Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Andy Warhol és a magyarok (Képhatás)
Maghasadás a pop art nagymestere nyomán a budapesti Ateliers pro Arts-ban
Szerző: Szombathy Bálint
2003. április 9. 13:01

A kiállításon látható
Warhol-sorozat
egyik darabja

Warhol műveit legutóbb 2000 nyarán láthattuk a Ludwig Múzeumban. Az akkori keresztmetszet elsődleges rendeltetése a hiánypótlás volt, és ennek értelmében munkásságának fő műfaji teljesítményeire épült. Most – John Warren Gotsch, az A.P.A.! Egyesült Államokból idetelepült vezetője jóvoltából – kilenc olyan arcképes szitanyomatát tekinthetjük meg, amelyeket kifejezetten az európai piac számára készített, 1975-ben. S hogy az önmagában is figyelemkeltő kiállítói elhatározás még érdekfeszítőbb legyen, Warhol grafikáival párhuzamosan nyerhetünk betekintést Bak Imre és Fajó János legújabb produkciójába, majd ezt követően Marafkó Bence és Erdélyi Gábor műveit tekinthetjük meg. Ennek a látszatra fura összeillesztésnek azonban megvan a művészettörténeti magyarázata.

A portréfestészet Warhol munkásságának központi tengelyében helyezkedik el; mindig is foglalkoztatta az emberi élet múlásával járó fizikai változás problematikája, a fiatalkori üde ragyogás, illetve a halál jelenvalósága. Arcképein azonban nemcsak az idősík okozta változások munkálnak, hanem a személyiség és az identitás kérdése is előtérbe kerül. A hatvanas évek elején kezdett megrendelésre portrékat készíteni, a megrendelők pedig általában a szórakoztatóipar és a mondén élet jeles személyiségei voltak. Warhol általában polaroidfelvételt készített modelljeiről, azt felnagyította és színes grafikai elemekkel egészítette ki. Marilyn Monroe-, Jackie Kennedy-, Paloma Picasso-, Mick Jagger-, Jane Fonda- és Lenin-portréi a műfaj antologikus darabjainak számítanak.

Az A.P.A.-beli kiállítás Hölgyeim és uraim című sorozata a New York-i transzvesztiták krémjének jellegzetes alakjait mutatja be, akik a Gilded Grape nevű mannhattani bárban csillogtatták szélsőséges hajlamaikat. A biszexualitását soha sem rejtegető Warhol otthonosan mozgott ebben az egyidejűleg vonzó és taszító közegben. Kiszemelt modelljeit Factory nevű műtermében kapta lencsevégre ötven dollár ellenében. Jellemző, hogy ezeken az arcképein mellőzte a groteszk hatásokat, inkább valami részvét és megértés nyilatkozik meg belőlük.

Fajó János: Kétfélkör, 2003

Vajon miféle merész képzettársítás hozhatta egy kalap alá Warholt, Bakot és Fajót? Hiszen ez utóbbiak a merőben eltérő, mértanias esztétikára esküsznek, aminek Warholnál még a nyomait sem látni. Elképzelését Gotsch úr azzal indokolja, hogy mindhárman úgynevezett klasszikus kívülállók: végzettsége alapján Warhol nem képzőművész, Fajót mellőzték az előző rendszerben, mert Kassáknak volt a követője, Bak pedig végig következetes volt önmagához, függetlenül attól, kívül állt-e vagy belül. Mindhármukra jellemző továbbá a képzelet és a valóság közötti feszültségkeltés, a marginalitás, valamint az elidegenedés és a jelentés, az igazság és az egyetemlegesség megleléséért kifejtett erőfeszítés.

Bak Imre: A nemlétező létező

Ezeken az idealisztikus egybeeséseken túl – véleményem szerint – van egy esztétikai hasonlóság is közöttük, ez pedig a pop art színkoncepciójának érvényesítése. Bármilyen mértaniasak, racionálisak is Bak és Fajó munkái, szigorúan definiált élénk, már-már fluoreszkáló színeik rokonságot mutatnak Warhol grafikáinak telt, flekkszerű koloritjával és annak költői hatásával.

Andy Warhol művei április 23-ig, Bak Imre és Fajó János alkotásai május 7-ig, Marafkó Bence és Erdélyi Gábor munkái április 23-tól május 7-ig tekinthetőek meg.

www.ateliers.hu

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!