Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mégis lesz pályázat (Archívum)
Huszti Péter ideiglenes főigazgató – de meddig?
Szerző: I-Web.hu
2002. október 29. 11:53

Görgey Gábor azért döntött úgy, hogy mégis pályázatot ír ki a Nemzeti Színház Rt. vezérigazgatói posztjára, mert a színházi szakma nem fogadta el egy héttel korábbi döntését. Akkor a nemzeti kulturális örökség minisztere bejelentette: másnaptól, azaz június 1-től Huszti Pétert nevezi ki főigazgatónak. Gyors döntését azzal indokolta, hogy szorította az idő, hiszen Schwajda György megbízatása május 31-én lejárt. Azt viszont nem akarta vállalni, hogy elvesszen fél év, hiszen ha pályázatot ír ki, akkor a győztes csak 2003. január 1-jétől vezetheti a Nemzeti Színházat.

A kinevezés után azonban tiltakozott a Nyilvánosság Klub és a Magyar Színházi Társaság rendezői testülete, amelynek az elnöke Ascher Tamás rendező. A testület azért vette zokon az új miniszter döntését, mert az előző négy év alatt a Nemzeti Színház építésénél számos visszaélés történt, s a színházi rendezők azt hitték, hogy Görgey Gábor a demokratikus út mellett dönt. Egyébként a testület nem Huszti Péter személyét, hanem a pályáztatás hiányát kifogásolta.

Mindezek hatására Görgey Gábor június 6-án bejelentette: ha a rendezők ilyen határozottan a pályázat mellett állnak ki, akkor Huszti Pétert csak ideiglenes főigazgatónak nevezi ki. A színész-rendező így az év végéig irányítja a Nemzeti Színházat (és az rt.-t), közben pedig lebonyolítható a pályázat. Egyébként ez a megoldás azért se jelenthet gondot, mert Schwajda György távozása előtt összeállította a következő évad tervét, amelyben három bemutató szerepel: a Lear király, a Peer Gynt és a Bánk bán.

Huszti Péter Kossuth-díjas színész-rendező 1966 óta tagja a Madách Színháznak, ahol egyébként nagy sikerrel játsszák Görgey Gábor Mikszáth különös házasságai című darabját. Huszti Péter több alkalommal állított színpadra Görgey-darabokat.

Néhány életrajzi adat Huszti Péterről:
1944-ben született Budapesten
1966-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, színész szakon, azóta megszakítás nélkül a Madách Színház társulati tagja.
1974 óta tanít a főiskolán
1988-tól egyetemi tanár, a színész főtanszak vezetője
1994-2001: rektor a főiskolán (amely 2001-ben már egyetem)
1989-2001: a Madách Kamara művészeti vezetője
2001 óta ismét a főtanszak vezetője

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!