Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Picasso és Monet továbbra is kelendő Londonban (Archívum)
A legnagyobb nevek uralták június végén a londoni aukciósházak árveréseit
Szerző: Madary Orsolya
2002. július 17. 13:03

Az elmúlt héten tapasztalható tőzsdei zuhanás és általános gazdasági bizonytalanság idején, az éves impresszionista, modern és kortárs művészeti aukciók azt bizonyították, hogy a gazdagok szívesebben fektetik pénzüket Picassó, Monet vagy Légers képeibe, mint bízzák azt a brókerekre.
 „Sok ember van, akinek sok pénze van és ezt el is akarja költeni”, mondta Melanie Clore, a Sotheby’s európai elnökhelyettese és az impresszionista modern művészeti osztály társelnökasszonya. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden gyorsan zajlott volna. A gyűjtők megfontoltnak bizonyultak – pontosan tudták, mit akarnak és mennyit akarnak érte fizetni. Az igazán komoly összegeket főleg európaiak költötték, ami érvényes volt az egész elmúlt évre is.
 „Európából nézve jobbak a gazdasági kilátások, mint az Egyesült Államokból”, nyilatkozta Robin Woodhead, a Sotheby’s európai és ázsiai részlegének  vezérigazgatója. Ennek, valamint a szeptember 11. óta érezhetően csökkenő repülési kedvnek tudható be az amerikai gyűjtők feltűnő távolmaradása.
 Hogy ki vásárolta meg az utóbbi idők két legdrágább festményét – egy 1932-es Picasso által készített portrét, amely 23,9 millió dollárért kelt el és Monet álomszerű „Vizililiomát”, 20,1 millió dollárért – az része az aukciókat övező misztikumnak. Még az aukciós házak sem mindig tudják, hogy ki az igazi vevő – ha pedig tudják, akkor arról mélyen hallgatnak.
 „ Mostanában remekművek találhatók a piacon”, mondta Tobias Meyer, a Sotheby’s kortárs művészeti részlegének igazgatója. Sokkal keresettebbek a nagynevű művészek képei a kortársak műveinél – az utóbbiakat gyakran kedvezményes áron értékesítik vagy el sem tudják adni.

Akárcsak a májusi New York-i árverésen, a június 25-i aukción is olyan művészek bukkantak fel, mint Gerhard Richter és Giacometti.
A nagy kérdés persze mindig az, hogy vajon ki áll a nagy összegű vásárlók mögött. Mert azt mindenki jól tudja, hogy licitálni  nem a vevők szoktak.
A Christie’s-nél Picassónak a szeretőjéről, Marie-Thérése Walterről 1932-ben készített, „Meztelen nő nyaklánccal” című portréja volt a legkelendőbb. Négyen is 10 millió dollár fölött ajánlottak, de a képet végül egy londoni műkereskedő vitte el 23,9 millió dollárért, a 13,4 millióra becsült legmagasabb ár helyett, állítása szerint egy arab gyűjtő megbízásából.
 A Sotheby’s legjelentősebb múlt heti festménye – Monet 1906-os „Vízililiomok” című műve – 20,1 millió dollárért kelt el és David Norman, a Sotheby’s new yorki impresszionista és modern művészeti igazgatója licitált rá. Szakértők szerint a vásárló két amerikai közül kerülhetett ki: Stephen Cohen kockázati tőkebefektető az egyik és Henry Kravis pénzember a másik.
 A kép több, mint 60 éven át rejtőzött egy meg nem nevezett francia magángyűjteményben. Egyes szakértők szerint a festmény még magasabb áron is elkelhetett volna és meglepte őket, hogy a Picasso képért 3,8 millió dollárral többet fizettek. Ennek oka az, hogy nemrégiben három hasonló „Vízililiom” is felbukkant az aukciókon és az egyik éppen a New York-i piacon.
 A neves impresszionisták képeiért egyébként nagy versengés folyt. A Christie’s-nél Monet „Vétheuil”-je – napszítta Monet alkotás a Párizstól 40 mérföldnyire elterülő város látképéről, ahol a művész 1878 és 1881 között élt – 7,5 millió dollárért kelt el, jóval az előzetes 5,2 milliós becslés fölött. A képet egy brit művészeti szaktanácsadó vette meg, aki még egy nagy fogásra tett szert a héten, Degas pasztelképe, a „Táncosok” (1880-85) révén. Az elmúlt néhány évben érvényesülő irányzatnak megfelelően a kiváló német expresszionisták művei iránt is óriási volt az érdeklődés. A Sotheby’s aukcióján Kirchner 1910-es tájképe, a „Meztelen napozók Moritzburgban” három érdeklődő licitháborúját hozta. A buja zöld környezetben hat fürdőzőt ábrázoló kép 5,2 millió dollárért kelt el, ami így rögtön a művész legdrágábban eladott képe is lett.
A végső árban benne van az aukciósház jutaléka is: ez a Sotheby’s-nél és a Christie’s-nél az első 100000 dollár után 19,5% és 10% a maradék összeg után. A de Pury & Luxembourg az első 50000 dollár után 15%-ot, a maradékért 10%-ot kér.
 A Phillips de Pury & Luxembourg első árverését Londonban tartotta múlt hétfőn a Claridge’s báltermében, ahol mindenki ingyen pezsgőzhetett, de ennek ellenére sem sikerült olyan fényesre az árverés, mint ahogy tervezték: a legtöbb alkotás a becsült értéken vagy az alatt kelt el.
 A képek mintegy harmadát a libanoni Nahmad család vette meg, amely New York-i és londoni galériákkal kereskedik és immár évek óta az árverések legnagyobb licitálói közé tartozik.
A kortárs művészeti aukciókon a vevők zöme gyűjtő volt és nem műkereskedő. Bár a közepes Warholok és az ún. fiatal brit művészek képei nem fogytak, mind a Sotheby’s, mind a Christie’s csinált néhány nagy üzletet.
 A Christie’s árverésén öten versengtek egy 1962-es, cím nélküli Basquiat-ért, amelyet végül egy ismeretlen telefonos licitáló vihetett haza 2,1 millió dollárért.
 A Sotheby’s kortárs művészeti aukcióján még komolyabb versengés alakult ki, ami összesen 21,5 millió dollárt eredményezett – londoni kortárs művészeti árverésen 12 éve nem költöttek összesen ennyit. A siker részben az olyan jeles művészek, mint Richter, Francis Bacon és Lucio Fontana műveiért fizetett összegeknek tudható be.
 „Kiváló minőségű alkotásokat vettek és nem tartottak az áraktól” – mondta Mr. Meyer, az est árverés-vezetője. – „A vásárlási vágy olyan erős volt, hogy szó szerint éreztem a licitálókban felgyűlt energiát.”

        A New York Times nyomán


www.sothebys.com
www.christies.com

 

 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!