Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Az olló és a ragasztó művészete (Képhatás)
Fenyvesi Ottó kollázsai
Szerző: Szombathy Bálint
2003. április 10. 10:56

Bubblin hot

Bármily furcsán hangzik is, Csongrád megye székhelye hadilábon áll a kortárs művészet intézményes népszerűsítésével. Szegednek jelenleg nincs sem városi, sem megyei rangú kiállítóterme, amelyben a jelenkor produkciója lenne megismerhető és lemérhető. Ezt a feladatot a magánkézben levő Impala Ház Galériája látja el, melyet lelkes – és mindenekelőtt korszerű szellemiségű – fiatalok, a Fosszília című irodalmi, művészeti és bölcseleti folyóirat szerkesztői vezetnek. Nekik köszönhető, hogy a városban a radikálisabb alkotói megnyilatkozásoknak is létezik nyilvánossága.

Kollapszus

Az Impalában április 1-jén nyílt meg Fenyvesi Ottó veszprémi költő és képzőművész önálló tárlata, amely egy körünkben kevésbé elterjedt dadaista-szürrealista műfaj, a kollázstechnika előtt tiszteleg. Fenyvesi, az újvidéki Új Symposion folyóirat valamikori szerkesztője a nagyközönség előtt inkább költőként ismert, de éppen verseskönyvei bizonyítják, hogy a kollázs mindig is jelen volt alkotói világában. Lírai köteteibe rendszerint beiktatott egy-egy kollázsolt képi ábrázolást, szilánkjaikat, nyelvi fragmentumaikat a sajtóból merte ki. A jelzésszerűen felbukkanó kollázsok idővel Fenyvesi kedvelt műfajává váltak és a költeményeiben megragadott konkrét létélményt – időt és helyet – egy általánosabb síkba vetítették.

Lapzárta

Jelenlegi tárlatán részben korábbi keltezésű, 1997-es Buzz Off! című kötetében megjelent munkáit, részben pedig újabbakat vitt közönség elé. Ez utóbbiak újszerűségét az adja, hogy a hagyományos kollázstechnika mellett festészeti effektusokat is tartalmaznak. Fenyvesi fiatalosan szertelen műhelyében a dadaista poetika egyik technikai bravúrja – tudniillik a destrukció – a rock’n’roll csapkodó pörölyévé, illetve a punk kultúra anarchista sarló-kalapácsává lényegül át. A szubkultúra egy sajátságos szegletében a nyelvtöredékek, a szöveg- és képtörmelékek lávaként fortyognak, szinte egymást nemzik újjá. Sajátos ellentmondás, hogy ezek a szélsőséges állapotok látványként határozottan vonzóak és élvezetesek.

Mesalina

A költeményeiben oly tisztán megvilágított és ezért megfoghatónak mutatkozó emberi tematika Fenyvesi vizuális munkáiban kicsúszik az egyöntetű megítélés kötöttségei alól, globális szintre emelkedik és természetszerűleg kapcsolódik az avantgárd hagyományhoz. Nem az idealizált világot körvonalazza, ellenkezőleg: a problematikusat, a neurotikusat, az értelmét keresőt, az elbizonytalonodót. 

Strip

A kollázsok hangulata némiképp összecseng Fenyvesi azon költeményeinek ihletforrásával, melyeket amerikai utazása nyomán írt. Az Újvilág sajátos vizuális kultúrája, amelynek egyik meghatározó tulajdonsága a hétköznapok szakadatlan képi bombázásában merül ki, rendre felbukkan Fenyvesinél. A szó- és képözönben mintha csak a modern civilizáció drágaköveit keresné, valami morzsányi értelem után kutat, atipikus összefüggéseket emel ki a mindennapok kaotikusan pulzáló üzeneteiből. Sokszor az erotikumban keres menedéket a megfáradt lélek számára. Ollójával ízekre szedi a világot, a papírragasztóval pedig leképez, mint festő az ecsettel. Igazi „kézműves”, aki ellenáll a komputergrafika technikai leleményeinek. 

A tárlat április 20-áig látogatható hétköznaponként 9-17 óráig, a szegedi Impala Háza Galériában.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!