Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mészáros Márta, Kurtág György és hortobágyi húsos palacsinta (Archívum)
Egy hétig Londonban: Fókuszban Magyarország
Szerző: I-Web.hu
2002. július 17. 14:59

Amikor 1999 novemberében megnyitottuk a londoni Magyar Kulturális Központot a Covent Garden negyedben, arra gondoltam, hogyan lehetne a magyar kultúrát mind láthatóbbá tenni a szigetországban. Tehát, ne szigetelődjünk el, ne csukjuk be az ajtót magunk mögött, ne üldögéljünk és várakozzunk, hogy esetleg majd eltalálnak hozzánk az emberek, hanem mi nyissuk ki az ablakokat, kopogtassunk az ajtókon, és vigyük el mindenhova a magyar kultúrát, ahova csak lehet – emlékszik Bogyay Katalin a kezdetekre.

A Fókuszban Magyarország rendezvénysorozatot 1999 novembere óta folyamatosan szervezzük brit kulturális intézményekkel, fesztiválokkal együtt – anyagilag is közös terheket vállalva. A Fókusz-programok egy-egy tematika köré is szerveződnek: egy éve nyáron a magyar irodalom volt Fókuszban (a Barbican Könyvtárral közös rendezvény részeként), vagy tavaly télen a magyar fiatal tehetségek voltak Fókuszban, amelyet a Huddersfield-i Kortárs Zenei Fesztivállal és más intézményekkel közösen rendeztünk. Idén, a május végéig tartó Magyar Tavaszon a közös munka eredményeként jött létre a Jazz Fókusz a Pizza Expressben, és a Kurtág-fesztivál, amelyet a South Bank Centre-rel együtt szerveztünk a Festival Hall-ban, a Queen Elisabeth Hall-ban és a Királyi Zeneakadémián.

Most a Blackheath Halls-szal együtt rendeztük a legújabb Fókusz-programot, amely Dél-London jelentős művészeti, kulturális seregszemléje, a Greenwich és Docklands Nemzetközi Fesztivál része. Magyarország egy hétre a Blackheath Halls-ba költözik: angol barátaink magyar konyhát rendeztek be, a magyarul kiírt „bejárat”-on bejutva az étlapon a hortobágyi húsos palacsintától kezdve egyéb finomságok nevei olvashatók – amelyeket brit ismerőseink készítenek.

Kulturális kínálatunkban a zenére koncentrálunk, elsősorban a hazai kortárs muzsikát mutatjuk be. A fesztivál az Amadinda együttes koncertjével kezdődött: Ligeti György, Eötvös Péter munkái csendültek föl; az Excanto együttes hangversenyén a magyar reneszánsz muzsika hagyományait ismertetjük meg a közönséggel, szerdán Iván Ildikó és Kovács László operaénekesek Liszt, Schumann, Lajtha László és Petrovics Emil alkotásait éneklik. A csütörtök délutáni táncházban magyar táncokat lehet tanulni. Este Julian Joseph, az egyik legkiválóbb brit jazz zeneszerző és zongorista emlékezik a magyar jazz-szel való találkozására – az Őszi Fesztiválon járt Magyarországon. Julian Josephet 1997-ben a Solti György emlékkoncertre hívtam meg amelyet a Café Royalban szerveztem, és ott ismertettem össze Sebestyén Mártával – mondja az igazgatónő –, azóta a két művész együtt dolgozik, így ennek a koncertnek a vendége Sebestyén Márta lesz, aki a fesztivált záró Muzsikás együttes koncerten (július 12., péntek 20 óra) is fellép. Aznap kora délután Berki Anita és Berki Sándor Bartók-darabokat is játszik.

Irodalmunkat Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? (Jumping the Gun) című drámája képviseli. Első angliai bemutatóját szigetországi művészek állítják színpadra – Jennifer Lunn tehetséges, fiatal rendező irányításával. Felolvasó színház sorozatunk célja, hogy a kortárs magyar dráma javát impresszáriókkal, menedzserekkel ismertessük meg, akiktől azt reméljük, hogy professzionális fesztiválokra, színházi produkciókra viszik el a darabokat.

A közelmúlt magyar mozi terméséből Mészáros Márta A csodálatos mandarin, Forgács Péter Bibó breviárium című játék-, valamint Mészáros Péter cannes-i díjas Eső után című rövidfilmjét vetítettük. A rendezvénysorozattól függetlenül július negyedikén a londoni Riverside stúdióban Bereményi Géza Hídemberét mutatták be.

A két és fél év alatt világossá vált, hogy a közönség összetétele attól függ, milyen céllal és hol rendezzük a programokat – felelte a londoni Magyar Kulturális Központ igazgatónője arra a kérdésünkre, hogy a szakma vagy a „civil” érdeklődő látogatja-e rendezvényeiket. A Millennium Dómban tudtuk, hogy olyan emberekkel fogunk kommunikálni, akiknek nagy része még soha életben nem találkozott a magyar kultúrával, és talán nem is tudja, hol van Magyarország. Ezt a nagy létszámú közönséget a hosszú hétvége első pillanatában „meg kellett fognunk” – minél színesebben, minél látványosabban kellett megjeleníteni magunkat. A Barbican Könyvtárral közös irodalmi fókuszunk szervezésekor tudtuk, hogy a bibliotékába járóknak nem idegen a közép-európai, illetve a magyar irodalom. A dél-londoni Blackheath Halls, amely az angol főváros legrégebben működő koncertterme – de található itt színház- és kiállítóterem is – speciális ízlést képvisel. A hangversenytermet Blackheath emberei saját pénzükből saját maguk szórakoztatására és igényeik kielégítésére hozták létre a XIX. században. Tehát, nem focipályát vagy más torna klubot építettek, hanem kulturális központot. Miután a Blackheath Halls igazgatója, Richard Heason erős szálakkal kötődik a kultúránkhoz – mint muzsikus és karmester tanult Eötvös Péternél éveken keresztül Magyarországon, valamint Kurtág Györgyből írta a szakdolgozatát –, ezért személyes érdeklődése segített az intézménybe elvinni a magyar kultúra e részét. A Blackheath Halls publikuma heterogén, hiszen a programok nyitottak a helyiek, a dél-londoniak, valamint a Greenwich és Docklands Nemzetközi Fesztivál nagyközönsége számára is. Hozzájuk csatlakozik a Magyar Kulturális Központ Baráti Köre, a levelezési listánkon szereplők is – fejezi be a Fókuszban Magyarország ismertetését Bogyay Katalin.

 

Kapcsolódó linkek:

Londoni Magyar Kulturális Központ: www.hungary.org.uk

Blackheath fesztivál: www.blackheathhalls.com; www.blackheath.org

 

 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!