Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Új magyar kulturális centrum nyílt Erdélyben (Esemény-tár)
Szerző: Papirusz
2006. november 29. 14:52
Új magyar kulturális centrum nyílt Erdélyben

Megkezdte tevékenységét Sepsiszentgyörgyön a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja. Hosszú várakozási idő után végre megkezdhette tevékenységét szerdán Sepsiszentgyörgyön a magyar kulturális fiókintézet. Bogyay Katalin, a Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára indította útjára ünnepélyesen az intézményt, amelynek hivatalos elnevezése Kulturális Koordinációs Központ.

A központ létrehozásának ötlete még Medgyessy Péter volt miniszterelnök egyik erdélyi látogatásán merült fel, az ötletgazda Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke volt. Két évvel ezelőtt Vass Lajos akkori államtitkár hivatalosan már megnyitotta a sepsiszentgyörgyi intézményt. Más kérdés, hogy a román parlament a kétoldalú egyezményt sokáig nem ratifikálta, és az intézmény nem kezdhette el működését - mondta ezzel kapcsolatban az MTI-nek Hadnagy Miklós, a Kulturális Koordinációs Központ igazgatója, aki már április óta Sepsiszentgyörgyön készíti elő az intézmény tényleges munkájának megkezdését.

Bár a sepsiszentgyörgyi intézmény hivatalosan a bukaresti Magyar Kulturális Intézet "fiókja", valójában tevékenységének jellege jelentősen különbözik a román fővárosban működőétől, s emiatt nagy önállósága van. Míg a bukaresti intézet román közegben igyekszik megismertetni a magyar kultúrát, addig a sepsiszentgyörgyi központ eleve magyar többségű környezetben végzi dolgát.
Hadnagy Miklós úgy fogalmaz: az általa vezetett intézmény sajátos feladata a "kulturális koordináció". Vagyis magyar-magyar viszonylatban, Kárpát-medencei szinten fogja összehangolni a különböző határon túli régiókról és a Magyarországról szóló ismeretek terjesztését.
Hadnagy Miklós ennek tükrében vázolta fel az MTI-nek elképzeléseit. Szeretne például úgynevezett regionális napokat szervezni. Ez azt jelenti, hogy bemutatnák az egyes határon túli régiók kultúráját, mindennapjait, társadalmi és gazdasági helyzetét.
Az intézmény Magyarország vonatkozásában is túllépne a kulturális rendezvényeken. Szakpolitikai előadás-sorozatot szervezne "Történetek Magyarországról" címmel, mégpedig történészek, közgazdászok bevonásával. "Magyar elsők" lenne a címe annak a sorozatnak, amelynek keretében saját szakmájukban élen járó személyiségekkel találkozhatna a helyi közönség. A sepsiszentgyörgyi intézet az erdélyi magyar kultúra külföldi "kiközvetítésével" is foglalkozna.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!