Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nem könnyű eset (Archívum)
Új vezető a miskolci színházban
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. július 23. 13:51

Huszonnégy szavazat kellett volna az új direktor kinevezéséhez - Kiss László színész kapta a legtöbbet, de csak huszonhármat. Így nyertest nem hirdettek az ötéves időszakra, ám a Fidesz-frakció javaslatát elfogadva egy évre megbízták Kisst, aki így augusztustól vezeti a Miskolci Nemzeti Színházat.
Az elmúlt tíz évben elismerésre méltó eredményeket is felmutatott az intézmény. A felújítás után immár öt játszóhelyen (Nagyszínház, Játékszín, Kamara, Csarnok, Nyári Színház) fogadják a nézőket, és kilencvenkét százalékos látogatottsággal büszkélkedhetnek, ami a vidéki színházak sorában dobogós helyezésnek számít. Önálló operatagozat indult, és lerakták egy tánctagozat alapjait is. A 2001-ben elindított „Bartók +” Operafesztivál a működtetésére a várossal közösen létrehozott Kht vezetőinek - Müller Péter Sziáminak, Kesselyák Gergelynek, Hegyi Árpád Jutocsának - köszönhetően európai visszhangot és elismerést kapott.
A bírálók szerint ugyanakkor a bemutatott darabok nagyobb része a zenés műfajból (operett, musical) kerül ki, ami így leírva nem hangzik rosszul, csak éppen a produkciók elvétve kapnak országos visszhangot. Ráadásul ritkán sikerül neves rendezőket/színészeket megtartani; a helyi egyetemisták már nem járnak a színházba; és nem utolsósorban: nincs közösség. Van viszont összefogás, amely szerint elég már Hegyiből…
Ez utóbbi gondolatot erősítette még az önkormányzati döntés előtt a társulat szavazása, - Hegyi tizenhét, Kiss László színész százhuszonkilenc szavazatot kapott. Akkor már sejteni lehetett valamit, talán csak azt nem, hogy az indulatok így felforrnak. Kiss László legalábbis úgy érezte puhatolózó tárgyalásai során, hogy egyik politikai oldal sem emelt kifogást személye és a tervei ellen.
Hegyi Árpád Jutocsa viszont éppen azt tartja egyik baklövésének, hogy most először elmulasztotta az egyeztetést a politikusokkal. Nem érezte, hogy a városi közgyűlés meg akarja szakítani a sikersorozatot. Így nyugodtan készült, és precízen ki is dolgozta a jövő évad terveit. Sőt, szerződéseket kötött… A társulati bizalomvesztést a kemény munkával magyarázza, hisz ő mindenkinek szólt még az elején, hogy csak az maradjon, aki nem a pénzért csinálja. Hegyi szerint Kiss László előretörése mögött anyagi ígéretek állnak, „amelyekkel húsz perc alatt fel lehet tüzelni egy társulatot”.
Kiss ezt a vádat visszautasítja, ő a pályázatában semmi ilyesmit nem ígért, hacsak nem azt az ígéretét értelmezték így, amely a rendezett körülmények közötti működést tartja fontosnak, és ebből adódóan gyarapodást is hozhat. Hegyi távozásának okát  viselkedésével magyarázza : nem foglalkozott az embereivel, nem kaptak szeretetet, rossz volt a színházban a hangulat, sőt feszültségben kellett dolgozniuk. Ezt szüntetné meg Kiss László, aki inspiráló környezetet biztosítana, tervszerűen szeretne dolgozni, és nem akar politikát vinni a színházba. Talán mert már ott van?
Június 26-án Veres Attila, a színház szakszervezeti bizottságának elnöke és Borkuti Mária, a közalkalmazotti szakszervezet vezetője sajtótájékoztatón jelentette ki: elegük van Hegyi Árpád Jutocsa tízéves "munkásságából", amely során a legjobb adottságú színházat a szakma "végére" juttatta. Véleményük szerint Hegyi Árpád Jutocsa "korrupt vezetői tevékenysége során csupán személyi érdekeit érvényesítette".
Orosz Lajos MSZP-s önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság tagja egyetért Hegyivel, a történet szerinte is tipikusan „miskolci”: bár a helyi ismertségi listán Hegyi évek óta a csúcson van és a város nagyobb része ismeri és elismeri a munkásságát, sajnos beigazolódott, hogy a direktor kezdeményezőkészségét, lendületét a város nem tudta utolérni. Hegyi munkamódszerei szerinte nem voltak szinkronban sem a munkatársaival, sem a politikai elittel. A politikusok között nehéz egyensúlyozni, és amit Hegyi egyenlő távolságnak gondolt, azt mások túl közelinek, illetve túl távolinak tartottak. Kiss László pályázatát a többiekével együtt jónak tartja, hiszen senki nem fogalmazott meg „sikertelen” célokat. Aggódik, mert egy olyan embert bíztak meg a színház vezetésével, akinek nincs ebben semmi gyakorlata, és az sem világos, mire kapott felhatalmazást Kiss László, hiszen a pályázatát nem fogadták el. Az Operafesztivál sikertörténete szerinte is megszakadhat Müllerék távozásával, és az is kérdéses, hogyan reagál a szakma egy ilyen helyzetben, pályázik–e bárki a nagy nevek közül. Jöhetnek új emberek, akik képesek irányítani egy fesztivált, de gyaníthatóan már nem az eredeti céloknak megfelelően próbálják meg Miskolcot – egyéb kiugrási lehetőség híján – a kultúra mentőövével a felszínen tartani.
A kulturális bizottság elnöke, Üszögh Lajos Fideszes képviselő szerint Hegyi elmúlt öt éve művészhez méltó módon telt el, hiszen a közönséget és a közvéleményt egyaránt erősen megosztotta. A  pályázat kapcsán kiderült: a színházban is sokan vannak, akik nem tolerálják Hegyi Árpád Jutocsa módszereit, vezetői kvalitásait és művészeti tevékenységét emiatt is külön kell választani. A beadott pályázatokat jónak tartja, és mivel a jogi bizottság, valamint a jegyző nem élt ellenvetéssel, amikor Kiss Lászlót - pályázatát el nem fogadva - mégis megbízták, szerinte semmiféle jogsértés nem áll fenn.
Ezt természetesen Kiss is megerősíti, szerinte csak annyi történt, hogy a legtöbb szavazatot kapott indulót nevezték ki egy évre, teljes jog- és hatáskörrel. Egy év múlva is pályázni fog, a direktori széket tartaná csak meg, a főrendezőit három tagozatvezető között osztaná meg. A tervei között évente megrendezendő drámaíró verseny és tematikus évadok is szerepelnek. A 2002/2003-as - többek között az Evitával, a Kakukkfészekkel, a Csókos asszonnyal, és a Vízkereszttel – a „Maszkok és szerepek” címet kapta. Hogy miért is? Kiss szerint sokan hordanak maszkokat és játszanak szerepeket. De lesz még „Vér és arany” évad is…
Arra, hogy még sosem vezetett ekkora intézményt, tömören válaszol: „senki sem születik vezetőnek, de már 23 éve mozgok ebben a közegben, sok mindent átlátok”.
Sokan a legfontosabb kérdésnek az Operafesztivál sorsát tartják, Kiss emiatt sem borúlátó. Szerinte az, hogy nem a Kht vezetői közül ül valaki a színház igazgatói székében, még nem jelenti azt, hogy problémák merülnek fel pl. az egyeztetéseknél és a bérleti díjaknál. Ezeket szerződésben lehet biztosítani.
Üszögh Lajos kulturális bizottsági elnök szerint az Operafesztivál kell Miskolcnak, páratlan lehetőség ez az „Acélváros” szindróma leküzdéséhez, amelyre Sziámiék is ráéreztek, amikor ide hozták a fellépőket.
Müller Péter Sziámi első reakciója Hegyi leváltásakor a távozás gondolata volt, és ez azóta sem változott sokat. Levélben mondott le a Fesztivál Kht ügyvezető igazgatói posztjáról, mert a kialakult helyzetet nem tudja összeegyeztetni az értékrendjével. Lemondásához csatlakozott Hegyi és Kesselyák is, így gyakorlatilag a Kht teljes vezetése távozik.
Sziámi szerint a Fesztivál nagyon szorosan ágyazódik a város és a színház életébe, helyzetébe. Mivel az ötlet Hegyi Árpád Jutocsától származik, és a művészeti vezetés is az ő kezében volt, az ő személye, mint összekötő kapocs nem pótolható a Kiss László által felvetett „szuperbiztos” szerződésekkel, garanciákkal. Egyébként pedig már az indulásnál is feltételül szabta, hogy csak Kesselyákkal és Hegyivel tudja elképzelni az együttműködést. Lehet, hogy Hegyi leváltása érett már a konfliktusok miatt, de a módszert elfogadhatatlannak tartja, ezért az újonnan, ideiglenesen kinevezett vezetéssel nem óhajt együtt dolgozni. A miskolci polgármester kérdésére, hogy van-e olyan új feltételrendszer amelyben visszahívható lenne, Müller Péter Sziámi azt válaszolta, hogy csak abban az esetben, ha a szeptemberi közgyűlésnek sikerül kitűznie az igazgatóválasztást, amely öt évre hitelesített minőségi vezetőre vonatkozik. Ha az új vezető személyét elfogadhatónak találja, és Hegyi Árpád Jutocsa is kap valamilyen szerepet (példának az általa alapított operatagozat vezetését említi), akkor újra vele/velük lesz működtethető a Fesztivál. Egyéb esetben nem. A pályázat kiírását szeptemberre tervezi Kobold Tamás polgármester, azaz a színházigazgatói és a fesztiváligazgatói pályázat egyidejű kiírásakor azonos időpontban dönthet a közgyűlés az új vezetőkről. Így nagy valószínűséggel senki nem tudja meg korábban, hogy kivel kényszerül majd közösen dolgozni a jövő évi fesztivál előkészítésén. Addig is Lovas Károly programigazgatót bízták meg a Miskolci Operafesztivál Kht. irányításával.

 

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!