Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Celluloidszobor (Archívum)
A Hídember
Szerző: Turcsányi Sándor
2002. szeptember 18. 15:02

 Ha létezik a moziban halmozottan hátrányos helyzet, akkor Bereményi Géza munkájáról elmondhatjuk, nagyobb hendikeppel film még nem indult a pesti flaszteren. E hátrányok tételes lajstromba vétele merőben felesleges, hiszen a produkciót körülvelvő kardcsörtetés a legnagyobb nyilvánosság előtt játszódott, megosztva egy amúgy is végletesen megosztott befogdói világot. Ám adódtak egyéb természetű, elsődlegesen műfaji jellegű nehézségek is, amelyek egy film értékelésekor jócskán helyénvalóbbak bármilyen politikai rajcsúrozásnál.
      Magyarul: lehetséges-e a XXI. században nagyívű, epikus igényű, történelmi filmet csinálni, ami egy eddigi földolgozottságát tekintetbe véve némileg elhasznált korban, a XIX. században játszódik. Elmondható-e valami azon túl, amit Jókai Mór látott és Várkonyi Zoltán mutatott? A válasz finoman szólva is felemás: nem sok, talán csak a mesélő helyének, helyzetének valamilyen fokú (kicsiny) megváltoztatása ezúttal nóvum. Bereményi kevés számú elődjéhez képest jóval bátrabban közelít kiválasztott hőseihez, mint az elvárható lenne. Nem csak a Lánchidat, de egy két és félórás hoszúságú filmet is rak egyszem Széchenyije vállára, nesze, komám, cipeld! Az viszi is rendületlenül, el-elbotlik néha, de bírja végig, alig látszik rajta a fáradtság, csak diszkréten veri verejték, bár rámegy az egész – a rendező szerint: háromrészes – élete, az ilyesmibe bele lehet őrülni.
    Nem kell ahhoz látni a filmet, hogy tudjuk: ebben hiba nem lesz. Az egy, az egyetlen központi hős szerepeltetését nyilván tálcán kínálta a földolgozott irodalmi alapanyag, Széchenyi naplója. Ám azt állítanunk sem lenne túl nagy merészség, hogy az alkotók ezúttal a gombhoz varrták a kabátot, maguk kerestek megfelelő nézőpontot hősükhöz, hősüknek. Merőben sajátlagosat.
    Így aztán, amit mi kapunk, az egy lendületesen forgatott képeskönyv, nagyvonalúan fölvitt színekkel, önmagukban is novellisztikus nagyjelenetekkel, a végletekig hálás szerepekkel, mesés tájakkal, nagyreményű férfiakkal, sokat ígérő asszonyokkal, egy olyan XIX. századdal, amiről bizton állíthatjuk, hogy a miénk.
     Hogy hogyan a miénk, mitől a sajátunk, ez Bereményi filmje után is nyitott kérdés. Átéltük-e, vagy génjeinkben hordozzuk, mert őseink átélték, vagy nem utolsósorban azért a miénk, mert Jókai így hagyta ránk örökül - az nehezen eldönthető. És ha egy olyan formátum, mint a Tanítványok vagy az Eldorádó alkotója ennyit mutat róla, élnünk kell a gyanúperrel: a harmadik válasz a helyes.
    A magyar emlékezet számára egy termékeny, ám velejéig romatikus író teremtette az ország történelmének egyik legfontosabb időszakát. Azért valamivel jobb így, mintha zsebcézárok találták volna ki.

Turcsányi Sándor

A Hídember; színes magyar 2002, 140 perc; rendezte és Can Togay-jal írta: Bereményi Géza; fényképezte: Kardos Sándor; szereplők: Eperjes Károly, Darvas Iván, Kováts Adél, Szarvas József; forgalmazza a MOKÉP
Kapcsolódó linkek:

www.mozinet.hu

www.filmkultura.hu
www.c3.hu/scripta/filmvilag/0009/szekely.htm
www.szochalo.hu/kritika/kritika2002toth05.htm

 

 

 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!