Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
John Haynes - James Knowlson: Beckett képei (Könyvajánló)
Szerző: Papirusz
2006. március 22. 13:39

A Beckett képei John Haynes Beckett előadásairól készített, egyedülálló fényképeit mutatja be, Beckett életrajzírója és barátja, James Knowlson három új esszéje kíséretében. John Haynes azon kevesek közé tartozott, aki fotózhatta Beckettet munka közben, és más rendezők Beckett-előadásainak is a legavatottabb fényképésze volt. Előadásfotói láttán rácsodálkozhatunk a látszólag szikár darabok mélyén rejlő vizualitásra, és Knowlson szubjektív, mégis pontos esszéi és a fotók összjátéka révén új megvilágításban pillanthatjuk meg a huszadik század egyik legfontosabb színpadi szerzőjét.

Samuel Beckett nem egyszerűen író volt, hanem korunk egyik legeredetibb gondolkodású képzőművésze, vagy helyesebben talán „összművésze”, aki a középkori és a modern festészet, a némafilm, a pantomim és a zene ihletését bámulatosan egyéni vizuális nyelvvé volt képes átalakítani. Bár a precíz formák, a mániákusan pontos megvalósítás híve volt, mégis tévednek azok, akik rideg formalistának, érzéketlen embergyűlölőnek látják őt, és nem veszik észre a sémák mögött bújó átlelkesített emberi tartalmat.

Az első esszé, a Beckett portréja a szerző személye körüli mítoszokkal próbál leszámolni, a barát szemével mutatja be a „zord remetét”. A Beckett képei a drámáiban tetten érhető képzőművészeti hatásokról igyekszik számot adni, a fényképek pedig gazdagon illusztrálják a feltárt párhuzamokat. A Beckett, a rendező pedig a színházi rendező Beckett munkamódszerét, színpadi elképzeléseit tárja fel előttünk, és hogy miként válik a rendezővé avanzsált író kezén a szöveg csupán egyetlen, egyenrangú elemmé a komplex színpadi alkotás hangi-képi rendszerében.

JOHN HAYNES előző könyve, a Taking the Stage, Lindsay Anderson bevezetőjével, a színházi fényképezés alapművévé vált. Haynes abban a szerencsében részesült, hogy nyomon követhette Samuel Beckett munkáját, amikor az író a hetvenes években saját darabjait rendezte a fényképész állandó munkahelyén, a londoni Royal Court Színházban. Haynes később is a brit kortárs színház legnevesebb rendezőivel és színészeivel dolgozott együtt.

JAMES KNOWLSON a legjelentősebb Beckett-életrajz szerzője (Damned to Fame. The Life of Samuel Beckett, 1996), ezenkívül tíz további Beckett-tel kapcsolatos könyvet írt vagy szerkesztett. Húsz éven át volt Beckett közeli barátja.

Eredeti cím: Images of Beckett
Fordította: Dedinszky Zsófia
Oldal kb.: 176
Formátum: 245x186
Kötés: kötve, védőborítóval
Bolti ár kb.: 3400 Ft
ISBN 963 07 7979 X
Várható megjelenés: 2006. március

www.europakiado.hu

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!