Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mineke Schipper: Soha ne vegyél el nagylábú n?t! (Könyvajánló)
Szólások és közmondások a n?kr?l a világ minden tájáról
Szerző: Papirusz
2007. február 10. 14:44
Mineke Schipper: Soha ne vegyél el nagylábú n?t!

A szólások és a közmondások a legkisebb irodalmi mûfaj gyöngyszemei, amelyek tömören kifejezik a nemek közötti különbségeket is. Ez a szokatlan, a világ minden népét képviselõ gyûjtemény érdekes bepillantást nyújt a nõi léttel és a nõi adottságokkal kapcsolatos, évszázadok alatt kikristályosodott bölcsességek, tapasztalatok világába.

Mineke Schipper több mint 150 ország nyelvében létezõ, a szebbik nemre utaló szólásokból válogatott össze több ezret, és elemzi a rájuk jellemzõ azonosságokat és különbségeket, a nõi nem megítélésének kulturális eltéréseit. Rávilágít, hogy a nõi test, a szerelem, a nemiség, a gyerekszülés és a nõi csáberõ témája köré csoportosított közmondásokban milyen minták alakultak ki a nõkrõl, amibõl természetesen az is kiderül, milyen képet alakítottak ki a nõk önmagukról, és hogyan látják õket a férfiak. 

Mineke Schipper a hollandiai leideni egyetem irodalomtörténésze. Tudományos igénnyel megírt könyve részben összehasonlító irodalomtörténeti tanulmány, részben antológia, amely kifejezetten szórakoztató és arra késztet, hogy idõrõl idõre belelapozzon, tallózzon benne az olvasó.

Fordította Mészáros Viktor

www.partvonal.hu

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés