Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A misztikus Kelet realitása (Történelem)
Történelem, kultúra és vallás
Szerző: macsinger
2003. április 30. 11:02

Aki arra számít, hogy betekintést nyer Mohamed bonyolult családi viszonyaiba, s ezen keresztül a több irányzatra szakadt iszlám történelmi és vallási gyökereibe, annak inkább Az öt világvallás című munkát ajánlom. Az egyszerű cikkgyűjteménynek látszó kötet egy sokkal izgalmasabb szempontot kínál: hogyan látta és látja a Nyugat a távoli (s talán mind a mai napig) misztikus Keletet.

A szerkesztő dicséretére válik, hogy nem hódolt be a néha végletekig hajtott politikai korrektség szempontjainak, így megismerhetjük azokat a századeleji írásokat is, amelyekben a romantikus irodalmi elvárásokkal érkező szerzők csalódottságuknak, sokszor lenézésüknek adnak hangot, amikor Seherezádé helyett átlagos arab nőket, a mesés kincsekkel bíró szultánok helyett pedig csak helyi kiskirályokat találnak.

Ahogy halad előre az idő és az elbeszélések sora, egyre közelebb kerülünk a mához, megismerhetjük a hihetetlen olajvagyonok és Jordánia születését, a kazahok menekülésének történetét, a palesztin-izraeli konfliktus gyökereit. Az iszlámmal kapcsolatban megkerülhetetlen kérdés a nők helyzete, amely XXI. századi és nyugati szemmel nézve, elfogadhatatlannak tűnik. Hallottunk, és itt is olvashatunk, a tálib rendszer törvényeiről, amelyek teljesen megfosztották a nőket önrendelkezési joguktól, miközben a fejlettebb arab országokban diplomát szerezhetnek és aerobik órákra járhatnak, a kazah nomádok pedig maguk bíztatják az asszonyokat, hogy meséljék el hogyan védték meg a tábort, amíg a férfiak távol voltak.

Egy képes magazin kiadványáról lévén szó, természetesen minden témát fantasztikus képanyag kísér. Hosszan lehetne részletezni a fotók minőségét, de a fényképes anyag legnagyobb erénye nem a technikai minőségben keresendő. Szó szerint képet kapunk az iszlám kultúra és vallás világáról: szélsőségeiről, monumentalitásáról és színekben fürdő kultúrájáról. A vallásról, amely napjainkban a leggyorsabban terjed, és a világ népességének egyötöde gyakorolja, az Amerikai Egyesült Államokban pedig a lakosság 2 százaléka iszlám hitű.

National Geographic Könyvek: Iszlám, Don Belt válogatása, 288 oldal, keménytáblás, védőborítóval, színes és fekete-fehér felvételekkel, 7250 Ft
www.nationalgeographic.hu

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!