Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Filmfesztivál botrányokkal, elismerésekkel (Archívum)
Péterffy Zsófiáé a legjobb európai rövidfilm díja
Szerző: Sulyok Máté
2002. szeptember 19. 19:42

Katolikus körökben nagy felháborodást keltett, hogy az 59. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon (2002. augusztus 29–szeptember 8.) a The Magdalene Sisters (A Magdaléna nővérek) című film nyerte el az Arany Oroszlánt, miközben az olasz sajtó hasábjain egyértelműen kedvező fogadtatásra talált a nemzetközi zsűri döntése.

A skót származású rendező, a 48 esztendős Peter Mullan filmje a hatvanas évek Írországában mutatja be azokat a kolostorokat, ahová a családok által megtagadott, bűnösnek nyilvánított lányokat zárták be. A szerencsétleneket ezeken a helyeken apácák kínozták, mosodákban kellett dolgozniuk látástól vakulásig - a legcsekélyebb bérezés nélkül.

Két vatikáni lap, az Avvenire és az Osservatore Romano „dühödt provokációnak" minősítette a produkciót. Ersilio Tonini bíboros, az olasz média egyik legismertebb egyházi személyisége azt állítja, hogy ez a film eltorzítja a valóságot, a fődíj odaítélése pedig lejáratja magát a fesztivált. A bíboros szerint nem lehet csak esztétikai szempontokat figyelembe venni. „Csodálkozom, hogy senki nem vetette fel a történelmi hitelesség kérdését” – mondta Ersilio Tonini. Az egyik ugyancsak országos hírű pap, Gianni Bazet Bozzo úgy véli: ezt a filmet csakis egyházellenes tartalma miatt részesítették elismerésben, meglovagolva a mostanában egyre divatosabb keresztényellenes hangulatot.

Peter Mullan nem tagadja, hogy egyenlőségjelet akart tenni a filmjében szereplő apácák és az afganisztáni tálibok között. Legalábbis annyiban, hogy a The Magdalene Sisters nemcsak a katolikus egyházról, hanem minden olyan fundamentalista vallásról is szól, amely elnyomja a nőket. „Akik megtagadják a nőktől a szabadságot, azok a föld bármely pontján, bármely évszázadban azonosíthatóak egymással” – mondja a skót rendező.

„Hol itt a botrány?" – teszi fel első oldalas kommentárjában az egyházellenesnek korántsem mondható La Stampa. A cikk szerzője emlékeztet: a film nem kitalációkra, hanem már napvilágot látott könyvekre, dokumentumokra, tanulmányokra épül. „Aki támadja ezt a filmet, jobb, ha nem felejti el, hogy maga a katolikus egyház is önkritikát gyakorolt saját korábbi hibáiért, és a pápa ezek miatt már bocsánatot kért” – olvasható a lapban.

A Corriere della Sera szerint Peter Mullan alkotása valóban egyházellenes és kényelmetlenül világias film. Kommentárja szerint a paradoxon abban rejlik, hogy ez volt Silvio Berlusconi jobbközép és egyházbarát kormányának első velencei fesztiválja, márpedig eddig a politika árnyéka mindig rávetült ezekre a filmes találkozókra. Ehhez képest éppen Mullan filmje futott be nyertesként, a közönség soraiban a jelenlegi kormány két minisztere is ott tapsolt – írja az olasz napilap.
Szintén nagy vihart kavart a 11’09”01 – szeptember tizenegy című film az 59. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A többek közt Amerika-ellenességgel vádolt alkotást tizenegy különböző nemzetiségű alkotó – amerikai, angol, francia, izraeli, iráni, mexikói, japán, burkina faso-i, egyiptomi, indiai – készítette. A rendezők egyetlen szót sem váltottak egymással a filmről és teljes művészi szabadságot kaptak a gyártó Galatée Films-től és a StudioCanal-tól, hogy a 2001. szeptember 11-i New York-i eseményekről gondolataikat, érzelmeiket saját filmes eszközeikkel fogalmazzák meg. A rendezőket csupán egyetlen megkötés korlátozta: minden elkészült egyéni alkotásnak szimbolikus hosszúságúnak (11 perc, 9 másodperc, és egy képkocka) – kellett lennie. A 11’09”01 – szeptember tizenegy szeptember 11-től látható a világ filmszínházaiban – így hazánkban is.

Az idei gálát Julie Taymor amerikai rendezőnő Frida című filmje nyitotta meg, amelynek főszereplője Salma Hayek és Antonio Banderas. A film Frida Kahlo magyar-indián gyökerekkel rendelkező mexikói festőnő tragikus életét eleveníti fel, aki többek között jól ismerte Lev Trockijt, és aki életét tolószékben végezte. A fesztivál díszvendége Sophia Loren volt, aki az első napon fotósok gyűrűjében érkezett a velencei Lidóra. A világsztárt Franco Bernabé, a fesztivál elnöke és Moritz De Hadeln igazgató (először nem olasz nemzetiségű a fesztiváligazgató) kísérte, vele érkezett a színésznő fia, Edoardo Ponti. Ő a rendezője a Between Strangers (Idegenek között) című filmnek, amelyben anyja is szerepet kapott, s amelyet versenyen kívül láthatott a fesztivál közönsége.


Az 59. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije:

Gong Li (a zsűri elnöke, kínai színésznő), Francesca Neri (olasz színésznő), Jacques Audiard (francia filmrendező), Jevgenyij Jevtusenko (orosz költő), Ulrich Felsberg (német producer), László Kovács (magyar származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő operatőr), Yesim Ustaoglu (török filmrendező).

A nagyjátékfilm kategória díjazottai:

a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díj Peter Mullan The Magdelene sistersA Magdaléna nővérek című filmjének;
– a zsűri nagydíja Andrej Koncsalovszkij rendezőnek a Dom Durakov (La maison des fous)Dom Durakov (Őrültek háza) című filmért;
a legjobb rendezés díja Lee Chang-dong-nak az OasisOázis című filmért;
– a zsűri különdíja Ed Lachman operatőrnek, a Far From HeavenTávol a mennyországtól (rendezte Todd Haynes) című film fényképezéséért;
a legjobb színésznő díja Julianne Moore-nak, a Far From HeavenTávol a mennyországtól című filmben nyújtott alakításáért;
– a legjobb színész díja Stefano Accorsinak, az Un viaggio chiamato amoreEgy utazás, amelynek szerelem a neve (rendezte Michele Placido) című filmben nyújtott alakításáért;
– a Marcello Mastroianni-díjat, a legjobb fiatal színésznek/színésznőnek járó elismerést Moon So-Ri kapta az OasisOázis című filmben nyújtott alakításáért.

A rövidfilm kategória díjazottai:
a legjobb rövid filmnek járó Ezüst Oroszlán-díj, Irina Efteeva a ClownBohóc című filmjének;
a legjobb európai rövidfilmnek járó UIP (United International Pictures)-díj Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című filmjének;
– a zsűri külön kiemelte Per Carleson Tempo című filmjét.


A kísérleti film kategória zsűrije:
Ghassan Abdul Khalek (a zsűri elnöke, libanoni filmkritikus), Catherine Breillat (francia rendező), Peggy Chiao (tajvani egyetemi tanár), Klaus Eder (német filmkritikus), Enrico Ghezzi (olasz rendező, esszéíró)

A kísérleti film kategória díjazottai:

San Marco-díj Tian Zhuangzhuang Xiao Cheng Zhi ChunEgy kisváros tavasza című filmjének;
különdíj Shinya Tsukamoto Rokugatsu no hebiJune kígyója című filmjének;
– a zsűri külön kiemelte Arturo Ripsteint La virgen de la LujuriaLujuria szűze és Fruit Chan Renmin gongcheNyilvános WC című filmekért.


Az első film-, a Luigi De Laurentiis-, kategória zsűrije:

Paolo Virzě (a zsűri elnöke, olasz rendező), Katinka Faragó (magyar származású Svédországban élő producer), Eva Zaoralova (cseh, a Karlovy Vary-i Filmfesztivál igazgatónője), Reinhard Hauff (német rendező), Derek Malcolm (brit filmkritikus)

Az első film kategória díjazottai:

A legjobb első filmnek járó a Jövő Oroszlánja-díjat Spiro Scimone-Francesco Sframeli Due amiciKét barát és Dylan Kidd Roger Dodger című filmje kapta.


Hivatalos site:
http://194.185.28.38/gb/cinema/59mostra/scheda_press.cfm?ID=1945

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!