Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A monitor a festővászon (Új kor)
Az Internet mint a művészet új közvetítő csatornája 2.
Szerző: Szanyi Erika
2003. április 23. 16:42

A tankönyveken nevelkedett átlagpolgárnak jó esetben annyi van beégve a memóriájába, hogy a rómaiak a görögöktől vették a stílt, a dadaistáknak kiáltványuk volt, a romantikát pedig 1850-től számítjuk. Mintha a művészet egy egzakt tudomány volna, aminek van eleje, közepe és vége, jelenségei pedig könnyedén definiálhatók lennének. Ezen írás szerzője bizony nincs könnyű helyzetben; hogyan írjon le egy új művészeti ágat, amelyet nem előztek meg füstös párizsi éjszakák, sőt mi több, piros sálas bohémek sem tűzték zászlajukra az irányzat jelszavát?

http://vertov.pardey.org/

Ha a tények felől közelítünk a témához, akkor az alkotásokat, az alkotás folyamatát illetve az alkotás módját kellene meghatározni. A mód és a folyamat kérdésére egyszerű a válasz: az alkotók számítógépes programok segítségével virtuális műveket hoznak létre, amelyeket zömükben az interneten tesznek közé, de számítógépek segítségével hagyományos kiállítótérben is megjeleníthetők. Az alkotások leírása már keményebb dió, mivel nem a megszokott, statikus, kézzel fogható művekről van szó. S talán ezeken a különbségeken keresztül lehet legjobban megközelíteni ennek az új művészeti ágnak a lényegét.

A megszokott képzőművészeti tárgyakkal szemben e művek csak virtuálisan léteznek, és virtuálisan is csak az internetet látogatók/befogadók segítségével létezhetnek. Bár a művész(et) által elvárt intellektuális aktivitás nem új dolog, de nem magunknak kell festenünk a képet, még ha néha szeretnénk is. Ebben az esetben viszont, nemcsak lehetőségünk van a "festésre", hanem az elkerülhetetlen velejárója a műélvezetnek: ha nem teszünk semmit, akkor maga a műalkotás sem jön létre.

Ez a fajta alkotási folyamat szűk tíz évvel ezelőtt tűnt fel a világ nyugati felén, 1994-2000 között jelent meg a művészek első generációja (Josh Nimoy és társai) a neten. Az időpont elég prózai okokra vezethető vissza: ekkor érte el a számítástechnikai iparág azt a technikai és árszintet, hogy szinte bárki hozzájuthatott egy számítógéphez. Ám a technika úttörő jellegéből fakadóan még a művészi koncepcióhoz alkalmazták a technikát, s csak a 2000 utáni alkotókról mondható el, hogy már természetesnek veszik a technikai közeget, s a technika művészetté alakítása jellemző munkáikra. 

www.lynnhershman.com

E tényezők együtt számos problémát vetnek fel az művek és a művészet jövőjét illetően. Mint minden interneten közölt szellemi termék esetében, itt is meghatározó tulajdonsága az alkotásoknak az anyagtalanság, az ideiglenesség és az egy idejű, korlátlan számú sokszorosítás lehetősége. Miután ezek az alkotások csak szellemileg birtokolhatók (leszámítva az adathordozó lemezt, amelyen a műalkotás tárolva van), "tárgyszerűtlenségük" kérdésessé teszi értékesíthetőségüket. 1995-ben ugyan megtörtént az első komoly vásárlás/adományozás (a Schwartz házaspár megvásárolta Douglas Davies The World´s First Collaborative Sentence című munkáját és a Whitney múzeumnak ajándékozta), de az adományozás, valószínűleg, nem oldhatja meg a művészek anyagi problémáit.

www.joshuadavis.com

Az adományozás mellett megoldást jelenthet az önszerveződés is. Erre példa a www.werkleitz.de oldalon elérhető csoport, de Nyugat-Európában igyekeznek intézményes hátteret is biztosítani az ún. Artist’s Residence Centerek keretében. Ezek a szerveződések bejuttatják a műveket a kultúra főáramába, ezáltal pedig közelebb viszik a gazdasági érvényesülés lehetőségéhez is.

Magyarországon, a leginkább ingyenes levelezőprogramjáról (freemail) ismert C3 igyekszik nyilvánossághoz jutatni a művészeti ág alkotóit. Ugyanakkor a jövő nagy kérdése (sem itthon, sem külföldön) nem az, hogy a támogatási rendszer hogyan tud segíteni egy ennyire megfoghatatlan alkotásokat létrehozó tevékenységet. Sokkal inkább az, hogy része lesz-e a hétköznapoknak, a szélesebb értelemben vett kultúrának, hogy nagyobb közönséghez tud-e jutni? A közönséghez, amely érdeklődése révén egyrészt pénzt és függetlenséget biztosíthat az alkotóknak, másrészt új értelmet adhat a képzőművészetnek, ami ezáltal, ha nem is teljesen, de elszakadhat a tárgyi világtól.

Kapcsolódó írásunk: Kattintott képkorszak

Pásztor Erika bocsátotta rendelkezésünkre az alábbi linklistát, amely készülő tanulmányának (Internet és művészet: új médium régi kérdések) függeléke

www.pauljohnson.com

a story of net art (open source)

Cult of the New Eve

Information Visualization Experiments On-line

Introduction to net.art (1994-1999)

WW.WEB3DART.ORG

Művészek, projektek

-----[ kuoko v1.0 ]-----

ELECTRONICORPHANAGE

logicaland v0.1

404.JODI

ANGELIDAKIS

carbonatedjazz

Carnivore

copyright yes or no

cperu

Douglas Davis SENTENCE

genomixer...version 1

hi !

Igor Stromajer

information as a muse

Intima virtual base

JODI

joshua davis - praystation

Lev Manovich

Lynn Hershman - Private Eye

MADscroll

MILTOS MANETAS

minitasking

museum in progress

NEEN AND TELIC

pardey.org

Paul Johnson

Requiem for a Dream

Schoenerwissen

SHULGIN

STATION ROSE

THE etoy.CORPORATION

VUK COSIC

Vécsei Júlia


 

Intézmények, fesztiválok, gyűjtemények

Alt-X Online Network

ARS ELECTRONICA

ASCII

Bilder Codes

C3 Gyűjtemény

Creative Time

Doors of Perception 7 on Flow

F A B R I C A

IMPAKT

INERTIA

Kaliber10000

ljubljana digital media lab

MACROS-CENTER

Magazine électronique du CIAC

MOWA.org

museum in progress

NET_CONDITION

Open Source

Read_Me Festival 1.2

RHIZONE

SFMOMA espace

SFMOMA

TeleZone

v-2.org

Whitney Artport Current exhibitions

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!