Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Megnyílt a Jövő Háza (Új kor)
Szerző: Papirusz
2005. december 20. 08:40

Megnyílt a Jövő Háza; a tudomány és technika legfrissebb vívmányait interaktív, színes módon bemutató kiállítást Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter nyitotta meg a budapesti Millenáris Parkban. A tárca által tervezett Jövő Háza egyszerre kíván múzeum, kiállítás és technológiai sci-fi park lenni; egy új intézménytípus, amely úgy ötvözi az ismeretszerzés formáit, a múzeumot, a könyvtárat, az iskolát, valamint a médiát és az internetet, hogy a tudást új megközelítésben tárja a látogatók elé. Az egykori Ganz-gyár iparcsarnokában berendezett Jövő Háza 3000 négyzetméteren, két szinten várja a látogatókat, minimum félévente megújuló kiállításokkal.

Egyfajta jövőképet, a sokféle lehetséges jövőképből egyet mutat be ez a tárlat, amelyen kiemelt szerep jut a Közép-Európában felhalmozott szellemi értékeknek - fogalmazott a miniszter az ünnepélyes megnyitón, amelyen Magyar Bálint oktatási és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter is részt vett.

A széles tematikában szerepel a génkutatás és a csillagászat, az űrkutatás és a biológia, valamint egy sor technológiai újdonság. Az installációk és médiaművészeti alkotások túlnyomó többsége magyar alkotók munkája.

Bemutatkozik egy magyar világújdonság is: a látogatókat három olyan intelligens "hostess robot", egy lány és két fiú fogadja és segíti az eligazodásban, amelyek teljes körű interaktív kommunikációra képesek, speciális érzékelőikkel balesetmentesen gurulnak a látogatók szoros gyűrűjében is.

A Jövő háza egyik különleges szabadtéri installációja a parkban elhelyezett csillagvizsgáló miniállomás, ahonnan az esti órákban, derült időben jól megfigyelhető az égbolt.

A British Council, a brit kulturális intézet A szív képei című, tudományt és művészetet ötvöző tárlatán egyebek mellett film pereg egy szívműtétről, és meg lehet ismerkedni a szívről és a keringésről alkotott kultúrtörténeti és filozófiai nézetekkel.

Az Élet háza a tervezőasztalon című kiállítás az utóbbi évek genetikai-genomikai forradalmát és az új gyógyászati lehetőségeket mutatja be.

Az agyról készült koppenhágai kiállítás - amely Varsóból érkezett Budapestre - a dán tudományos központ, az Experimentum alkotása: meg lehet ismerni az agy felépítését, kipróbálni funkcióit, tesztelni képességeit. Az agykutatás vívmányait 600 négyzetméteren mutatják be.

A négy űrkutatási bemutató sorában térhatású szimuláció ismerteti meg a látogatót a jövőbeni emberi Mars-expedíciók, a bolygóközi utazások körülményeivel, a majdani Mars-bázissal. Az újdonságok között bemutatják a magyar Mars-járót is.

A minisztérium ismertetője szerint a kiállítás várhatóan "legkeresettebb" produkciója a Boeing 737-es repülőgép-szimulátor lesz, amely három érzékszervet képes manipulálni a pilótafülkére megtévesztésig hasonlító látvánnyal és hangulattal.

A másfél milliárd forintból tervezett és kialakított Jövő Házában (az épületek korszerűsítése ugyanennyibe került) digitális könyvtár is helyet kapott, ahol a látogatók szabadon hozzáférhetnek a Nemzeti Digitális Adattárhoz és a Nemzeti Audiovizuális Archívumhoz.

A B csarnokban felépített Jövő Háza, illetve a szeptemberben a D csarnokba költözött Csodák Palotája hétfő kivételével minden nap nyitva tart; a két intézménybe a felnőtt napijegy 1.500, a gyerek-, illetve diákjegy 1.000 forintba kerül.

(Forrás: MTI)

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!