatottságú színháza. Egy velünk azonos nagyságú színház, (direkt nem nevezem meg) százhatvanmillióról startol. Én azt mondom, nekünk száznegyvennel kellene dolgoznunk. De van itt még egy baj. Minden budapesti színház, amelyet a Fővárosi Önkormányzat támogat, kap művészeti támogatást. Ezt darabokra, színészek fizetésére költheti. Nekünk ilyen sosem volt. Ígéretet már kaptam arra, hogy január elsejétől lesz.

- Terveid között szerepelt az állandó társulat létrehozása is, arról is hallottam, hogy frissen végzett színészeket csábítanál a színházhoz?

- Megnéztem a végzős Máté Gábor-osztályt, és valóban kiszaladt a számon, hogy az lenne a legjobb, ha ezt az osztályt egy az egyben ide lehetne szerződtetni. Természetesen nem tehetem meg, de egy biztos: fiatalítani kell. Ennek a színháznak de jure nincs társulata, de facto van. Ez csak azt jelenti, hogy van aki negyven éve itt van, de mindenkinek csak produkcióra szóló szerződése van. Én szeretném, ha lenne itt egy megújuló, az új igényekhez alkalmazkodó társulat, de a régieket sem akarom elfelejteni. Év elején mindenkinek elmondtam: nem én osztok szerepet. A hozzánk meghívott rendezőnk válogatnak. Jobb, ha a kereslet-kínálat határoz, és nem az én véleményem. Jobb, ha Verebes vagy Iglódi mondja azt valakire, hogy együtt akar vele dolgozni. A következő egy évben kiderül, kit használtak a rendezők, és kit nem. Azokból szeretnék társulatot, akik teljesítettek. Hogy egy kezdő színésznek vonzó lehet-e a Vidám Színpad? Talán hisznek bennem, talán elhiszik, hogy szeretném kiszellőztetni a Vidám Színpadot. Nagyon sok múlik a következő egy éven!

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!