Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hozta a kötelező számokat a Sziget (Zene-bona)
Szerző: Papirusz
2006. augusztus 17. 13:53
Hozta a kötelező számokat a Sziget

A szervezők tájékoztatása szerint a Sziget fesztivál idén beállította tavalyi nézőcsúcsát, hiszen összesen 385 ezren voltak a Hajógyári-szigeten augusztus 9. és 15. között. Egészen az utolsó napig úgy tűnt, hogy a tavalyi év lesz a győztes, ám a kedd - főként a Prodigy fellépésének köszönhetően - táblás házat hozott, és így a 2005-ös számok jöttek ki idén is.

Egyre inkább a külföldiek tartják el a fesztivált

A fellépők sokszínűségére jellemző, hogy 250 külföldi előadó csatlakozott az 500 magyar fellépőhöz a Szigeten, amely, ahogy megszoktuk, most sem csak zenéről szólt, hiszen csak naponta megközelítőleg 200 program közül választhatott az egyszeri látogató, és ebben a koncertek mellett színház, tánc, mozi, kabaré és különböző témájú előadások is szerepeltek. Persze legtöbbünk számára az igazi kérdés rendszerint a zenei kínálat minősége, hiszen a többség mégiscsak ezt veszi figyelembe, amikor megveszi - a nem éppen olcsó - belépőt. A Sziget felhozatalát évről évre sok kritika éri, melyek egyrészről igazságtalanok, hiszen képtelenség mindenkinek a kedvenceit elhívni egy egyhetes fesztiválra, másrészt viszont nem minden esetben alaptalanok.

Tavaly a szervezők láthatóan levonták a tanulságot, miszerint a Szigetre egyre több külföldi látogat el, akiknek az olcsó sör és a jó hangulat mellett azért nem mindegy, milyen húzónevek vannak egy zenei fesztiválon. Márpedig lehet, hogy Mambo Kurt vicces figura, és az is igaz, hogy nálunk még mindig sokan szeretik a Morcheebát vagy a Fun Lovin' Criminalst, de közben a külföldi rockfesztiválok húzónevei csak nagyon ritkán köszöntek vissza a Sziget programjában, így azért hiába a jó renomé, el kellett szakadni a magyar közönség igényeitől, és szétnézni, mire is ugranak a német, francia vagy holland fiatalok. Ennek megfelelően 2005-ben aktualizálódott a Nagyszínpad műsora, és eljött hozzánk a Franz Ferdinand, a Hives, a Good Charlotte vagy Roots Manuva, a változtatásnak pedig meg is lett az eredménye: rekordszámban érkeztek külföldiek a Hajógyári-szigetre, miközben a magyarok sem érezték úgy, hogy idegenek a saját fesztiváljukon.

Hasonló taktikát követtek a szervezők idén is. A fellépők első vonala parádés volt: Radiohead, Placebo, Scissor Sisters, Prodigy, Iggy & The Stooges, Robert Plant és újra jött a Franz Ferdinand is. Ugyanakkor az eggyel lejjebbi kategóriákban továbbra sem mertek kockáztatni, és inkább hívtak olyan megkopott népszerűségű előadókat, mint a Therapy?, a Ministry vagy a terrorfenyegetés miatt otthon maradó Gomez, illetve a keveseket megmozgató Meshell Ndegéocello vagy Guru's Jazzmatazz. Így tehát összevetve például a szervezők által is többször citált Roskilde fesztivállal, a húzónevek a dánoknál is jónak számítottak volna, viszont ott a "második vonalban" olyan aktuális előadók voltak, mint például a Soulwax, a Sigur Rós, a Bullet For My Valentine, a Deftones, a Strokes, a Raconteurs, Matisyahu, a Clap Your Hands Say Yeah! vagy éppen az Arctic Monkeys, és még lehetne folytatni a sort. Ezek a nevek itthon lehet, hogy nem mindenki számára ismertek, viszont a szervezők tudják a legjobban, hogy kizárólag a magyar közönség képtelen lenne eltartani ezt a fesztivált, éppen ezért remélhetőleg jövőre még bátrabbak lesznek az újabb zenekarokkal kapcsolatban.

Persze nemcsak a Nagyszínpadból áll a világ, a kisebb színpadok idén is számos felejthetetlen koncerttel ajándékoztak meg bennünket (Gogol Bordello, Roy Paci, a Wir Sind Helden, a Leningrad, a Hammerworld színpadon is volt néhány emlékezetes zúzás, és bizony bánhatjuk, hogy a repülőtéri káosz miatt a Coldcut is otthon maradt). Az is biztos, hogy sokat látott fesztivállátogatók szerint is a Szigeten van mind közül a legjobb hangulat, és külföldön az sem jellemző, hogy a zenei kínálat mellett elmehetünk színházba, haladó és kategóriájukban világszerte jegyzett táncművészeti előadásokat nézhetünk meg (gondolunk itt például a szingapúri Finger Playersre, a kubai DanzAbierta társulatra vagy éppen a japán koreográfusra, Mariko Takayasura), nem beszélve a sokat kritizált, de a külföldi rivális fesztiválokhoz mérten még mindig elképesztően gazdag világzenei felhozatalról. Azt pedig már tényleg csak zárójelben jegyezzük meg, hogy egy nyugat-európai könnyűzenei fesztiválon a legritkább esetben fordul csak elő, hogy a szervezők külön dzsessz-színpadot tartsanak fent - a Művészetek Palotája Dzsessz Színpad idén 42 koncertnek adott otthont.

Vagyis elmondhatjuk, hogy jó volt az a bizonyos egy hét együttlét (itt jegyezzük meg, hogy a szervezők sűrű köszönetnyilvánítással tartoznak az időjárásnak), elevenítsük fel tehát, melyik nap mi történt:

Augusztus 8., kedd: Az idei év újítása volt az "ottalvós" és a "hazamenős" hetijegyek kettéválasztása, értelemszerűen a fesztivál kezdetét megelőző nulladik napon az ottalvós jeggyel érkezők foglalták el szállásaikat.

Augusztus 9., szerda: 45 ezren voltak a Szigeten az első nap, ekkor még egész jól el lehetett férni, de már ekkor is érezhető volt, hogy minden eddiginél nagyobb a külföldi vendégek aránya. Fellépett a Sex Pistols alapítótagja, Glen Matlock, hallhattunk tőle és zenekarától néhány örökérvényű punkslágert, míg este sokaknak okozott dilemmát, hogy a Franz Ferdinandot vagy a Világzenei színpadra helyezett Robert Plant-et nézzék meg. Végül is mindkét produkció sok érdeklődőt vonzott, és a kicsit bágyadt kezdés után a skótok remek hangulatot varázsoltak a Nagyszínpad előtti homokozóba, míg mások végre magától a legendától hallhatták a Led Zeppelin klasszikusait.

Augusztus 10., csütörtök: A létszám majdnem megegyezett az előző napival (46 ezer fő), a programból pedig nagy érdeklődést vonzott a Kispál és a Borz, amelynek már volt jobb szigetes fellépése is, továbbá az örökmozgó Jovanottira is sokan voltak kíváncsiak, míg a Wir Sind Heldennek köszönhetően a Wan2 sátrat megtöltötték a németek. A Hammerworld színpadon a Death By Stereo és a Sick Of It All várta a zúzásra vágyókat, míg Goran Bregovic 10 ezernél is több embert mozgatott meg.

Augusztus 11., péntek: Másnap nem volt munkanap, így 50 ezresre dagadt a közönség létszáma, melyet nem igazán befolyásolt az sem, hogy a londoni terrorriadó miatt a Gomez és a Coldcut nem tudtak eljönni Budapestre. Az este fő attrakciója, a Scissor Sisters majdnem 30 ezer nézőnek mutatta be erotikus diszkóját, míg Yonderboi és házi zenekara is teltház előtt lépett fel.

Augusztus 12., szombat: Aggasztóan lehűlt a levegő a hétvégére, és egészen délutánig még egy kiadós zápor is fenyegette a szigetlakókat, de aztán az égiek megkegyelmeztek nekik, és a Radiohead első magyarországi fellépését nem zavarta az eső. Volt, akit a tömeg zavart, de hát egy ilyen súlyú zenekar esetén borítékolható volt, hogy sokan lesznek: 50 ezren tolongtak a homokban. Femi Kuti helyett csak a zenészei léptek fel, viszont a Fear Factory és a dEUS nagyon is itt voltak. A hidegfront ellenére 63 ezer ember volt szombaton a Hajógyári-szigeten,

Augusztus 13., vasárnap: 55 ezres közönség, közülük legtöbben a Tankcsapdára voltak kíváncsiak, de megtalálta a maga közönségét a Rasmus is, estefele lépni sem lehetett a gótosra maszkírozott kamaszlányoktól. Nagy feltűnést okozott még a Theater Titanic "tűzszínháza", és már csak ezért is örülhettünk, hogy ismét elmaradt az eső, aminek pedig nagyon lógott a lába.

Augusztus 14., hétfő: A hét első napján már nem volt téma az idő, hiszen visszatért a nyár, és vele együtt a negyedszerre hozzánk látogató Placebo. Brian Molkóékat is 50 ezren látták, ami az összesen 61 ezres nézősereg ismeretében elég szép aránynak mondható. Kicsinek bizonyult a Hammerworld sátor is, amikor az Exploited támasztotta fel sokadszorra a punkot, és sokakat érdekelt az Orb is.

Augusztus 15., kedd: Az utolsó napra maradt a nézőcsúcs: lehet, hogy valamiféle kapuzárás előtti pánik vonzott a Szigetre 65 ezer embert, de valószínűbbnek tartjuk, hogy a Prodigy slágerparádéjának volt köszönhető a tömeg. Kicsit talán meglepő lehet, hogy egy olyan együttesre voltak a legtöbben kíváncsiak, amely az utóbbi kilenc évben csupán egyetlen albumot volt képes megjelentetni (sokak szerint azt se kellett volna...), mindenesetre Liam Howlett valamit nagyon eltalált, mert a Sziget apraja-nagyja a Nagyszínpad előtt ugrált este fél tíztől. Előtte azért Iggy és a Stooges az ínyenceknek is megadták a magukét, noha mások szerint pedig a szintén kedden fellépő Gogol Bordello adta az év koncertjét.

(Forrás: origo)

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!