Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Plázaszínház (Archívum)
Az új Nemzeti Színházról
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 12. 10:01
Az új Nemzeti Színház külcsíne „lerágott csont”; ettől ugyan nekem még nem tetszik jobban, de nyilván nézni fogom az elkövetkező időben. A belbecs viszont szűnni nem akaró, mondhatni, krónikus tragédia. Elsőként azért, amiről már a tervrajzok láttán is sokan beszéltek: a statikus és ósdi színpad-nézőtér elrendezés miatt. Ennek következtében ebben a színházban csak olyan előadás születhet, amilyenből egyre kevesebb születik mostanság: kukucska. Itt a néző, ott a színpad – mindenki marad a helyén és punktum. A tragédia másik oda az a szakmai dilettantizmus, amely a színház két alapvető kritériumát illetően vétett szarvashibát: a zsöllyék jó részéről a színpad jó részét nem látni, illetve a nézőtér egészéről a színpad egészét rosszul hallani. Nem kéne itt beperelni a felelőst?
Az ember tragédiája, amellyel a színház a kapuit megnyitotta, most, hetek távolából visszatekintve annyira nem rossz előadás – s hogy mennyire nem rossz, arra alább térek rá. Jól bemikrofonozva túlteszi magát az akusztikai defekteken, hatalmas apparátussal még hatalmasabb látványvilágot teremt – tehát hallani lehet, nézni meg van mit. Hogy Madách művéből jól svájfolt képeskönyv lett, afféle történelmi „csináld magad”, okozhat tán némi szomorúságot néhány embernek, de ettől még szép hosszú szériára számíthatna, meg tisztes szakmai sikerre is. Utóbbira alighanem azért nem számíthat, mert a brutális audiovizuális beöntés gondolatilag szegényes, színészileg sivár. Mondjuk, az egy Alföldi Róberten kívül, aki Lucifert öntörvényű kívülállással adja, nemigen van kit nézni – marad a nagy kék strandlabda, meg a vetített metró, meg a repülőgép orra.
Szikora János mindent beáldozott a produkcióba. Akik eddig látták – még látatlanban vettek rá jegyet.
Schwajda György is mindent beáldozott a második bemutatóba – hiszen búcsúrendezésnek szánta -, igaz ugyan, hogy ez a minden jóval kevesebb Szikora mindenénél. A magyar színházi élet legnagyobb lemondós-fenyegetőzője (azt jelenti ez, hogy Schwajdánál többször senki sem mondott le posztról, fenyegetőzésképpen vagy igaziból) ezúttal búcsúzni akart a saját rendezői életművétől, és megmutatni, hogy ez az ő plázaszínháza ezernyi süllyedővel, meg bármikor ráapplikálható ezernyi forgóval is bír, azazhogy oda is benyomult a huszonegyedik század. Ezt láttuk Shakespeare A vihar című drámájának előadásában (a Murphy-féle technikai szünettel együtt), semmi mást. És itt térek vissza a fentebbi annyira-amennyire összevetéshez: Szikora Tragédiája ugyanis annyira tényleg nem rossz, mint Schwajda rendezése, merthogy ez utóbbi annyira rossz, hogy nincsen olyan részlete vagy aspektusa, amely egy elsőéves rendező-vizsgán kettest érdemelne. Hiszen nincsen az egész – és senkit ne tévesszen meg a színpadon elveszetten tébláboló rengeteg színész, mert ebben az előadásban ők sincsenek. A darabról nem volt gondolva semmi, a színészekről sem, a színházról sem – meg rólunk, a közönségről sem.
Elkezdődik most egy új korszak ebben a színházban – és lehet, hogy színház is elkezdődik vele. Nem is bátorság – józan ész kérdése csak: a plázaszínházban plázaműveket kell játszani.
 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!