Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Korszakváltás a Salzburgi Ünnepi Játékokon (Archívum)
Ahol a kultúra segít egy cég minőségi pozicionálásában
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 17. 14:30

A Salzburgi Ünnepi Játékok rangját nemcsak a világsztárok sora, a program sokszínűsége mutatja, hanem a főszponzorok neve is. No meg az, hogy a megnyitó napján megtelik az egyik elegáns, bár nem a legdrágább szálloda garázsa: a Mercedesekből és Audikból is a legmagasabb kategóriájúak érkeznek, de van Jaguar, Bentley és kék (nem a "közönséges" piros!) Ferrari is. A hírek szerint az öthetes fesztivál az európai felső körök találkozóhelye, az év egyik legfontosabb társasági eseménye. Minden bizonnyal ezért szeret jelen lenni az egyik fő támogató is, a kubai születésű amerikai mecénás, a 61 éves Alberto Vilar, aki örömmel vesz részt a világsztárokat felvonultató előadásokon és az azokat követő fogadásokon, találkozókon.
Az idén éppen Alberto Vilar okozott fejfájást az új intendánsnak, Peter Ruzickának, aki Gerard Mortier-t váltotta fel ebben a székben. Mert bár Vilar nagyvonalúan támogatta a legutóbbi években a kultúrát, segíti például a Berlini Filharmonikusokat, Bayreuth, Salzburg és Baden-Baden fesztiválját, a londoni Covent Gardent, ezúttal nem érkezett meg Salzburgba az ígért 1,5 millió dollár. Vilar beteg, hátfájása már tavaly is kórházi ágyba kényszerítette őt - csakhogy az általa ígért, szerződésben rögzített összeg nagyon hiányzott még a megnyitó előtti hetekben a fesztivál kasszájából.
Talán emiatt is mondhatta a nyitónap előtti sajtótájékoztatón a Salzburgi Ünnepi Játékok elnöknője, Helga Rabl-Stadler, hogy izgul. Ő azt említette: azért aggódik, mert minden fesztivál előtt nagy a feszültség, mielőtt elkezdődnek az előadások, ráadásul most új intendánssal indul a fesztivál. Igaz, a legtöbb előadásra már jóval korábban elkelt minden jegy, s ezúttal a fesztivál állandó együttese, a Bécsi Filharmonikusok gárdája sem sztrájkol magasabb honoráriumot követelve. Úgy tetszik tehát, a megnyitó előtt minden a legnagyobb rendben zajlik Salzburgban.

Konstantin Klien, Helga Rabl-Stadler és
Andreas Brandstettee (Dobó László felvétele)

Ráadásul új főszponzora is akadt a fesztiválok fesztiváljának: az osztrák biztosítótársaság, az Uniqa az idén támogatja első ízben a játékokat, s olyan világcégek mellett díszeleg a neve, mint a Nestlé, az Audi és a Siemens. Ebből az alkalomból sajtótájékoztatót is tartanak a Nagy Fesztiválházban. Pontosan kezdenek - úgy tetszik, egy országgal odébb már senki nem veszi magának a bátorságot, hogy rabolja mások idejét. A fesztivál elnöknője, Helga Rabl-Stadler két oldalán az Uniqa vezérigazgatója, Konstantin Klien és a külföldi üzletágért felelős elnökségi igazgató, Andreas Brandstetter ül. Gördülékenyen, összefogottan beszélnek, nincs őzés és önfényezés. Fegyelmezettek, mégis oldottak, s locsogás nélkül, 20 perc alatt minden lényeges információt megosztanak velünk.
Azt mondja a fesztivál elnöknője, hogy a négy főszponzorral közös a minőség iránti szenvedélyük, egyébként maximum hat főtámogatónál húzták meg a határt, másképp elveszítené számukra a fesztivál a vonzerejét. Így viszont a négy főszponzor lehetővé teszi a programok gazdagodását, az Uniqa segítségével például nemcsak az idei Don Giovanni születhetett meg rendkívül látványosan, hanem augusztus 3-a és 10-e között újságíró kollokviumot is szerveznek, amelyen 20 kelet-európai zsurnaliszta vehet részt, ismerkedhet a fesztivállal, a művészekkel.

Konstantin Klien, az Uniqa vezérigazgatója
(Dobó László felvétele)

Az Uniqa azt hirdeti magáról: "A kultúra az interpretáció szabadsága, a művészet eszköz ennek a kifejezésére. Márpedig számunkra fontos a szabadság. Ezért támogatja az Uniqa a Salzburgi Ünnepi Játékokat." Ahogy elnézem a társaság vezérigazgatóját, ezt komolyan is gondolja. Konstantin Klien büszkén sorolja, hogy szakosodtak egyebek között a műtárgyak és a hangszerek biztosítására. Így logikus, hogy ha az üzleti életben kötődnek a kultúrához és a művészeti élethez, akkor szponzorként támogatják is azt. Ők biztosítják például a Bécsi Filharmonikusokat, úgy, hogy minden kockázati tényezőt figyelembe véve vállalják az összes értékes hangszer biztosítását. Mivel ez a világhírű együttes a Salzburgi Ünnepi Játékok egyik állandó sztárja, nem csoda, hogy most már "beszálltak" a rangos fesztivál támogatásába is. Azt mondja Konstantin Klien, hogy a kultúra segít nekik a cég minőségi pozicionálásában. Talán egyszer nálunk is elterjedhet ez a szemlélet...

Andreas Brandtstetter (Dobó László felvétele)
Egyébként elterjedhet. Az Uniqa éppen a fesztivált bevezető sajtótájékoztató előtt két nappal vásárolta meg Magyarországon az Agrupacion Funeuropa Biztosító Rt.-t, s amint a külföldi üzletágért felelős Andreas Brandstetter elmondja: a szokásos biztosítások mellett itt is szeretnének támaszkodni két kulturális alappillérükre, a műkincsek és az értékes hangszerek egyedi, különleges biztosítására, s terveik szerint támogatják majd a kultúrát. A vezérigazgató, Konstantin Klien maga is műgyűjtő, körülbelül 50 darabos gyűjteményéből a legtöbb festmény a magyar impresszionistáktól származik.
A kultúrabarát új főszponzorral tehát a Salzburgi Ünnepi Játékok új vezetésének aligha lehet gondja. Viszont szüksége van rájuk, hiszen a fesztivál összköltségvetéséből körülbelül 10 százalék a főszponzoroktól érkező összeg - ami nem azt jelenti, hogy keveset adnak, hanem azt, hogy tekintélyes a rendezvénysorozat költségvetése. Mindenesetre hat főszponzor esetében körülbelül 15 százalékra kúszna föl a mostani 10 százalékos arány.
Az összehasonlítás kedvéért: a ma már Európában komoly rangot szerzett Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) büdzséjében a szponzori bevétel 12 százalék, a BTF összköltségvetése körülbelül félmilliárd forint. A Bécsi Ünnepi Játékok büdzséje körülbelül 4,5-5 milliárd forintnak, a Salzburgi Ünnepi Játékoké 13 milliárd forintnak megfelelő összeg, igaz, mindkettő új, saját produkciókat mutat be, s ezek megvalósítása sokkal drágább, mint bármilyen neves vendégművészek és együttesek, produkciók meghívása.
Bár az európai elit minden évben a Salzburgi Ünnepi Játékokon jön össze, azért nem minden vendég a legtehetősebb réteg tagja. A jegybevétel az összköltségvetés 55 százalékát adja, a fesztivál tehát ott sem élne meg csak a belépőjegyek eladásából, így aztán fontos az állami és a tartomány támogatása is. De a közpénzek sem csak befelé folynak. Salzburg és környéke legfontosabb bevételi forrása a turizmus, elsősorban a világhírű fesztivál, amely a legnagyobb rendezvény a városban, s mint ilyen csaknem 180 állandó munkatársat foglalkoztat (a Budapesti Fesztiválközpont Kht. egytucatnyit), nem beszélve azon ezrekről, akik a játékok idején itt dolgoznak. Amint a vendégek is itt laknak (az olcsónak nem nevezhető szállodákban), itt étkeznek, s költik a pénzüket - komoly bevételi forrást adva a tartománynak. Ez a fesztivál egy esztendőben körülbelül 180 millió eurós bevételt jelent - nemcsak Salzburgnak, hanem a tartománynak is, hiszen a vendégek szívesen kirándulnak a vadregényes salzkammerguti tavakhoz, sőt: a közepes keresetűek közül sokan ott laknak, s onnan járnak Salzburgba, az előadásokra.
Úgy tetszik, arrafelé már rájöttek a politikusok és a gazdasági-üzleti élet vezető egyéniségei, hogy a színvonalas kultúra nemcsak viszi, hanem hozza is a pénzt.

 

Kapcsolódó linkek:
www.salzgurgerfestspiele.at
www.uniqa.at
www.siemens.at/kultur

 

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!