Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
James Bond és a CIA (Archívum)
Kémmúzeum Washingtonban
Szerző: Madary Orsolya
2002. augusztus 13. 16:41

Kémek és kémelhárítók, valós és fiktív történetek, a jó és a gonosz. James Bond, Aldrich Ames, Mata Hari és Allen Dulles. Mindez együtt látható Washington közepén, a Kémmúzeumban, ahol nem titkolt cél, hogy felhívják a figyelmet a kémelhárítás szerepére, amely nemigen jeleskedett az elmúlt évek Amerikájának történetében.
A tárlat létrehozásában sokat segített a Mendez házaspár. Ők maguk is a CIA kémei közé tartoztak. Mint mondják, az ő szerepük inkább a James Bond filmekből ismert úgynevezett „Q” feladatára hasonlított, így aki emlékszik 007 fütyülő gránátaira, vagy csoda-fényképezőgépeire, most hasonló tárgyakat láthat. Egyebek között kiállítottak egy esőkabátot is, amelynek gomblyukából fényképezhetett az ügynök. Ezt a darabot a hidegháború éveiben még alkalmazták Moszkvában.
Látható egylövetü, rúzsba rejtett pisztoly, amely a halál csókja nevet viseli, robbanó fadoboz és ott áll James Bond Aston Martinja a Goldfinger című filmből.
A múzeum tanácsadó testületében helyet foglal William H. Webster, az egyetlen olyan személy, aki az FBI és a CIA főnöke is volt, valamint Oleg Kalugin, volt KGB ügynök, aki egy bolgár disszidens mérgezett esernyővel történt meggyilkolásával vált ismertté. A jelenleg az Egyesült Államokban élő kémet régi hazájában a múlt hónapban 15 év szabadságvesztésre ítélték, szovjet államtitkok feltárásáért, amelyekről önéletrajzi regényében irt.
A  látogatók egyébként rengeteg, a kémkedésben használt tárgyat kipróbálhatnak. Az első terem úgynevezett. kémiskola. "Semmi sem olyan, amilyennek látszik"- hirdeti a falon egy kiírás. Mindenki kiválaszthat magának egy esetet, és a végén még vizsgázhat is a kérdésekből.
Egy másik termet a Lenin idejében hírhedtté vált Felix Dzserdzsinszkij vörös falú szobájának mintájára rendeztek be. A szovjet titkosrendőrség első főnöke kínzások tekintetében „példát mutatott” a későbbi KGB, a Gestapo és a Stasi számára. A következő teremben a látogatók a második világháború és a hidegháború alatt használt kémkedési tárgyakat és eszközöket nézhetnek meg, egy helyiség pedig a hidegháborús idejének Berlint mutatja be.
2OO1. szeptember 11-e fordulópont volt a CIA történetében. Az emberek bizalmatlansága csökkent a kétes hírű szervezet iránt. A múzeum létrehozásában a Central Intelligence Agency közvetlenül nem vett részt, de mindenki tudja, hogy a háttérből támogatta a kezdeményezést.
Azt a kezdeményezést, amely nem másnak volt az ötlete, mint Milton Maltznak, volt disc jockeynek, a szórakoztatóipar egyik moguljának.
Mégiscsak Amerikában vagyunk.

www.spymuseum.org
www.ny.com/shopping/gadgets

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!