Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Testreszabott szerepben (Archívum)
Beszélgetés Máté Gáborral
Szerző: Hidas Judit
2002. szeptember 26. 13:11

 

- Ez a film mai történetet ígér, mai problémákkal. Ön nagyon hiányolta ezt a mai magyar filmtermésből.

 

- Vannak olyan munkahelyek, ahol alapkérdés, hogy mennyi idős vagy. Ha negyven felett jársz, akkor már nem kellesz senkinek. Ez a főhős és a családja egyik alapkonfliktusa. A szomszéd pedig egy Magyarországon ragadt orosz férfi, aki nem akart hazamenni a rendszerváltás után. Ez a szál is hihetetlenül érzékeny pontokat érint. Ma megfigyelhető egyfajta társadalmi-politikai hozzáállás, amely szerint sokan viselkednek úgy, mintha nem is létezett volna ez az időszak. A film fontos kérdéseket tesz fel azzal kapcsolatban, hogy mi az isten folyik ma körülöttünk.

 

- Realista film lesz?

 

- Nem tudom, milyen lesz a film. Egy színész sosem látja, hogy végső soron milyen lesz egy film stílusa, mert ő csak azt tudja, hogy a kamerához képest hova kell állnia. Azonban Gothár soha nem gondolkodik realizmusban. A képbeállítások, a beszédmód sem realisztikus. Nagyon tört, zaklatott szövegeket kell elmondani. Hiányos mondatokkal, szórendcserékkel vannak tele a dialógusok. Ez nagyon nehézzé teszi a lelki folyamatok ábrázolását.

 

- Milyen karakter a főszereplő?

 

- Reál-értelmiségi figura, élelmiszer technikus. Az utóbbi években nem volt túl nagy érdeklődés ilyen figurák iránt, de úgy tűnik, most változik a helyzet. Bár itt inkább az életkora az igazán meghatározó. Herendi Bandi egy 50 felé közeledő férfi, akit a kora miatt kitesznek az állásából. Már nincsen rá szükség. Ez ma gyakran megesik.

 

- Miért nincs érdeklődés az értelmiségi figurák iránt?

 

 - A világ megváltozott. Mindenki a brókerekre és a tőzsdére figyel. Azok az emberek az érdekesek, akik a pénzt csinálják, vagy akik lopják.

 

- Ezért van magán ez a pálmafás ing is? Herendi Bandi újgazdag?

 

- Nem. Csak nincs ízlése. Ezzel a figurával kapcsolatban az a lényeg, hogy a feleségével most van utoljára esélyük arra, hogy valamit összerakjanak az életükben. Krízishelyzetbe kerültek. De több mint húsz éves házasságban mi újat tud mondani egymásnak két ember? A család rutinok alapján, iszonyú hajtásban él. Ez már nem minőségi élet. Ráadásul a férfit kirúgják az állásából. Érzi, hogy elmúlt felette az idő, mégis meglepi, hogy ez megtörténhet vele.

 

- Vannak közös pontok a figura élete és Ön között?

 

- Nem élek krízishelyzetben, viszont én is meg vagyok hízva. Pár kilót még fel is kellett szednem a szerephez, éppen akkor, amikor fogyókúrába kezdtem. Ez nagyon veszélyes ebben a korban. Napi egy pohár sör, és hetente 1,5 kiló plusz megvan.

 

- Azért biztosan vannak mélyebb kapcsolódási pontok is...

 

- Talán ismerem azt, ami ebben az emberben zajlik. Herendi Bandi viszonyba keveredik egy fiatal lánnyal. Én is sok időt töltök fiatalok között, a főiskolai tanítványaimmal, és magánéleti kapcsolatokat is főleg fiatalokkal alakítok ki. Biztosan vannak olyanok, akik ezt úgy magyarázzák, hogy ez az ember nagyon meg van ijedve attól, hogy mindjárt mindennek vége, és igyekszik fiatalodni. Lehet ezt így is felfogni.

 

- Ezért osztotta magára ezt a szerepet Gothár Péter?

 

- Nem tudom. Szerintem hirtelen érzelmi felindulásában, hogy bebizonyítsa nekem, jó színész vagyok, amikor vele dolgozom.

 

- Segíti a közös munkájukat, hogy régóta ismerik egymást?

 

- Persze. Így neki nem kell felesleges köröket tennie munka közben. Sok mindenben látott engem játszani, ismeri a határaimat. Ő továbbmegy azon a ponton, ahol esetleg más már leállna, mert tudja, hogy többre is képes vagyok.

 

- Pedig filmben még nem is dolgoztak együtt, színházban már sokszor, igaz, hosszabb kihagyásokkal. Legutóbb a Katona József Színház Hedda Gabler című előadásában. Mi lehet az oka, hogy filmben eddig elmaradt az együttműködés?

 

- Elképzelhető, hogy Péter gondolt rám más alkalmakkor is, bár nem sok olyan figura szerepelt a filmjeiben, amelyeket én eljátszhattam volna. Lehet, hogy attól félt, nem leszek elég jó, és ez válságot idézett volna elő a kapcsolatunkban. De ez csak egy teória.

 

- Miért kétséges ennyire, hogy jól tudja-e játszani a szerepét? Egy kívülálló nem gondolná, hogy magában is felmerülnek ilyen kétségek.

 

- Ez naivitás. Soha semmilyen biztosíték nincs arra, hogy ha egyszer jól sikerül az alakításod, akkor legközelebb is így lesz. Sőt, ahogy telik az idő, egyre nehezebb. Fiatalon az ember könnyen nekimegy még a lehetetlennek is, mert nem ismeri a buktatókat.

 

- Az idővel megszerzett rutin nehezíti vagy könnyíti a feladatát abban, hogy izgalmasabb dolgokat hozzon ki magából?

 

- A rutin inkább segít. Ellazít. Viszont most meg kellett tanulnom motorozni. Ez szorongással töltött el, mert még soha nem próbáltam. Azt hittem, nem fog menni. Nagyon nagy motort kell majd vezetnem. Veszélyes sport. Ilyen értelemben biztos, hogy új dolgokat is kihoz belőlem a film, amire nagyon büszke vagyok.

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!