Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szex és tájképek? (Archívum)
Helmut Newton fotói a Ludwig Múzeumban
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 12. 14:30

Már a tárlat címe is félrevezető, legalábbis ellentmond az elvárásoknak. Ami az első részét illeti, inkább erotikáról kellene beszélni, annak is a lehető leghűvösebb változatáról. Igen sok női testet látunk ugyan a fotókon, de nem szex közben, nem is a szexuális vágy fokozása érdekében, hanem épp ellenkezőleg. Nem tudom, más hogy van vele, de én például egyáltalán nem gerjedek ezekre az átlagosnál fél méterrel hosszabbra nyúlt agresszív nőkre, akkor meg pláne nem, amikor egyikük épp a klozetbe okádik, másikuk meg revolverrel a kezében várja – el sem tudom dönteni kit és mit: talán szerencsétlen partnerét, vagy inkább a halál pillanatát. Az embernek elmegy a kedve a szextől.

Ami a tájképeket illeti, megint csak kétértelmű a helyzet. Ha a tájat a természet kivágatának tekintjük, ami szakmai körökben bevett szokás, bizony hosszasan ráncolgathatjuk homlokunkat az agg mester munkái láttán. Nem természet ez, különösen a szó eredeti görög értelmében (phüszisz) nem az, hanem legalább annyira művi, mesterkélt, szofisztikált valóság, mint a Newton lencséje előtt pózoló hölgyek sokasága. Inkább valamiféle kultúráról, ember teremtette valóságról kell tehát beszélnünk, amelynek megörökített részlete sem táj, hanem – Lukács György találó kifejezésével élve – sokkal inkább tevékenységi terep: a repülőgép kondenzcsíkjának például, amit oly nagy előszeretettel fotografál Newton, már nyilvánvalóan nincs köze semmiféle természethez.

Fontosabb azonban a hogyan kérdése. A most nyolcvankét éves mester, aki mondén divatfotográfusként vált világhírűvé, ezen a kiállításán végképp lemondott mestersége jól bevált rutinjairól, és megpróbált valami egyetemesebb érvényű, múzeumi cuccot produkálni. Míg korábban a fotográfiát jobbára áttetsző közvetítőnek tekintette, amely képes mindent vonzóvá és csábossá tenni, most magát a médiumot teszi próbára, attól sem riadva vissza, hogy ennek érdekében az „akármit”, sőt a „semmit” fényképezze. A kondenzcsík erre is jó példa, de szempontunkból még lényegre törőbb A Nagy Akt megsemmisítése IV. című felvétele, amelyen azt látjuk, hogy valaki épp felhasít egy Newton által készített életnagyságú női aktfotót. Ez a mű tudniillik mindenekelőtt azt üzeni, hogy a fotó csak fotó; nem a valóság, hanem annak csupán mesterkélt, ráadásul igen sérülékeny közvetítője. Közvetítője, szabálytalan közvetítője, vagy épp lemondás a közvetítésről – mindhárom változatra van példa a kiállításon -, hogy maga a médium, a fotográfia mibenlétének kérdése legyen a mű igazi üzenete.

Csakhogy, s ez a lényeg, amit Newton ezen a kiállításán próbálgat, az a hatvanas-hetvenes évek alternatív művészetének egyik legunalmasabb közhelye. De még kínosabb, hogy maga az eljárás épp az olyan típusú áttetsző, „etetős” fotográfia elleni reakcióként alakult ki, amilyent divatfotósként maga Newton is tonnaszámra produkált. Másként fogalmazva, kettős ügynökkel van dolgunk, aki ezen a tárlatán azt az oldalát fordítja felénk, amelyhez nincs kellő tájékozottsága, érzékenysége, sőt bizonyára erkölcsi alapja sem.

Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum
http://www.ludwigsmuseum.hu
2002. május 30. – szeptember 29. 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!