Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Bob Dylan: Lyrics / Dalok 1962–2001 (Könyvajánló)
Szerző: Papirusz
2006. április 4. 21:08

Bob Dylan ma az egyik legnagyobb élő rocklegenda.

Nélküle az egész rocktörténet – plusz még ez-az: folk és pop, pop és „kult”, életérzés és léthelyzet viszonya a huszadik század harmadik harmadában – egy kicsit másképp alakult volna. Ott kell látni őt a sárga tengeralattjárón, és a Satisfaction szövegében, de a beatköltészet sorsának alakulásában is.

Mert Bob Dylan a rock költője. Ő az, aki a rockkultúrába költészetet vitt. Nem úgy, hogy „beoltotta” költészettel a rockot, hanem úgy, hogy a versei eleve rockversek. Éltetőjük ugyanaz az életérzés, amely végső soron a rockzenét is létrehozta. Magas és mély, városi és népi művészetből, szórakoztatóipari hulladékból és avantgárdból, aranyból és sárból. A félreértést – csápol lenn a tömeg, ünnepli hőssé lett önmagát, a híres rock and roll-sztár pedig, ott fönn, a színpadon, még mindig a global folk heroe-t, a népi világhőst játssza, pedig már rég a menedzserek, a piac, a pénz foglya – Bob Dylan leplezte le először. Nem úgy, hogy belepusztult a szerepválságba, mint annyian mások; nem is úgy, hogy a színpad és a nézőtér közti távolságot szakadékká növelve, „szupersztárt”, mesebeli lényt, groteszk félistent csinált volna magából; és pláne nem akarata ellenére, mint azok, akik önmaguk és műfajuk fiatalságát konzerválnák a végtelenségig. Bob Dylan más eset. Egy kicsit meghalt, egy kicsit bohócot csinált magából, egy kicsit célponttá vált, meg egy kicsit „úgy maradt” ő is.

De csak egy kicsit. Mert Bob Dylan más.

„It ain’t me, babe” , ez nem én vagyok, énekli egy szál gitárral, dübörgő rhythm&blues-kísérettel, reggae-ritmusban, akárhogy, csak mindig-mindig máshogy: nem, nem, nem, nem én vagyok, nem én vagyok, szívem. Bob Dylan csak szerepével: az ego szürreális kalandjaiat milliók fülébe süvöltő vagy dünnyögő lírai énnel azonos. A Bob Dylan álnevűvel. „Ma este Bob Dylan-álarcot öltöttem” – mondta valamelyik híres koncertjén hatvanvalahányban, protesthősből épp „rock-Rimbaud”-vá váltában, idézték és idézik azóta is. Rimbaud abbahagyta, elment Afrikába. A rocklegenda, aki Robert Allen Zimmermannek született hatvanöt évvel ezelőtt, nem vette és már aligha veszi le magáról a Bob Dylan-álarcot.

Volt, amikor úgy látszott: bajban van. „Az újjászületés mindmáig várat magára” – írtam 1989-ben, annak a Bob Dylan-versválogatásnak az utószavában, amely a mostani bővebb kötet alapjául szolgál. Ma, tizenhét év múltán, újabb Bob Dylan-lemez ismeretében és budapesti koncertélménnyel is gazdagabban, már nem írnék le ilyesmit. „Inkább szüless meg” – idézném tőle magától, és elismerően állapítanám meg, hogy neki eddig még mindig sikerült. És hallanám, persze, megint a hangját is hozzá: a mindig változó, mégis összetéveszthetetlen Bob Dylan-hangot. Ha az olvasó is hallja, nagy baj nem lehet.
Barna Imre

Lyrics / Dalok 1962–2001
(Lyrics 1962–2001)
Fordította: Barna Imre
Oldal: 128
Formátum: 168x238
Ára: 2500 Ft
ISBN 963 07 7736 3

www.europakiado.hu

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!