Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A kötéltáncos írónő (Esemény-tár)
Találkozás Iselin C. Hermannal, aki berobbant az európai irodalomba
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. április 29. 14:54

Iselin C. Hermann, Für Anikó, Kertész Judit

A Polar Alapítvány két vezetője, Kertész Judit és Papp Éva a skandináv és a finn irodalom magyar megjelentetésére szakosodott. Iselin C. Hermann frissen napvilágot látott kötete, az Expressz ajánlott! a 20. kiadványuk. Ez a dán írónő első könyve - így vett részt az Európában egyedülálló rendezvényen, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében megrendezett elsőkönyvesek találkozóján. Elsőköteteseket ritkán övezi ekkori figyelem, s ez különösen elmondható Iselin C. Hermannról, akinek a bemutatkozó regénye már 14 nyelven jelent meg. A magyar kiadás a 15. Igaz, azóta már nem elsőkötetes, hiszen írt egy újabb regényt és mesekönyveket is, ám az első regény még mindig a figyelem középpontjában áll. Mint most Magyarországon.

Az Expressz ajánlott! izzó szenvedélyű levélregény, egy modern dán lányról szól, aki meglátja egy középkorú festő képét, s annyira a hatalmába keríti, hogy ír neki egy lapot. A festő válaszol - így indul kettőjük kapcsolata. Kapcsolata? Ez a két ember ugyanis nem találkozik. Úgy alakul ki fergeteges szerelem köztük, hogy elképzelik egymást. Eltelik 19 hónap, amikor a nő már nagyon szeretne találkozni szerelmével, s fölhívja őt - azt viszont nem árulom el, mi történik a végén. A lényeg a szenvedély, a szerelem születése. Amikor az ember válaszokat vár, s ez annyira kitölti az életét, hogy másra se tud gondolni. Nem is maga a levélregény teszi olyannyira izgalmassá ezt a könyvet, hanem a vágyakozás, amely süt a lapjaiból. Nem tudjuk ugyanis, hogyan néz ki a két szerelmes, de olyan kép alakul ki róluk, amilyenek ők szeretnének lenni. Amilyennek ők maguk szeretnék a másik szemével látni saját magukat. A levelek alapján úgy gondoljuk, szép, fiatal nőről van szó - de mi van akkor, ha idős és csúnya? Szerepjáték ez, amelyben a szereplők önmagukat és egymást is kitalálják. Mint a szerelemben.

Iselin C. Hermann és férje

Iselin C. Hermann sokszínű egyéniség, akinek sok arca lehet. Mielőtt írni kezdett, már 15 éve szerkesztőként dolgozott: a férjével közös kiadójuk nyomdája a ház alagsorában működött, a kiadó a földszinten, a lakásuk az emeleten. De tulajdonképpen nem is szerkesztő, nem is író akart lenni. Hanem bohóc. Akkoriban éppen Franciaországban élt, s nem vették fel, mondván: bohóc csak férfi lehet, mert ha egy férfi sír, az megható, de ha nő teszi ugyanezt, akkor ő hisztérika. Így aztán akrobata akart lenni, saját bevallása szerint ma, három nagy fiú édesanyjaként is tud kötélen táncolni...

Amikor mindezek után természetes, hogy megkérdezem tőle, miként fogadta a hirtelen jött, hatalmas sikert, ezt feleli: "A lehető legjobb kritikák jelentek meg az első könyvemről, rengeteget beszéltek róla, különösen, amikor a Frankfurti Könyvvásáron bemutatták. De azért el kell mondanom, hogy Dániában nem fogadták akkora lelkesedéssel. Inkább külföldön lett hatalmas siker. Talán a dán olvasóknak túl franciás volt. Pedig a svédek azt mondják, a dánok az északi franciák. Mégis. Viszont a második regényem fantasztikusan népszerű lett Dániában, igaz, az meg külföldön nem szólt akkorát. Dániában talán azért övezte különleges figyelem, mert Damaszkuszban játszódik, s aktuális problematikát érzékeltet: ha valaki másik kultúrából származik, miként találkozhat a helyi kultúrával, s hol vannak a gyökerei? Dániában aktuális téma a dán és a bevándorlókultúra mássága, egymásra gyakorolt hatása, konfliktusai."

A fotókat Dobó László készítette

Amikor eszembe jut, hogy bohóc, majd akrobata akart lenni, nem hagyhatom ki a kérdést: vajon írónak tartja-e magát? Némi gondolkodás után jön a válasz: "Tulajdonképpen ha úgy vesszük, író voltam már az előtt is, mielőtt írtam. Anélkül, hogy tudtam volna. Szerintem sokan vannak, akik valójában írók, anélkül, hogy írnának. Egyszerűen amikor hozzáfogtam az első könyvemhez, akkor már készen álltam valamire. De tulajdonképpen kínosan érzem magam, ha íróként mutatnak be. Az író Per Olov Enquist, aki szintén itt van a budapesti könyvfesztiválon. Vagy Mario Vargas Llosa, a díszvendég. Én furcsállom, ha íróként kezelnek. Tulajdonképpen játékos vagyok. Játszom, s ettől boldog vagyok."

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!