Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Versenyben a Tate Modernnel (Archívum)
Megnyitotta kapuit a Baltic galéria
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. augusztus 8. 16:31

Július 13-án, egy perccel éjfél után feltárultak a Tyne folyó mellett épült Baltic kortárs művészeti központ kapui. Öt-hatezer lelkes rajongó várta a bebocsátás pillanatát a galériába, amely egy öreg malomban kapott helyet. A nemzetközi kortárs művészetet bemutató galéria a legnagyobb ilyen jellegű intézmény Nagy-Britanniában, a londoni Tate Modern után. A „szemet gyönyörködtetően csúfnak” titulált épületet gabonatárolóból alakították át és egyáltalán nem rossz teljesítmény Gateshead városától, amelyről J. B. Priestley 1934-ben azt írta, hogy minden kétséget kizáróan „az emberi faj ellenségei” építették. Az intézmény korábbi használatára utalva az első látogatóknak kenyeret osztottak a bejáratnál, a japán művész, Tatsumi Orimoto pedig cipóval a fején vonult be.
A kiállítás látványosságai közé tartozik az amerikai Chris Burden Märklin kilenc méter hosszú Tyne-híd makettje. Nagy sikerük volt az egyik teremben kiállított gongoknak, amelyeket meg is lehetett szólaltatni. Az érdeklődők három órán át nézelődhettek, majd a képtár bezárta kapuit, hogy szombat délelőtt ismét megnyithassa az újabb látogatók előtt.
 A 10 évig készült, 46 millió fontba került épület szóvivője szerint a múzeum célja az, hogy Észak-Nyugat-Anglia is megjelenjen a művészeti világ térképén, miután a nagy galériákkal büszkélkedő London oly sokáig volt egyeduralkodó Nagy-Britanniában. Egyébként jelentős szerepet szántak az intézménynek abban is, hogy 2008-ban Newcastle/Gateshead elnyerje az Európai Kultúra Központja címet. Tessa Jowell dícsérte a Balticot: „Lehengerlően  gyönyörű épület” – mondta és hozzátette, hogy valóságos „művészeti gyár”, mivel nem csak kiállítóhely, nemcsak nézhetjük a műtárgyakat, hanem magunk is alkothatunk a műtermekben.

A Baltic 3000 négyzetméteren helyezkedik el – öt képtárnak, több műteremnek, mozinak és előadóteremnek, könyvtárnak és levéltárnak ad otthont. A számítások szerint 500 embernek biztosít majd munkát, és évi 5 millió font bevételt jelent a városnak. Jelenleg itt láthatók a Turner-díjat kapott Jane és Louise Wilson testvérpár fényképei, és videóinstallációi, a belga Carsten Holler fényoszlopai, Julian Opie közlekedési jelzőtáblákból álló alkotásai és Jaume Plensa mennyezetre függesztett gongjai, amelyek olyan költői neveket viselnek, mint Nappal és Éjszaka, Háború és Béke, Levegő és Föld.

www.balticmill.com

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!