Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Túlméretezett jelmez (Archívum)
Susan Sontag: Amerikában
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 30. 14:29

Susan Sontag művészetteoretikusként, kritikusként, kultúrtörténészként még akkor is lenyűgöző, ha éppen a legkevésbé sem értünk vele egyet. Sőt talán akkor lenyűgöző igazán. El nem tudom gondolni, hogy mi vitte rá az amerikai kultúr-fenegyereket, hogy ezúttal egy unalmas történelmi regénnyel szerezzen hosszú, keserű órákat hűséges olvasóinak.
 Az Amerikában egy lengyel színésznő, Maryna története, aki az 1870-es években emigrál: először egy ideális kommunát próbál létrehozni barátaival Kaliforniában, majd a kudarcba fulladt vállalkozás után elhatározza, hogy meghódítja az újvilág színpadait is.
 A könyv szemmel láthatóan alapos kutatásokra épül, a tizenkilencedik századi amerikai lengyel emigráció élete vagy a korabeli színház mindennapjai iránt érdeklődők bizonyára sok fontos információt gyűjthetnek belőle, ám semmi sem indokolja, hogy ezeket az érdekességeket egy élvezetes harminc oldalas tanulmány helyett egy kínosan hosszúra nyúlt regényből kelljen kiszemezgetnünk. Az Amerikában-nak nincs semmiféle követhető szerkezete, szerzői töprengésekkel indul, egyes szám harmadik személyű elbeszéléssel folytatódik, sok oldalas párbeszédek, jóformán funkciótlan naplók és levelek váltogatják benne egymást minden logikát nélkülözve.
 Ami bizonyos pontokon mégis élvezetessé teszi, az az, hogy Sontag kölcsönadja színésznő-hősének saját briliáns okosságát, amivel viszont, az a gyanúm, eleve kissé valószerűtlen figurát teremt. De ami a nagyobb baj, ő nem képes kölcsönvenni Marynától a színészi megelevenítés démoni képességét: figurái papírízűek, gondjaik tankönyvbe illőek. A dialógusok magas aránya, a felsorolásszerűen elénk táruló konfliktusok – a nemzeti szimbólum-szerep és az amerikai típusú sztárság szembeállítása, a lengyel nemzeti kérdés, a család vagy karrier dilemmája, a férj elfojtott homoszexualitása és a többi – az Amerikában-t egy tézis nélküli tézisregényhez teszik hasonlatossá.
 Ha a kudarcos kitérő után a színpadra visszataláló Maryna története mégis szolgál némi tanulsággal, akkor az az, hogy ha valakinek komoly tehetsége van valamihez, jobban teszi, ha légvárak kergetése helyett azzal foglalkozik, amihez ért. Nem túl mély tanulság, de megszívlelendő. Sontag számára is.

Susann Sontag: Amerikában
Fordította Komáromy Rudolf.
Európa, 2002.
520 oldal, 1300 Ft.


Kapcsolódó linkek:
www.c3.hu/scripta/lettre/lettre43/sontag.htm

 


 

 
 
Jelenleg 12 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!