Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kultuszteremtés az interneten (Új kor)
Szalacsi Sándor, Touristguy és a WTC
Szerző: Kovács T. Gábor
2003. április 15. 16:29

A világháló egyik alaptulajdonsága, hogy egy-egy jó vagy kétes értékű poén nyomán pillanatok alatt ismertté válhat egy hétköznapi ember. A figura a tréfás internetezők keze alatt önálló életre kel, és már meg is született a nemzetközi sztár – vagy antisztár. A sztárcsinálók nem a neves impresszáriók közül kerülnek ki, hanem névtelen internetezők, akik egy fénykép átalakításával vagy egy honlap létrehozásával lövik ki sokszor mit sem sejtő jelöltjeiket a hírnév felé. Ők a már digitális népművészeknek is elkeresztelt html-bajnokok vagy Photoshop-bűvészek: ecsetjük az egér, vásznuk a monitor.

A szörfölők körében hamar világhírnévre tett szert TouristGuy, azaz a turista arc, akinek a fizimiskája a tréfás kedvű fotóátalakítóknak köszönhetően ma már minden jelentős eseményről készült fotón ott van. A már legendás férfi sokak szerint magyar. Rajongói már itthon is létrehoztak neki egy oldalt, amelyről megtudhatjuk, hogy a történet, mint sok másik is, 2001 szeptemberében kezdődött. Főhősünk (nevezzük Waldó Péternek) kissé unva magát, arra gondolt, feldobja valamivel a haverjait. Eszébe jutott, hogy nem is olyan rég látogatott el az éppen akkor már romjaiban heverő World Trade Centerhez, sőt: akár 11-én is ott lehetett volna, amikor a szörnyű tragédia történt.

Előkotorta már kissé sárguló fotóit, beszkennelte, majd valahonnan az internetről leszedett egy nagyobb felbontású képet egy jó nagy repülőgépről. A kettőt összerakta, aztán az új képet elküldte tíz barátjának. A tíz embernek nagyon tetszett a fotó, ők elküldték 10 embernek, és ők is újabb tíznek. A következő 10 ember már nem is tudta, ki van a képen, de látták benne a fantáziát, és ők is továbbküldték. Az internetes levelezésnek nincsenek határai. Hamarosan az eredeti nyelv is eltűnik, a levél nemcsak angolul, németül, franciául, hanem thai, kínai, japán és felsorolhatatlan számú nyelven terjedt tovább. Waldó Péter hétköznapi ember világhírű lett.

Az idő az interneten gyorsabban halad: Uhrin Benedek személyében már ki is fakult az első hazai netes sztár. Rajongói honlapja, amelyen számai, az azokból készített remixek, valamint a fan club tagjainak hírei szerepeltek, mára eltűnt. A domainnév alatt egy hasonló nevű lakópark hirdetését találni. Uhrin Benedek karrierje akkor indult, amikor néhány informatikus a Zenit tv éjszakai műsorában rácsodálkozott a hihetetlen hamisan éneklő jelenségre, és azon melegében rajongói site-ot szerkesztett neki. A több mint 80 éves műkedvelő öregurat aki egyébként semmit sem értett az egész felhajtásból, felkapta a média, hamarosan már a bulvárlapok is cikkeztek róla. Sok szörfölő szemében ez már a véget jelentette, a rajongói hátteret jelentő internetes közösség lassan, de biztosan lemorzsolódott. Uhrin Benedek visszaolvadt az ismeretlenségbe.

Helyét átvette az új trónkövetelő Szalacsi Sándor kocsordi munkásember, aki ha lehet, még kevesebbet ért abból, hogy mi is történik körülötte. Ő egy dokumentumfilmben szerepelt volna a kilencvenes évek végén, ha a film rendezője ki nem vágja a vele készült beszélgetést a tökéletesen zavaros mondandó miatt. A kivágott részlet valamilyen úton-módon felkerült a világhálóra, és terjedni kezdett, mint egy vírus. Szalacsi totális sztár, minden területen tarol. Idétlen mondatai szállóigékké váltak, arcát képszerkesztők százai használták fel humoros montázsok alkotására, a klip hanganyagából zenei remixek készültek, flash-rajzfilmek főszereplője lett. Sőt, komplett merchandising épült rá: kapható már Szalacsis bögre 800 forintért, Szalacsi képpel díszített egéralátét, és mindenféle egyéb finomság. Ő már az új generáció: úgy lett sztár, hogy nem tud, és nem is akar tudni róla, és úgy csinálnak belőle pénzt, hogy nem abból nem jut neki. Maga a megtestesült virtualitás.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!