Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
PATRICK FRENCH: Tibet (Könyvajánló)
Szerző: Papirusz
2006. február 28. 16:26

Az elveszett ország
Memoár, útikönyv és történelmi könyv egyben - Tibetrôl nem csak kezdôknek. Patrick French a rejtélyes Tibet valódi arcát mutatja meg nekünk testközelbôl, részletekbe menô leírásokkal, illetve fejtegetésekkel t?zdelve meg kalandjai elbeszélését. Ez a könyv eloszlatja a tévhiteket: a maga nyers valóságában mutatja be ezt a valójában ismeretlen országot és egy olyan nép életét, amely sok év óta kínai elnyomás alatt él.

Tibetnél távolibb helyre aligha utazhat az ember. Időtlen, érintetlen vidék, a hatalmas hegycsúcsok és a végtelenbe nyúló síkságok országa, ahol megváltozik a tér- és távolságérzékelés. A hegyek között átjárhatatlan magaslati sivatagok húzódnak, lejjebb csillogó türkiz tavak és borókával borított domboldalak terülnek el. Nyugodt hely, ahová a megvilágosultak haláluk után visszatérnek, hogy aztán emberi alakban újjászülessenek. Tibet nevének hallatán ősi kolostorok jelennek meg a szemünk előtt, füstölgő vajlámpások, arccal a földre boruló szerzetesnők, szélben lobogó imazászlók és bordó ruhás, borotvált fejű, meditációba merült lámák.

Tibet mindig is különleges helyet foglalt el az emberek képzeletében, felszabadításának ügye mellett hollywoodi sztárok és közéleti személyiségek kötelezték el magukat, a száműzetésben élő Dalai Láma pedig a spirituális önmegvalósítás jelképévé vált.

A kialakult romantikus kép azonban inkább megakadályozza Tibet és a tibetiek valódi megismerését. A szerző lerántja a leplet a tévhitekről, és a maga nyers valóságában mutatja be ezt a valójában ismeretlen országot és egy olyan nép életét, amely sok év óta kínai elnyomás alatt él.

Ez a könyv nem csupán útleírás, napló, valamint múltat és jelent egyaránt feltáró történelmi elemzés, hanem mindenekelőtt kutatás az igazság után.

Szinte nincs olyan ember, akit ne nyűgözne le a tibetiek személyisége, a belőlük áradó nyugalom, és az a képesség, hogy kiegyensúlyozottan veszik tudomásul, bármit is tartogat számukra az élet.

Patrick French 1966-ban született Angliában. Irodalmat tanult az Edinburghi Egyetemen, könyveivel több irodalmi díjat nyert el. Még iskolás korában találkozott a Dalai Lámával, s az élmény hatására utazott Tibetbe. Tibet című könyvének megírásához közel fél évet töltött az országban.

www.tericum.hu

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés