Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Az elektronikus és a világzene násza (Zene-bona)
A Gotan Project és a Taraf de Haidouks a PeCsában
Szerző: Irinyi Áron
2003. április 7. 21:39

A Gotan Project például a tangót elektronikus zenei eszközökkel próbálja a fiatalok nyelvére fordítani.

Gotan Project

Az együttest 1999-ben két francia producer, Philippe Cohen Solal és Christophe H. Müller alapította, de hamar csatlakozott hozzájuk Eduardo Makaroff, az emigráns argentin gitáros is. A world music stílusra fogékony DJ-ket és közönségüket az első kislemezük megjelenése óta, azaz három éve tartja lázban a csapat, a vájt fülű nagyérdeműt viszont még inkább feltüzelte a tavalyelőtti bemutatkozó lemez, a La revancha del tango. A fokozott érdeklődésnek köszönhető, hogy 2003-ban a párizsi zenekar nyerte el a BBC Rádió World Music díját a Legjobb új zenekar kategóriában.

Dubbal megedzett, downtempóvá szelídített EU-konform drum and bass a Gotan Project zenéje Kissé kiszámítható, de a gyönyörű megszólalású hangokból a témákat sietség nélkül, repetitív módon kibontó, és ezért erősen nyugtató hatású muzsika. Bár a gotan szó tangót jelent a párizsi szlengben, a tangóra emlékeztető játékú zongora, akusztikus gitár és bandoneon csak elszórtan hallhatók. A La revancha del tango visszafogottan szentimentális, de talán hiányzik a mélyben szunnyadó feszültség, a tangóban megszokott szenvedély sajnos nem mindig üt át a szögletes ritmusokon. Az élőben tizenkét tagot számláló - és a Párizsba emigrált argentin zenészkolónia számos elismert tagját tömörítő - Gotan Project nagy koncertcsapat hírében áll, ezért szerdán valószínűleg a lemezükön hallhatónál több életet lehelnek pszeudo-tangójukba.

Taraf de Haidouks

"A Taraf de Haidouks zenéje úgy hat, mintha ritmikusan ráznák össze a kelet-európai országokat" - írja a Guardian. Természetesen leegyszerűsíti a képletet ez a sommás ítélet, az mégis tény, hogy a Bukarest környéki Clejani faluból indult együttes cigányzenészekből áll, és a középkori eredetű balladákból, a helybéli folklórból, emellett a török-szerb-bolgár dallamokból, illetve a mai könnyűzenéből egyaránt merít. A háromgenerációs, elképesztően virtuóz banda 1994-es lemezét a német kritikusok Az év legjobb world music albumának járó díjjal jutalmazták, 2002-ben pedig ők is elnyerték a BBC Rádió World Music díját, bár ők a Legjobb európai zenekar kategóriában.

Bár hamarabb voltak ünnepelt vendégek Nyugat-Európában, koncerteken, nagy fesztiválokon, mint nálunk, a szomszédos országban, néhány esztendeje már nálunk is ismertek. Többször megfordultak hazánkban, játszottak a Zeneakadémián és a Sziget Fesztiválon - hogy csak két, egymástól eltérő helyszínt említsünk. De a helyszín mindegy is: bárhol játszanak, mindenhol másodpercek alatt magukkal ragadják a közönséget. Bízhatunk hajmeresztő virtuozitásukban. És abban, hogy szerdán minket is elsodor.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!