Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A muzsika ura és szolgája (Komolyzene)
Este Starker Jánossal a Mezzo Tv-n
Szerző: alma
2003. április 24. 11:00

Szokatlanul korai időpontban, s  rossz hírrel hívott 1999 novemberében a zenei szaklap szerkesztője. Starker János magán kívül telefonált Bloomingtonból - mondta - , hogy meghalt Sebők György. Mintha ikrek lettek volna, testvérek a számkivetettségben: a csellóművész és a zongorista. Sebők nyájas alakja már mindörökké hiányzik a szombathelyi Bartók Szemináriumokról, a pianista az utóbbi másfél évtizedben rendszeresen hazajárt, elhunyta előtt nem sokkal a pesti Zeneakadémián koncertezett. A láncdohányos Starker nem jött, ő máig nem bocsátotta meg, hogy a családját elpusztították.

Sebők és Starker számára a bloomingtoni Indiana Egyetem volt a bázis, innen indultak turnéra, ide tértek vissza a tanítványokhoz, akik közül nem egy világhírű művész lett. Étienne Blanchon nagyszerű filmportréja is itt, a jó hírű intézményben készült, csupán néhány jelenettel időzik a kamera Starker közeli otthonában.


Épp csak elkezdte cselló tanulmányait, s alig nyolc esztendős volt
Starker János, amikor az első nyilvános hangversenyét adta Budapesten. Csodagyerekként indult tehát, olyan különleges tehetségként, aki a hozzáfűzött reményeket sorra beváltotta. Huszonegy esztendős korában már a Budapesti Filharmóniai Társaság szólistája volt. 1946-ban hagyta el Magyarországot, Párizsból az Egyesült Államokba ment, Doráti Antallal dolgozott, majd a Metropolitan Opera szólócsellistája lett, 1958-ban ment Bloomingtonban, ahol már több mint negyven éve tanít.

Évtizedek óta építgeti a rideg ember imázsát, cigaretta lóg a szája sarkában egyetemi szobájában is füstöl, meglehet talán az egész campus területén sincs rajta kívül dohányos. Hallgatja a növendékeket, időnként lenyúl a vonójához, de csak úgy, mintha egy csavarhúzóért nyúlna, és amikor a szó már nem mond eleget, húz egyet az 1706-os Gofriller mesterhangszeren. Mennyei hangokat csal ki az intsrumentumból. Látod-hallod, amit a mozgásról, az izmokról mesél, minden titkát kiadja. De hiába, csak egy-két kiválasztottnak sikerül megközelítően úgy, olyan káprázatosan játszani. A filmek Starker 75. születésnapján, 2000-ben készültek.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!