Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
„Titkos” kincseink (Archívum)
A Modern Magyar Képtár új állandó kiállítása Pécsen
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 20. 14:30

Hosszú, raktárakban való „rejtőzködés” után csaknem egy éve ismét látható az ország egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteménye, a pécsi Modern Magyar Képtár II. számú, új, jelentősen kibővített és átrendezett állandó kiállítása.

Martyn Ferenc: Kompozíció, 1943
A mecsekalji város harmadik legnagyobb múzeumi bemutatójának anyagába az elmúlt csaknem fél évszázad szinte valamennyi jelentős hazai alkotójának munkái helyet kapnak. A tárlatlátogató itt egyben – sőt a nagyon is koncepciózus rendszerezés és rendezés folytán sokszor az egyes munkák egymásra gyakorolt hatásának plasztikus szemléltetésében – csodálhatja meg többek között Kassák Lajos, Bálint Endre, Korniss Dezső, Barcsay Jenő, Ország Lili, Kondor Béla, Tóth Menyhért, Schaár Erzsébet kiemelkedő alkotásait, a Pécsi Műhely tagjainak egymást inspiráló műveit, vagy az elmúlt évtizedek olyan kísérletező kedvű képzőművészeinek munkáit, mint például Szentjóby Tamás, Erdély Miklós vagy Hajas Tibor. Az őket követők közül kiemelkednek a kiállításból efZámbó István, Wahorn András, Szurcsik József, Böröcz András, Bukta Imre vagy Konok Tamás képei, illetve szobrai, El Kazovszkij szobányi environment-je, és mivel a válogatás egészen az elmúlt évig tartó korszakot ölel fel, természetesen nem hiányozhatnak a bemutatóról az olyan fiatal alkotók, mint – mások mellett – Sebők Éva, Köves Éva, vagy Gaál Tamás munkái, vagy a kiállítás utolsó termében a Block csoport különleges „black box”-a.
Nagy kár, hogy - mint a jegyszedőtől megtudtam - a kiállításra alig-alig téved be látogató. Tény, a nagylátogatottságú többi pécsi kiállítóhelyen (Csontváry Múzeum, Vasarely Múzeum) semmi nem utal az alig két  saroknyira a Széchenyi tértől, a Papnevelde utcában lassan egy éve megnyílt új kiállításra. Talán segít majd a valóban nemzetközi mércével mérhető anyag megismerésében, ha – mint ígérik – idén ősszel megjelenik végre a gyűjteményt bemutató katalógus is. Igaz, utána meg hamarosan újra bezár majd a tárlat, hiszen a csodálatos műemléképület, amely amúgy nagyon is méltó keretet ad a nagyszerű gyűjteménynek, télen nem fűthető.


Kapcsolódó linkek:
www.pserve.hu/kultur/cimek.html
www.baranya.pecs.hu/kiallitasok.htm


 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!