Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Agresszió a gyermekekben (Archívum)
A század tükörképe a londoni King’s Crosson
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. július 23. 13:40

A téma William Golding-ot is lázba hozta, hiszen A legyek ura című regényében szélsőségesen kiélezett helyzetben mutatja be a gyermekek csoporton belüli szocializációját. Könyvében egy kietlen sziget, a vadon a történet helyszíne. A legfőbb törvény: "túlélés mindenáron", amely várható módon gyilkossághoz vezet. Golding meghatározása, "a civilizáció a társadalom dzsungelje" jól tükrözi a probléma lényegét: a legfőbb törvények a gyermekek számára is betartandók. Aki küzd ellene, az árral veszi fel a harcot, amelynek hordaléka önmagát is elsodorja, mocskossá teszi. Ha még jobban párhuzamot szeretnénk vonni LaBute darabja és Golding regénye között, akkor a legszembetűnőbb a természettel és annak kíméletlen törvényeivel való összehasonlítás.
LaBute darabja egyszerre provokatív és cinikus. Az első jelenet egy állatkertben, ketrecek előtt játszódik. Dave (Mark Webber) tinédzser barátjával, Timmel (Jesson Ritter) vetélkedik a "törzsbeli” vezető szerepért, a másik tiszteletéért. Aztán Dave, az erőszakosabb győz. Öröme - mint a szomszédos majomketrecben élő állatoké - örömujjongássá, ugrálássá fokozódik. Kezdetét veszi "az emberi hordán” belüli kegyetlen játék. A barátok emberszabású társaikhoz hasonlóan hergelik egymást, és ebben a kiélezett helyzetben a család sem jelent biztonságot. Dave anyjának (Amy Ryen) és legújabb barátjának (Enrico Colentani) boldogtalansága bizonytalanná teszi a fiú otthoni életét is. Ezt tetőzi az unokatestvér (Ann Reeder) és újszülött gyermekének jelenléte.
A drámában a lakás és az állatkerti helyszín váltja egymást, a szerző ezzel igyekszik egyenlőségjelet tenni a kettő közé. Így az otthon olyan ketrec lesz, ahol mindenki állat módjára próbál testi és lelki kielégülést találni. Az anya barátja az unokatestvért, ő pedig a fiatal fiút környékezi meg. A boldogtalanságtól tehetetlen fiú egyetlen emberbe kapaszkodhat: barátnőjébe, akiről azonban mások azt híresztelik, hogy megcsalja őt.
Golding regényéhez hasonlóan a dráma itt is gyilkosságba torkollik. Dave barátnőjét születésnapja alkalmából az állatkertbe hívja. Ajándékként unokatestvérének gyermekét "csomagolja", majd bedobja egy állatokkal teli medencébe. Értelmetlen halál. Dave élete egy pillanat alatt megváltozik. A darab utolsó jelenete ismét a családi fészekben játszódik: a fiú tragédiája sem zökkenti ki a családot „mindennapi életéből”. Mintha mi sem történt volna, a szereplők továbbra is apátiába süllyedten élnek.
Némi túlzással azt mondhatnánk, a század portréja látható a King\\\'s Crosson, hiszen a média naponta újabb és újabb esetekről tudósít, amelyekben a fiatalok problémáikat a legszélsőségesebb módon próbálják megoldani: az iskolában lelövik társaikat és a tanárokat. Ha elhangzik a kérdés, „miért történik mindez?”, a válasz általában a következő: "nem tudtam, mit csináljak".
Olyan világban, ahol az erőszakról nem pusztán a bűnözés, hanem a szórakozás, a játék jut eszébe az embernek - gondoljunk csak az akciófilmek standard-jeire - megjelenik az agresszió, a fiatalkori bűnözés. Az emberek közössége pedig büntet: egy életre izolálja a fiatalt. Ha nem ilyen módon, ha nem fizikai elzárással, akkor lélektani megtorlással. A nagy paradoxon: a társadalom maga okozza a tragédiát.
LaBute darabja megdöbbentő őszinteséggel mutatja be ezt az ördögi „játékot”. A rendező, David Leveaux mindezt a "testiséggel" erősíti: a konfliktusok a színészek mozgásából, intenzív testi kontaktusaiból érezhető. Hozzájárul ehhez a bravúros színészi játék, amely a főszereplőre, Mark Webberre jellemző elsősorban. Az előadás során végig ébren tudja tartani a figyelmet, folyamatos feszültséget, döbbenetet teremtve ezzel a közönségben.  
LaBute - akit a Times kritikusa a ma élő egyik legtehetségesebb drámaírónak nevez - harmadik darabjával mutatkozik be. A korábbi londoni sikerek miatt nagy várakozás előzte meg a bemutatót. Nem minden nap történik meg ebben a városban, hogy a megadott időpontokon túl újabb előadásokat tűz ki egy színház. Így a The Distance From Here júliusban is látható lesz a King\\\'s Cross-on lévő Almeida Színházban. Aki Londonban jár, érdemes megnéznie ezt az előadást.
 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!