Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Harmadik világ Kasselben (Archívum)
Documenta 11
Szerző: Madary Orsolya
2002. július 18. 17:25

Június 8-án szombaton nyitotta meg kapuit a Documenta, amely 100 napon keresztül várja a látogatókat a németországi Kasselben. A kiállítás célja, hogy egy rendezvény keretében bemutassák a jelen kulturális és művészeti világát – ezzel a mondattal kezdte beszédét az Okwui Enwezor. A nigériai származású kiállítási biztost az utóbbi hónapokban sok támadás érte, ugyanis mint tudni illik, ő döntötte el, hogy ki legyen az a száztíz művész, aki kiállítóként meghívást kap az eseményre. A Documenta  egy nemzetek fölötti művészeti tárlat –  nyilatkozta az Egyesült Államokban élő Enwezor.
A meghívott művészek a világ számos országát képviselik. Az eddigi évekhez hasonlóan többnyire Európából és az Egyesült Államokból érkeztek. Enwezor több olyan afrikai és ázsiai művészt hívott meg Kasselbe, akik európai vagy amerikai nagyvárosokban élnek. A biztos kerülte a globalizáció szót, a sajtótájékoztatón posztkoloniális társadalomról beszélt.
Mint fogalmazott: mostmár mindannyian együtt szembesülünk az imperializmus korát követő történelmi kihívásokkal.
A Documenta lényege, hogy más art expótól eltérően három-négy évig készülnek a tárlatra, amely több mint három hónapig tart nyitva. A művészek többsége kifejezetten erre az eseményre készíti el alkotását. A Documenta minden alkalommal a kortárs művészet legújabb tendenciáit, legkiválóbb alkotóit vonultatja fel. A szakmabeliek és a kritikusok minden kasseli rendezvény után véleményt alkotnak a jelen képzőművészetéről.
Az idei Documenta különösen nagy sajtóvisszhangot váltott ki. Ez egyrészt a fent említett művészválasztásnak köszönhető, másrészt a szervezők szeretnék, ha a nagyközönség is információhoz jutna a kortárs művészetről.
A kiállítás öt épületben, többek között a Fridericianum Múzeumban kapott helyet és olyan ismert művészek alkotásai tekinthetők meg mint a kanadai Jeff Wall, a francia Louise Bourgeous, az olasz Giuseppe Gabellone vagy a kubai Tania Bruguera. Érdekesség, hogy a képzőművészek között nagyon sok huszonéves fiatalt is találni. Magyarországot mindössze a budapesti születésű de Párizsban élő és alkotó Yona Friedman képviseli.
A Fridericianum Múzeum kiállításán megérthetjük, miről beszélt Okwui Enwezor  a posztkoloniális társadalom kapcsán. Az erőszak ábrázolása több alkotás témája: a kolumbiai Doris Salcedo műve két összetört szék a Bogotai Igazságügyi Palota 1995-ös „ostromát” idézi. Az izraeli Eyal Silvan videón örökítette meg a ruandai genocidiumot, a horvát képzőművész, Sonja Ivekovic pedig saját édesanyja auschwitzi haláláról készített egy sajátos dokumentációt.
A kiállítás másik fő témája a száműzetés és a bevándorlás. Ennek jó példája a belga filmes, Chantal Akerman alkotása, aki a Mexikó és Egyesült Államok közti határon készített videófelvételeket. Egy nagy képernyőn, az Internet segítségével élőben, a kiállításon is részesei lehetünk az észak-déli áramlásnak. A megrázó jelenetektől nem messze az iráni Shirin Neshat az Édenkertre emlékeztető tájat ábrázol. A felvétel az elhagyatott hegyes tájról, közepén a paradicsomi idillel, Oaxacában készült. A művész egyébként New Yorkban él.

A Documenta kiállítás Kasselben szeptember 15-ig tart nyitva.
www.documenta.de


 

 
 
Jelenleg 11 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!