Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Vélt világaink (Archívum)
Van-e valóság a valóság show-ban?
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 17. 15:20

Számos on-line vitafórumban a többség a valóságshow-nak titulált leselkedős műsorok haszontalansága, értéktelensége és ízléstelensége ellen érvel. Sokan hozzáteszik még, hogy teljesen fölösleges, álszent és korai ezeket a műsorokat ekkora adagban a magyar nézők nyakába zúdítani. Egyesek pedig egyenesen a betiltásukat szorgalmazzák. Rengetegen persze azt sem tudják pontosan, milyen műsorok is ezek valójában, így a lecsengésük előtt korai lenne végleges véleményt alkotni. Elég legyen annyi, hogy egyrészt sem maga a műfaj, sem annak mozgóképes formái nem lehetnek ismeretlenek a hazai közönség előtt.

 Az előzmények
Ha szigorúan a jelenség empirikus oldalát nézzük, tudományos (orvosi, pszichológiai, szociálpszichológiai, kommunikációs) szakkönyvekben tucatnyi olyan kísérletről olvashattunk, amelyekben embereket zártak össze és figyeltek meg különböző szempontok alapján. A kukkolás, a másik ember titkon történő megfigyelése ősi ösztön. Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne leste volna ki a szüleit, testvérét, szerelmét akár intim pillanatok közben. Minden kollégiumi mosdóban, strandon, uszodában és nyilvános WC-ben találkozhatunk rejtélyes lyukakkal, álcázott rejtekhelyekkel. Ami egyeseknek jó hecc vagy felháborító tapintatlanság, az másoknak élmény- és izgalomforrás: a motivációs spektrum meglehetősen széles és sokrétű. Legalább annyira, mint az alapkoncepció (mármint a leselkedés) irodalmi és képi feldolgozása.

Az alapmű George Orwell máig dermesztő hatású 1984-e. Az ott megfogalmazott intés, “A Nagy Testvér szemmel tart” szállóigévé lett. Említhetjük még J. P. Sartre: Zárt tárgyalás című drámáját, ahol az egyik jelenetben az összezárt emberek érzelmei és tettei öltenek szélsőséges formát. Számos filmes megközelítés nemcsak a kukkolás természetrajzát és az összezártság végletes hatásait, hanem a televízió valóságteremtő képességét is boncolgatta. Az EdTv, Truman-show, Tizenkét dühös ember, Wag the dog és többek között az Egészséges erotika, hogy egy sikeres magyar alkotást is említsünk, mind a problematika egy-egy aspektusát vitte filmszalagra. Az itthoni képernyőkön pedig futottak már valóság-, vagy valóságot imitáló műsorok, jelesül: Real World, Reality TV, Csíííz, Bár, Survivor, Tégla, Bázis, Balatoni Napló. A lista tehát egyáltalán nem mondható szűkösnek, mint ahogy nem az a valóságshow-kban felbukkanó tévés műfajok száma sem. Ötvöződik bennük ügyességi vetélkedő és szappanopera, kvízshow és sitcom, infotainment és erotika. Egy a lényeg: minél több és szélesebb nézői réteg találjon benne kedvére valót!

 A közönség
A közönség a műsort és annak propagandáját befogadó közeg, azaz 2002 Magyarországának lakossága. Nemcsak a tévénézők, hanem szinte mindenki, aki valamilyen elérhető, közösségi forrásból információt kap vagy vételez.
Van valami véletlen és bizarr egybeesés abban, hogy éppen most kezdik el dömpingben sugározni a reality show-kat. Lecsengett a választási hullám, indul az újabb kampány – és nem ígérkezik kiegyensúlyozottabbnak, megfontoltabbnak, mint a tavaszi. Ami pedig intenzitását, eszközeit, agresszivitását és kategorikusságát tekintve is egyedülálló volt. Nem biztos, hogy mindenkiben kellemes emlékeket ébresztett, amikor propaganda-SMS-ek töltötték fel mobiltelefonjaik postaládáit. “Nagy Testvér szemmel tart.” Annak sem feltétlenül lehetett örülni, amikor minisztériumi szerverekről érkeztek számolatlanul a meggyőző hangvételű kör e-mail-ek, eldugítva a levelezőcsatornákat. A friss kommunikációs eszközök használata persze egyáltalán nem baj, sőt. A baj az, hogy az országban újra tapinthatóvá vált a gyanakvás és a bizalmatlanság légköre. Vannak “ők” és vannak “mi”. Nem lehet tudni, ki kivel van, ki kicsodát és miért figyel, vagy nem figyel. Ki milyen kör tagja, vagy nem tagja. Ki kiről mit tudhat vagy mit gondol. S ezt az össznépi “ki kivel van” leskelődést fejelte meg a homályból előrántott szigorúan titkos iratok, megfigyelési ál- és valós dokumentumok máig tartó kálváriája. Vajon a rejtett kamerás leselkedés marketingstratégái hogyan tekintenek erre a nyitóterepre? Soha jobbat? Soha rosszabbat?

Végezetül célszerű lenne röviden összefoglalni, miért nem hihetünk ezeknek a műsoroknak, mitől és miért nem valóságosak a valóságshow-k? Kik és hogyan manipulálják a nézőt? Valóban kukkolunk vagy csak elhitetik velünk a leselkedés élményét? Mi ez?

 Teremtett valóságok
Alapszabályok. A mozgókép, s benne minden televíziós termék eleve manipulált műfaj. Nem mindegy, hogy hová teszik le a kamerát, milyen fényekkel és milyen szögből fotóznak, mit kérdeznek, hogyan szelektálnak és vágják össze a nyersanyagot. A kamera jelenléte kreált valóságot hoz létre, s annak is csak a töredékét képes közvetíteni. Ha 10-20-30 darab van belőlük egy házban, akkor is. Az operatőrök szerint “a kamera rosszabbul lát, mint a szemünk”, ami átvitt értelemben is érvényes. A kamera nemcsak a technikai korlátok miatt változtatja meg a valóságot, s hoz létre egy tartalmilag és esztétikailag is más minőséget. A kamera előtt mindenki viselkedni kezd, modorossá válik, szerepel. Akármennyire őszinte vagy gátlástalan, senki sem képes igazán felszabadult lenni tucatnyi objektívvel a háta mögött.
Hazugságok - nekik. A mesterséges környezet, a mímelt lazaság, az erőltetett szituációk valós konfliktusokat, igazi érzelmeket, tényleges interakciókat szülnek? Egy valóságos show-ban miért van szükség szerkesztők tucatjaira, tartalmi instrukciókra és annak meghatározására, hogy ki mit nem mondhat a műsorban?! A négy fal között mindenki azt mond, amit akar, nem így a magát valóságshow-ként definiáló műsorban? Mitől lesz népmesei hős a győztes? Attól, hogy kibírja idegösszeroppanás nélkül és nyer 8-15-33 millió forintot? A pénztől, a relatív gazdagságtól, a hirtelen jött népszerűségtől? A lé a tét?
Hazugságok - magunknak. Mit csinálunk, amikor megnézzük a híradók haditudósításait, a gyilkos elfogását, a katasztrófák áldozatait? Mit csinálunk, amikor megnézzük a bukott politikus könnyeit, a közszereplők izzadását, a bulvárhíradók nyomor-hőseit? Mit csinálunk, amikor megnézzük az ismeretlenül összezárt emberek örömét, bánatát, testét, cselekedeteit? Kukkolunk, kifigyelünk, leselkedünk.
A valódi világban vajon a kulcslyukon át figyeljük-e barátaink dominózását, vizelését és szeretkezését? A valódi világban vajon éles szemmel észrevesszük-e a 14 éves lányt a fejbelövés előtti pillanatban? Valós világunkban kire szavazunk? A drogosra kiürült szobája parkettáján? Alkoholistává váló barátunkra? A boldogtalan pultoslányra a szomszédból? Igen? Nem? Ha nem, miért nem?
Valódi világunk tehát nem elég érdekes, nem elég izgalmas. Tétjeit, bár minden mesterséges világénál előrébbvalók és valóságosak nem vesszük igazán komolyan.
Szavazzunk inkább! A cigányozó bugyiboltos, az ausztrál szűzlány vagy a magamutogató anyuka? Fontos, hogy ők legalább valódiak…

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!