Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Sóvárgás Salzburgban (Archívum)
Az új "fiú" jól söpör
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 17. 14:33

Az Akárki című Hoffmannstahl-darabban fölelevenített középkori legenda örökérvényűségét az adja, hogy az emberi természet, a gyarlóság és erény aktuális felfogását teszi lehetővé. A történet főhőse a gazdag ember, az ő élete, illetve inkább halála a téma, gyötrelmes várakozása a mennybejutás előtt - sokféle bölcsességgel és nagy rendezői szabadsággal. Az új prózai igazgató most végre belevágott abba, amire elődei nem vállalkoztak: alapjaiban újította meg az előadást - igaz, sokak szerint nem eléggé, lehetett volna még inkább szakítani a múltbéli színpadi megjelenítésekkel.
Mindenesetre a szereposztás sikeres volt: az "akárki"-t - a valóban bárkivel helyettesíthető főhőst és az ördögöt egyaránt a német nyelvterületen ismert férfiszínész, Peter Simonischek játszotta, a szerető szerepében pedig Veronica Ferrest láthatta a közönség, akinek figyelemreméltó bájait a magukra valamit adó magazinok nem mulasztották el címlapon közszemlére tenni.  Az előadások helyszíne a hagyománynak megfelelően a Dóm tér volt, díszletként a tekintélyes templomépület lehetőségeit  használták - a látvány most is imponáló volt, a közönség és a kritika szokás szerint megosztott. Salzburg egyik báját éppen ezek a viták adják: az idén ad abszurdum vitte a fesztiválvezetés, hiszen egész estés tévéműsort is fabrikált belőle. A népszerű talkshow mestert, Thomas Gottschalkot hívták meg a műsor moderálására, ő kérdezgette az előadás korábbi szereplőit véleményükről, tapasztalatukról. Nem sikerült túl jól: Gottschalk csak magát tudja nyújtani, ami más esetekben megfelelőbb, a színészek és színésznők pedig kényszert éreztek a hosszas moralizálásra.
Jürgen Flimm, a prózai műsor új, most debütált intendánsa merész húzással visszahozta az oly sokat bírált Claus Peymannt, aki 13 év Burgtheater-igazgatás után két éve ment el Ausztriából. Most megint kedvenc szerzőinek egyike, Peter Turrini számára teremtett lehetőséget, ősbemutatón színpadra állítva új darabját. A  Da Ponte Santa Fe-ben azonban inkább fanyalgást, mint tetszést aratott. Mozart libretto írójának története túl giccsesre sikeredett, még a Peymannra oly jellemző maró gúny is elmaradt, helyette teret nyert a Mozart kultusz.
 Nagyobb tetszést aratott a fesztivál utolsó dekádjára hagyott Schnitzler -bemutató:  A távoli vidék rendezőnője, Andrea Breth legnagyobb teljesítményének paradox módon a kritika azt tartotta, hogy a darabról lefaragta a nagyon "schnitzlerest". És persze a remek szereposztás mindig beválik: a bécsi Burgtheater legjobb színészei most is kitettek magukért.
Bevált Jürgen Flimm újítása, a fiatal rendezők részére kiírt verseny. Három ifjú tehetség is akadt - egy orosz, egy litván és egy francia rendező -, akinek munkáját a bemutatott darab alapján díjazásra méltónak tartotta a zsűri. A fiataloknak ez nemcsak a fejenként 10 ezer eurós jutalmat, hanem a bemutatkozási lehetőséget, karrierjük egyengetését is jelentette.
A fesztivál kiemelkedő eseménye volt az Európai Irodalom Állami Díjának átnyújtása, Umberto Eco remekbeszabott köszönőbeszédét hallhatta ebből az alaklomból a közönség. És persze a látogatás alkalmat adott  író-olvasó találkozóra. Hogy az osztrákok is magasra értékelték az eseményt, azt jelzi: maga a kancellár adta át a díjat, amire pedig más években nem sikerült rávenni őt. Igaz, Peter Ruzicka intendánsi megbízatásának első fesztiválja az idén hírességek kavalkádját hozta. Mások ezt inkább "a hiúság vásárának" nevezik, utalva arra, hogy visszatértek azok a pénzarisztokraták, akiket Mortier gúnyoros stílusa elűzött. Ez persze a fesztivál gazdasági léte számára nem nagy baj: az első számítások szerint 155 millió euró a bevétel. A fesztiválvendég napi 222 eurót költ - ami sokszorosa az egyszerű nyaraló kiadásainak. Pedig az árvíz nem kímélte Salzburgot, a Salzach is kiöntött medréből és néhány napig víz alatt volt a rakparti rész.  A többi osztrák tartományt sújtó ennél is sokkal nagyobb katasztrófa pluszkoncertek, előadások beiktatását eredményezte - jótékonysági céllal, tekintélyes bevétellel.
Az idei fesztivál, ha lehet, a korábbiaknál is többet nyújtott a képzőművészeti kísérőrendezvények terén. Tavaly Hermann Nitsch, az idén Alfred Hrdlicka kiállítása borzolta a rendhagyó művészetet kevésbé kedvelők kedélyét. Miután Hrdlicka készítette Zemlynski Kandaules király című operájának színpadképét, a színház előcsarnokában a 75 éves alkotó műveit állították ki. Elsősorban azokat, amelyek az előadás sugallta exhibicionizmust önmagukban is kifejezik.
Galériák tucatjai igyekeztek különkiállításokkal híveket - és sok esetben vevőket - szerezni érdekes, néha ellentmondásos kortárs művészek alkotásainak. Kétely nélküli, mindent elsöprő sikert aratott azonban a Rupertinumban Fernand Léger kiállítása, amely egyébként október 20-ig nyitva tart.

http://www.salzburgerfestspiele.at

 

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!