Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Márai az Atelier-ben (Életrajz-tár)
Párizs hódolata a magyar írónak
Szerző: Kis Zsuzsa
2003. április 28. 15:33

Márai jómódú polgári család sarjaként, Kassán látta meg a napvilágot. Élete, pályája egy huszadik századi magyar értelmiségi sorsának tipikus karkterjegyeit hordozza. Tanulmányait Budapesten, Frankfurtban, Berlinben és Párizsban végezte. A fények városában hat évet töltött. 1918 és 1948 között csaknem 50 könyvet jelentetett meg. 1948-ban elhagyta Magyarországot, és Olaszországban, majd az Egyesült Államokban élt egészen 1989-ban bekövetkezett haláláig.

Nyugat-európai újrafelfedezésében úttörő szerepet játszott franciaországi kiadója: művei - már az 1990-es évek elejétől - az Albin Michel Kiadó gondozásában látnak napvilágot francia nyelven. Eddig megjelent írásai franciául : A gyertyák csonkig égnek, Vendégjáték Bolzanóban, Egy polgár vallomásai, Eszter hagyatéka, Zendülők. A  közelmúltban ugyancsak az Albin Michel Kiadónak köszönhetően, a Válás Budán című regény vált elérhetővé a francia ajkú irodalombarátok számára. E művét Márai magyarul 1935-ben publikálta, franciára - Zéno Bianu segítségével - Kassai György ültette át, aki többek között már Mészöly Miklós, Déry Tibor és Szentkuthy Miklós alkotásait is fordította. 

Január óta A gyertyák csonkig égnek változatát az egyik legrangosabb párizsi magánszínház, a Théâtre de l´Atelier színpadán láthatja a francia főváros publikuma, a főszerepben a híres Claude Rich-sel. Az előadás egyaránt igen kedvező visszhangra talált sajtó- és szakmai berkekben valamint a nagyközönség körében. A Párizsi Magyar Intézet rendezvényén az érdeklődőknek alkalmuk nyílik találkozni a közelmúltban 80. életévét betöltött Kassai Györggyel, a Válás Budán fordítójával ; Dominique Autrand-nal, az Albin Michel Kiadó sorozatszerkesztőjével ; valamint Sophie Cauchi-val, akinek A gyertyák csonkig égnek színpadi változata köszönhető, és aki megnyerte Claude Rich-t e szerepre.

www.instituthongrois.org 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!