Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Már látszik a pénz az alagút végén (Komolyzene)
Születésnapon a MÁV Szimfonikus Zenekarnál
Szerző: Stelzer Gábor
2003. április 30. 09:56

Alighogy felszabadult Budapest, a Vigadóban már koncertet rendeztek, s ezen ott ült a MÁV akkori elnök-vezérigazgatója, Varga László is, aki a hangverseny után felkereste az est dirigensét, Szőke Tibort, és vázolta elképzeléseit: a MÁV keretein belül a karnagy vezetésével szeretne szimfonikus zenekart alapítani, amely a helyreállított vasútvonalakon eljuthatna az ország minden zugába, mert hiszi, hogy a szétrombolt országnak szellemi és lelki újjáépítésre is szüksége van. 1946. őszén már bérleti hangversenysorozatot indítottak (ma az 57-ik évadnál tartanak), emellett az Operaházzal kooperálva létrehozták a Gördülő Operát, amellyel 1954-ig több, mint 500 előadást tartottak.

A vidéki turnék ritkulásával a következő évtizedekben a fővárosi hangversenyéletből oroszlánrészt vállaltak a MÁV zenészei, és fantasztikus sztárlistát őriznek azoknak a neveiből, akik szólistaként léptek velük pódiumra. Az utóbbi évtizedben azonban az állam már nem finanszírozta a külföldi sztárok meghívását, ám ennek ellenére mai listájuk sem szégyellnivaló. Fenyő Gábor elsők között Jurij Szimonovot a kiváló orosz karmestert említi, a külföldön élő Ács János is dirigálta a zenekart, Uri Mayer a Budapesti Nemzetközi Karmesterverseny egykori díjnyertese pedig szintén egyik koncertjük vendége lesz a következő szezonban.

Amikor mások szervezik a hangversenyt, a MÁV Szimfonikus Zenekar nekik is gyakran eszükbe jut, köztük az amerikai Rudas ügynökségnek, akik révén Luciano Pavarottinak négy, Placido Domingonak két, José Carrerasnak egy szólóestjét kísérték, 1999-ben Tokióban pedig a három tenor együttes koncertjén muzsikáltak. Libanonban Kiri Te Kanawa gálakoncertjén való részvételüket ugyanennek a kapcsolatrendszernek köszönhették, és a vele kialakult kapcsolat folytatásaként a világhírű szoprán Budapestre is ellátogatott.

Fenyő Gábornak, aki pontosan 30 éve, 1973. május 1-jén került ütőhangszeresként a zenekarhoz, amelynek 8 éve ügyvezető igazgatója, mostanában nemcsak sikerekkel, de súlyos nehézségekkel is szembesülnie kell. A gondok anyagi természetűek: a kezdetek óta a MÁV finanszírozza az együttest, de a vállalat erején felüli támogatása épp az életben maradásukhoz elegendő. (Egyébként az egész világon egyedülálló, hogy állami vasúttársaság egy a profiljától távol eső, szimfonikus zenekar mecénása legyen.) Pénz híján koncertjük még nem maradt el, de a zenészek jóformán éhbérért dolgoznak - 74 ezer bruttó forint az átlagfizetésük. A náluk sokkal jobban támogatott Nemzeti Filharmonikusoknál, a Budapesti Fesztiválzenekarnál, a MATÁV és az Operaház zenekarában olykor négy-ötszörös a művészek jövedelme, amely érezhetően demoralizáló és egyben csábító hatású - ismeri el Fenyő Gábor. De nem jut pénz koncertruhákra és hangszerekre sem.

Mégsem, már csak büszkeségből sem szeretnének engedni az eddigi színvonalból. Tavaly 180 milliót kaptak a MÁV Rt.-től és 10 milliót Újpest önkormányzatától, a saját bevételük 20-25 millió volt. Ebből az említett, megalázóan alacsony béreke és járulékaira 180 milliót költöttek, a működési költségekre, terembérletre, szólistákra alig maradt. A hangszerállományuk mostanra annyira elhasználódott, hogy égető szükség volna a felújításukra, újak vételére.

A teljes ellehetetlenülésből az idén végre találtak egy vékony kivezető ösvényt. Mivel alapítványként működnek, a tavalyi közalkalmazotti béremelésből is kimaradtak, viszont az újpesti önkormányzattal kötött szerződésük nyomán most utólag 96 milliót mégis csak kaphattak bérfejlesztésre az önkormányzati együttesek számára elkülönített támogatási keretből. Ennek hatását már májustól a zenészek is érezhetik. A MÁV Rt. ugyancsak megemelte az idei támogatását, és lobbiznak pénzért, ahol csak lehet. Legutóbb a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál jártak eredménnyel, ahonnan 30 milliós támogatáshoz jutottak. De mindebből a fizetésemelésen túl, másra alig marad.

A nagy hangszereik megfelelő szállítótokjaira viszont elengedhetetlen áldozniuk, hogy az instrumentumok ne romoljanak tovább. Új vonós hangszerekről nem is álmodhatnak, mert ezek egyenként tízmilliós nagyságrendű kiadások, noha csak hegedűsből harmincan ülnek a kottaállványok mögött. Fél-háromnegyedmilliós új vonók, jobb húrok vételén gondolkodhatnak legfeljebb. Nagy szükségük volna egy fagottra is, de az már 4 millió forint lenne, és pár klarinétra, ami darabonként 2-2,5 millióba kerülne. Fenyő Gábor azért bízik abban, hogy a már megszokott takarékos, de ésszerű gazdálkodásuk révén előbb-utóbb jut majd ezekre is. Addig pedig teszik a dolgukat, muzsikálnak mindenki örömére, legközelebb júniusban, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál záró koncertjén.

www.bco-mav.kozep.hu

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!