Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Bábelt lebontják (Történelem)
Mit kínál húsvét táján Európa kulturális fővárosa?
Szerző: Szászi
2003. április 17. 10:44

A borsippai torony
maradványai
(Der Turmbau zu Babel,
Schloss Eggenberg)

Az első teremben maga a bibliai történet, a toronyépítés különféle korokból származó, többféle alapanyagú ábrázolása látható, köztük ott van az ifjabb Pieter Breughel festménye is. Amint Seipel elmondta, az idősebb Breughel festménye, amely Bécsben látható, egyszerűen nem szállítható, így maradtak a pontos másolat, a fiú műve mellett. Egy kisebb teremben a régészeti feltárások eredményéről is láthatók képek, vagyis a látogató ismerkedhet a legenda kultúrtörténetével.

Óakkád ékírásos tábla
(Der Turmbau zu Babel,
Schloss Eggenberg)

Logikusan következik a témából a nyelv és az írás kialakulásának ábrázolása. Áttekintést kapunk a nyelv keletkezéséről szóló megannyi legendáról. Bőséges leírás található a ma ismert több mint hat és fél ezer nyelvről, és akad hozzá akusztikus  körítés is. Sőt: a nyelvi csoda is jelen van, a keresztény pünkösd csodája, amelyet a Pradóból kölcsön kapott szép festmény, Juan Batista Maino alkotása képvisel. A harmadik tematikus rész az írásbeliség kialakulása és fejlődése, hiszen a kezdet, az ékírástól a hieroglifákig szemnek is tetszetős formában maradt fenn. A 125 országból érkezett 600 kiállítási tárgy között vannak igazi kincset érő könyvek.

Graz egyébként már majdnem teljesen birtokba vette a Mura-szigetet: már csak a játszótér nyitására várnak a környékbeliek. A kávéházban teljes az üzem, akik a parton a Schlossberg kiállítását már látták, a hegy gyomrából szinte egyenesen ebbe a kávézóba sietnek. Ez a hegybéli kiállítás egyébként igazi különlegesség.  Nem egyéb, mint a graziak emléktárgyainak ügyesen elrendezett bemutatása: s a tárgyak önmagukért beszélnek. Régi tornacipő éppúgy megtalálható, mint egy-egy fotó, régi rajz, de még gyerekkori játék is - s a különös, hogy e sokszor semmitmondónak tetsző tárgyakból kirajzolódik a város múltja.

Antony Gormley: The Critical Mass
(Himmelschwer, Joanneum)

A grazi Joanneum, amelynek szerepét az új létesítmények, a szeptemberben elkészülő fura formájú Kunsthaus sem csökkenti majd, szintén új kiállítással várja a látogatókat.  Az építészeti tárlat - a Latens utópiák - sikere után most furcsa című képzőművészeti válogatással állt elő:  Mennyei nehézség. A nehézkedési erő átalakítása - hirdeti a plakát, és bizony magyarázat szükséges hozzá. A régi és az új művészet áthidalásáról szól a bemutató, s a kiállított művészek névsora tekintélyes: Fra Angelico, Josef Beuys, Albrecht Dürer, Richard Serra és Panamarenko, Gianlorenzo Bernini, James Lee Byars, Kandinszkij, Nitsch, Arnulf Rainer, Rembrandt, Rubens - hogy csak néhányat emeljünk ki a 120 alkotó közül. A kiállítás a vallást kulturális tényezőként kezeli. Egyébként a Joanneum épületén kívül az óváros hét további pontjára is kiterjed - a múzeumlátogató ezekről pontos eligazítást kap. Ha ugyan nem botlik bele magától is a templomkertekben, tereken felállított - és a gravitációval valamilyen kapcsolatban lévő - terjedelmes szobrokba.  A kiállítás június közepéig tart nyitva.

www.Graz03.at

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!