Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szabad, tavaszi levegő (Komolyzene)
Szombaton kezdődtek a Salzburgi Húsvéti Játékok
Szerző: alma
2003. április 14. 09:47

Ernst von Karajan, a St. Johann kórház főorvosának második fia, Heribert (így anyakönyvezték) 1908. április 5-én, tehát 95 évvel ezelőtt született Salzburgban. A Salzach part város mindörökké fénylő csillaga, Wolfgang Amadeus Mozart éjjel menekült el innen, és talán visszatért volna, ha fiatalon meg nem hal. A hosszú, tevékeny életet élő Karajan is elment.

Herbert von Karajan
Hogy aztán újra megtalálja az ideális helyszínt Salzburgban egy tavaszi fesztiválhoz, amely kicsit mindig patetikusabb, emelkedettebb szellemű, mint az augusztusi idegenforgalmi kavalkáddá, vagyonfitogtató eseménnyé vált Ünnepi Játékok. 1967. március 19- én emelte föl először a pálcáját a maga teremtette fesztiválon, a hatalmas vonókaron megszólaló izgatott dallamok jelezték a menekülő Siegfried jöttét: a Walkürrel nyitott a fesztivál.

Karajan itt kipróbálhatta hatalmát: tavasszal nem a bakafántos bécsiek, hanem új együttese a Berlini Filharmonikus Zenekar játszott, a produkciókat rögzítették, mikrobarázdás, azután CD-albumokban, videón, később DVD-n adták ki az anyagot. Az előadások egy részét Karajan rendezte. Tavasszal kevésbé borsos árúak a belépők, a mester tehát valóra váltotta két alap elképzelését demokratizálta a zenét, és a médiapiacon is megjelent a műsorokkal.

A szereplők változtak, a műsor is más évről-évre, de a Húsvéti Ünnepi Játékok darabjainak úgy kell elkészülniük, hogy hang- és képhordozókat is gyárthassanak. Idén Sir Simon Rattle veszi át a húsvéti parádé irányítását. Ha létezik férfibáj, Rattle biztosan birtokában van. Bölcsességét, az összefüggéseket felismerő és felmutató képességét, imponáló jártasságát más művészeti ágakban a magyar közönség is megismerhette, a közelmúltban ismételte (sajnos elég késői időpontban) a Duna TV a huszadik századi zenéről szóló sorozatát.

Rattle méltán ünnepelt alakja napjaink zenei életének. Birminhghamben, ebben a zord, jellegtelen brit ipari városban elérte, hogy modern koncerttermet építsenek, 1980-tól a válságos helyzetben lévő szimfonikus zenekart a szigetország egyik legjobb együttesévé fejlesztette. Vendégkarmesterként bejárta a világot, megfordult minden számottevő zenei központban Rotterdamtól Philadelphiáig.

Ma talán ő a leghitelesebb Mahler dirigens, de XXI. századi művek életre keltésében is részt vesz: 2002 decemberében vezetésével mutatta be a Covent Garden Opera Nicholas Maw Sophie´s choice című új operáját. Megkínálták londoni állásokkal is, s noha szívesen látott, sőt megbecsült vendég Londonban, a Royal Albert Hallban, a BBC-nél, a Covent Gardenben, s a királyi operában egyaránt, ő Karajan egykori zenekarának, a Berlini Szimfonikusoknak a fölkérését fogadta el. Természetesen most velük mutatta be Salzburgban Beethoven Fidelióját.

Beethoven egyetlen olyan zenedrámája, amelyet rendszeresen műsorra tűznek, majdnem lehetetlen feladok elé állítja előadóit, kényelmetlen fekvésűek az énekszólamok. Egyetlen szereplőnél sem lehet kompromisszumot kötni, különben nem szólal meg teljességében a mű szépsége. Nos, Salzburgban igazi nemzetközi sztárparádé volt, Leonórát Angela Denoke énekelte, Florestan Jon Villars volt, Marcellina kis szólamában Juliane Banse tértvissza a színpadra második gyermeke születése után. Roccót, a börtönőrt Polgár László, Pizzarót Alan Held alakította. 

A szereposztás legérdekesebb momentuma, hogy Don Fernandó szerepét az elsősorban dal-és oratóriuménekesként ismert, csodálatos hangú Thomas Quasthoff kapta. A művész nincs másfél méter magas sem, ő és édesanyja a Contergan nevű gyógyszer áldozata. A hírhedt tabletta mintegy hétezer, várandós német nő és magzata számára okozott maradandó károsodást. Quasthoff Hannoverben folytatta zenei tanulmányait, teljes életet él, imádja a nagyvárosok forgatagát, de egy csöndes hannoveri kertes házban lakik. Fokozatosan hódítja meg a dal után az operairodalmat - Rattle, aki egyébként kedvenc karmestere, partner ebben.


A fesztiválon zenekari estek is lesznek,
18-án Bernard Haitink vezényletével Bruckner nyolcadik szimfóniáját játsszák a Berlini Filharmonikusok. Haydn Évszakok című oratóriuma 14-én és 19-én hallható Rattle vezényletével. Quasthoff mellett Ian Bostridge és Christian Oelze a szólista. 15-én Heinrich Goebbels (nemrég vendégszerepelt a Trafóban) egy Mahler kompozíciót ad elő. Beethoven C-dúr zongoraversenyét 20-án szólaltatja meg Lars Vogt. A Mozarteum vasárnap délelőtti matinéja valóságos zenetörténeti visszatekintés, a részletek a www.osterfestspiele-salzburg honlapon tekinthetők meg.

www.osterfestspiele-salzburg.at

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!