Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Queens, a modern Mekka (Archívum)
Költözik a Modern Művészetek Múzeuma
Szerző: I-Web.hu
2002. július 22. 13:27

Holnaptól a New York-i Modern Művészetek Múzeuma megnyitja ideiglenes otthonának kapuit az egykori Swingline gyárban, a Queens Boulevard és a 33. utca sarkán. A kerületet évek óta egyre több múzeum és művész népesíti be, így a MOMA érkezése ennek a folyamatnak csupán a legújabb állomása.
 A Modern Művészetek Múzeumának Queens-i helyszíne – Michael Maltzan közös alkotása Scott Newmannel – valamivel kisebb, mint a "belvárosi" eredeti. A csökkenés a kávéházi férőhelyek számát tekintve a leglátványosabb (itt alig ötven férőhely van), így elképzelhető, milyen tülekedés lesz a büfében, amikor jövőre megérkezik a Matisse és Picasso vándorkiállítás.
 Az ablaktalan, csiszolt betonpadlójú múzeum, mozgatható falaival és a mennyezeten végigfutó csövekkel erősen emlékeztet egy raktárházra. Mégis van valami megindító és találó abban, hogy a felbecsülhetetlen értékű Cézanne-okat és Braques-okat ebben a hevenyészett, dísztelen környezetben látjuk: olyanok, mintha csak most készültek volna el.
Az egyik teremben ún. „Autótestek” állnak – öt pompás automobil a múzeum gyűjteményéből. Máig rejtély, hogy a múzeum – amely több, mint fél évszázada gyűjt és állít ki autókat, valamint egyéb közlekedési eszközöket – miért érzi feladatának formatervezett tárgyak bemutatását, hiszen a Guggenheim már négy évvel ezelőtt felhagyott a motorkerékpárok kiállításával.
 Jóval kisebb hely van a festmények bemutatására, de a múzeum látogatók kedvencei (mint például Picasso „Avignoni kisasszonyai”) azért elegendő teret kapnak. Érdekes, hogy itt több alkotást láthatunk a fiatalabb nemzedék képviselőitől, mint az 53. utcában. A festményeket bemutató utolsó teremben keverednek a háború utáni képek a 90-es években született alkotásokkal – bár az elrendezés túlzsúfolt hatást kelt, akad néhány meglepetés is, köztük Jajoi Kuszama, Dieter Roth, Lucio Fontana, Piero Manzoni, Chris Ofili és Richard Tuttle szokványostól eltérő munkái.
 A  kiállítás sajátos képet ad az elmúlt századról: együtt láthatjuk Mondriant, Ellsworth Kellyt és Blinky Palermót, vagy Matisse-t és Pollockot.
Az egyik teremben Rudy Burckhardt kevéssé ismert, Queens-t bemutató képei láthatók: a fényképek az 1930-as évek végén és a ’40-es évek elején készültek. Burckhardt nem sokkal a képek készülte előtt érkezett bevándorlóként New Yorkba, és beleszeretett a város félreeső, lenézett negyedébe.
 Az új helyszínen nyílt meg a Tempó című kiállítás. Ennek az átfogó, globális gondolkodást tükröző, sajátos kísérletnek az a  célja, hogy bemutassa az idő és a ritmus fogalmát a modern képzőművészetben. A MOMA gyűjteményét kiegészítik a frissen beszerzett vagy kölcsönkapott művek (többek között Paul Pfeiffer, Ińigo Manglano-Ovalle és Nadine Robinson alkotásai). A tárlaton látható Charles Ray „Körbeforgó köre”  - egy fehér falon pörgő fehér korong, amely olyan gyorsan forog, hogy szinte láthatatlanná válik. Ceal Floyer „Tinta  a papíron” című videófilmjében pedig egy kört rajzolnak a papírra, az óramutató járását követve. A „Tempó” inkább afféle nyári csoportos kiállítás – ha nem túl nagy várakozással érkezünk, akkor kifejezetten üdítő és szerencsére nem túl nagy.
 Az még a jövő zenéje, hogy ez a nem túl nagy múzeum eléri-e a korábban Los Angelesi Ideiglenes Kortárs Múzeumnak nevezett gyűjtemény rangját. Az a Los Angeles-i Kortárs Művészetek Múzeumának ipari telephelyén kezdte pályafutását, de annyira népszerűnek és hasznosnak bizonyult, hogy állandó kiállítóhellyé vált. A Queens-i épület mind funkcióját, mind megközelíthetőségét tekintve magában hordozza ennek lehetőségét.
  A „Tempó” című kiállítás június 29-én nyílt a Modern Művészetek Múzeumában, Queensben és szeptember 12-ig látogatható; az „Autótestek: Sebesség, Sport, Utazás” szeptember 17-ig tart nyitva;a  „Séta az Astorián és Queens más részein át: Rudy Burckhardt fényképei” pedig november 4-ig.

www.moma.org

 


 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!