Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hallamasch fesztivál Bécsben (Archívum)
Kultúrák és nemzetiségek örömünnepe
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 21. 16:51

A Hallamasch szó éppenséggel csak azóta jelenti mindezt, amióta a fesztivál ezen a néven fut. A rendezvényt hat éve szervezők szerint eredetileg a régi bécsi népnyelvben a mulatságokat nevezték így. E jelentéshez híven az idei multikulti fesztivál a Kultúrák Éjszakai Parádéjával kezdődött Bécs egyik legszebb parkjában, a Stadtparkban, majd a Spittelbergben, a bohémek kedvelt negyedében "családi nappal" folytatódott. Ez utóbbin igazi cirkuszi volt a hangulat: akrobaták, bűvészek, tűznyelők, bűvészek szórakoztták a közönséget - és persze népszerűsítették a további programokat.

Ez utóbbiak közül kiemelkedik a Táncminiatűrök című összeállítás, amely a japán, kubai, kolumbiai, és német tagokból alakult Salpuri színház különleges táncjátéka. A Bhangra csoport észak-indiai és pakisztáni néptáncai mellett egy török és egy brazil szólótáncos szórakoztatja a közönséget. Produkciójuk a hagyományos és a modern mozgásművészet meglepő keveréke, a finom és a harsány mozdulatok kifejező kombinációja, érzelmek és indulatok elegye.

A szerda este a szóé: ugyancsak a Spittelberg egy hangulatos olasz kocsmájában Bécsben élő különböző származású írók, költők olvasnak fel műveikből, amelyek nem csak stílusukban, hanem témájukban is sokféle betekintést nyújtanak idegen  kultúrákba.  A kor sajátosságaként ad tippeket a Babyclubbing című rendezvény csütörtökön a legkisebbek szórakoztatására. A passzív gyerekjátékok kora lejárt: shake baby, shake a mottója ennek a nagyon vidám rendezvénynek, amely már csak a gyerekszereplők miatt is biztos siker. A Balkán népeinek ünnepi - ezúttal esküvőkre szánt - zenéjét hallgathatják az érdeklődők egy egész estén át, pénteken: ez a zene vidám és szívbemarkoló, dominál a hegedű. A román, szerb közreműködők közül több az ismert cigány-társulat. És a szombati záró-mulatság kivilágos kivirradtig tart majd.

A kiemelt rendezvényeken túl a város sok pontján több tucat színpad, udvar, arra alkalmas kisebb-nagyobb helység várja az érdeklődőket: a műfajok sokfélék, a sok zenés táncos előadáson kívül nem kevés a próza, de van pantomim és bábjáték is a kínálatban.  Az előadások kétharmada ingyenes, csak a nagyobb előkészületet igénylő, esetleg a terembér miatt költségesebb és korlátozott befogadóképességű színi előadásokra kell jegyet váltani.

Az eddigi öt fesztiválon 48 nemzet képviseletében kereken 8000 művész lépett már eddig fel, 200 helyszínen és több mint hétszázezres közönség előtt. A nemzetiségek képviselőinek 90 százaléka ausztriai lakosként itt ápolja a hagyományokat, miközben a hétköznapi életben kellőképpen asszimilálódva éli az osztrákok mindennapjait. A Hallamasch fontos kultúrpolitikai küldetése bebizonyítani: nincs igazuk azoknak, akik féltik az egységesülő Európában a sokszínűséget. A nemzeti hagyományok igenis megőrizhetők, a kulturális gyökerek nem vesznek el - az a Hallamasch fesztivál egyik üzenete, amely egyébként felettébb szórakoztató módon jut el a közönséghez.

 

A fesztivál programja a www.hallamasch.at internetcímen megtalálható, s ugyanitt jegyet is lehet rendelni a belépő-köteles előadásokra.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!