Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Populáris kultúra művészi értékekkel (Archívum)
Beszélgetés Szomjas Györggyel
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 19. 14:24

 

– Miért tartotta fontosnak, hogy filmet készítsen a táncházról?

Sz. Gy.: Egyrészt személyesen is kötődöm ehhez a világhoz: a 70-es évek eleje óta tartom a kapcsolatot a mozgalommal, valamint az utóbbi 10 évben több dokumentumfilmet is készítettem erről a témáról. Úgy éreztem, hogy megér egy játékfilmet is. Másrészt a táncházi világot nagyon progresszív és magával ragadó közegnek érzem a populáris kultúrán belül. Sok szépséget, spontán örömet, életszeretetet sugall, amelyre nagy szükség van a technicizálódó világban. A filmben szereplők pedig nem fogyasztói, hanem használói ennek a magas művészi értékeket is képviselő kultúrának. A táncház természeténél fogva magában hordozza ezeket a fontos értékeket, és nem kell egy mesterséges közeget teremteni ahhoz, hogy erről beszélni lehessen.
– A film 60 százalékában csak zene hallható, nincs dialóg. A hangfelvételek viszont sokszor gyenge pontjai a hazai filmgyártásnak.

Sz. Gy.: Egyik fő célkitűzésünk volt, hogy a legkorszerűbb hangtechnikával a nemzetközi színvonalnak megfelelő hangfelvételek készüljenek a filmhez. Ez nagyon sok pluszmunkát jelentett a forgatás ideje alatt. Minden hangszert, sőt még a lábak, a lépések zaját is külön hangsávon rögzítettük. A táncházi jeleneteket általában egy-egy hosszú beállításban vettük fel, hogy a táncosok előadását ne zavarja meg az állandó átállás. Nagy volt a hibalehetőség, de a felvételek végül nagyon ízesre sikerültek, élethűen adják vissza a helyszínek hangulatát.

– A jó hang a külföldi bemutatás, a versenyek miatt is fontos volt?

Sz. Gy.: Én nem foglalkozom a forgalmazással. A Vagabond alapvetően a magyar közönségnek készül, de a filmben szereplő zenészek külföldön is elismertek, ezért remélhetőleg nem marad visszhangtalan a film Magyarországon kívül sem.

– Kik a filmben szereplő zenészek?

Sz. Gy.: A legismertebbek között van Halmos Béla, a Tatros együttes, a Muzsikás és Sebestyén Márta, a Söndörgő, a Szászcsávási zenekar, Dresch Mihály, Zerkula János, Sebő Ferenc és Berecz András.

– A szerepeket pedig fiatal zenészek és táncosok alakítják. Az ő színészi korlátaik miatt döntött úgy, hogy nem a párbeszédes jelenetekre helyezi a hangsúlyt?

Sz. Gy.: Ez nem kényszermegoldás volt. Számomra izgalmasabb, ha a helyzetek és a kép beszél a dialógusok helyett, és a történet párbeszédek nélkül is érthető. Ahol van szöveg, ott is inkább színező elemként, a zene újabb formájaként jelenik meg.

– A film szereplői sokszor majdnem teljes egészében önmagukat játsszák, és a történetnek is elég erős a kötődése a valósághoz. Törekedett a dokumentarizmusra?

Sz. Gy.: Az alaptörténeteket a valóságból merítettem, mélyinterjúkat készítettem a szereplőkkel, és az ő személyes élményeikből építettem fel a filmet. De a megvalósítás a stilizáció felé hajlik, és a játékfilmekre jellemző kiemelésekkel dolgozik. A táncházi jeleneteknél beszélhetünk egyfajta dokumentarista feldolgozásról, hiszen egy beállításból vette fel ezeket a részeket Grünwalsky Ferenc, a film operatőre. Azonban itt is kitalált koreográfiát táncolnak a szereplők, amely szintén a stilizáció irányába mozdítja el a történetet.

– Mikor forgatott utoljára nagyjátékfilmet?

Sz. Gy.: A Gengszterfilm 4 évvel ezelőtt készült. Korábban 2 évenként csináltam egy-egy filmet. Az utóbbi 3-4 év a magyar film mélyrepülésének számított. Úgyhogy még szerencse, hogy akár ilyen hosszú idő után is, de elkezdhettük forgatni a Vagabondot. A technikai igényekhez képest kis költségvetésből – 100 millió forintból, 28 nap forgatással – készül a film, de így is majdnem két év kellett ahhoz, hogy összeszedjük a pénzt a megvalósításhoz.

 

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!