Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Groznij Moszkvában (Archívum)
Művészet a csecsen konfliktus kereszttüzében
Szerző: Madary Orsolya
2002. augusztus 13. 16:43


Az orosz   csecsen háború előtt a Grozniji Nemzeti Galériának 3270 műtárgya volt, közülük 950 festmény. Az 1995-ös bombázás után száz képet mentettek ki a grozniji múzeum romjai alól, majd Moszkvába szállították, hogy restaurálják őket. Néhány épségben maradt mestermű a csecsen fővárosban maradt, de orosz tisztek szerint Csecsenföld de facto függetlensége alatt /1996-1999/ a csecsen lázadók fegyverekre cserélték a festmények többségét. A múzeum dokumentációs anyagai mind a tűz martalékává váltak, így nehéz megállapítani a gyűjtemény tartalmát. Az biztos, hogy egy tavalyi Sotheby’s aukción két kép is feltűnt, amely annak idején a múzeum anyagához tartozott, és Vladivosztokban is felismertek egy híres grozniji festményt.
A Groznijban maradt alkotásokat egy - szintén félig leomlott falú - épületbe szállították. A csecsen kulturális örökség szószólója szerint: a háznak nincsenek ablakai és ajtói. Mintha a második világháború utáni Drezdában lennénk. Ez Groznij. Lecha Ilyasov úgy véli, hogy a moszkvai kiállítás felhívja  a figyelmet a csecsen kultúrát ért hatalmas károkra, de figyelmeztet, nehogy politikai célra használják fel a művészet kincseit.
Sokkal fontosabb lenne, hogy a tárlat szponzorokat vonzzon, vagyis egy új grozniji múzeum felépítését tegye lehetővé.
A negyven festmény - amelyek közül néhányat restauráltak, de többségüket sérülten akasztották ki a falakra - a 19. század orosz és nyugat-európai művészet jeles képviselőinek munkája.
A csecsen festők alkotásai közül kiemelkedik Pyotr Zakharov önarcképe, amelyet a Teretyakov képtár ajándékozott a grozniji múzeumnak 1929-ben. Zakharov a Szentpétervári Művészeti Akadémián tanult, és főként az orosz akadémiai stílus csecsen képviselőjeként vált ismertté. Egyébként sok, most kiállított festményt az Ermitázs vagy a Tretyakov képtár adott a csecsen múzeumnak, többnyire orosz mesterek munkáit, ezek közül is a Kaukázus és a kaukázusi háborúk témaköréből.
A Tretyakov képtár csecsen kiállítása kapcsán a szervezők emlékeztetnek arra, hogy 1954-ben Hágában felhívták a fegyveres konfliktusokkal kűzdő országok figyelmét a kulturális örökségek védelmére.

 

www.tretyakov.ru

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!