Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ádám az anti-édenből, Bukta frissiben (Képhatás)
Kiállítások az acb Kortárs Művészeti Galériában és a Raiffeisen Galériában
Szerző: Szombathy Bálint
2003. április 3. 14:20

Ádám Zoltán: Cigány fiú,
2002.

Ez utóbbi műfaji megszorítás főként Ádám Zoltánra vonatkozik, aki a kilencvenes évek első felében, az Újlak Csoport tagjaként az installáció műfajába is belekóstolt, mostanság azonban kizárólag képeket fest. Azon belül is javarészt portrékat. Amikor tavaly interjút készítettem vele a JövőKép című művészeti antológia számára, tibeti sámánokról készült fotók alapján festett egy kiterjedtebb sorozatot, de már derengett benne annak az ötlete, hogy áttér a cigánypotrékra. A sámán-jelenség vonzerejét elsősorban a tér- és időbeli távolság, az ősi kultúrára rátelepedett mitológiai máz képezi, ezzel ellentétben a cigányság témaként való kimerítése nagyon is kötődik hétköznapjaink emberi környezetéhez.

Annak alapján, hogy Ádám fényképek alapján festi meg az emberarcokat, vélhetnénk, jókora távolságot tart választott modelljeivel. Ő viszont azt állítja, hogy alkotás közben spirituális kapcsolatot teremt velük, figyeli az arckifejezések belső sugárzását, melynek alapján az illető egész lényét képes átérezni. Mostani, cigányokról készült portréciklusának darabjai között például megjelenik néhai Balázs János festő alakja, akivel Ádám személyesen barátkozott, de a megjelenített személyek java része ismeretlen, emléküket talán csak a családi történelem őrzi. A meghittséget, bensőségességet sugárzó arcképek fotográfiai eredete hol burkoltabban, hol pedig nyíltabban érhető tetten a vásznakon.

Bukta Imre: Kertben,2003.

Bukta Imre műfaji érdeklődése köztudottan sokoldalú. Amikor képet fest sem lehetünk benne biztosak, hogy a végeredmény nem valamely kombinált formában bontakozik ki. Az utóbbi években kitartóan festi falusi témáit, a mezőgazdaság világát, az úgynevezett vidék avagy az Alföld rurális állapotait. Olajképeinek nyelvi állagába gyakran visz be a terepről származó anyagokat, úgymint faágakat, kukoricaszemeket, pálcikákat, sőt lakáscsempéket is. Eredetisége azonban nemcsak izgalmas anyaghasználatának köszönhető: eredeti a módja annak, ahogyan láttatja ezt a dekadenciába fúló világot. Lírai ecsetkezelését nosztalgikus iróniával fűszerezi, hogy tudomásunkra adja: a falusi élet modern folklórját tulajdonképpen az urbánus ráhatások jelenlétének mértéke alakítja. A neoncső paradicsomkarók és a gyümölcsfák ágára szúródott műanyag bevásárlószatyrok két világ, két értékrend ütközésének jellegzetes szimbólumai.

Jelen tárlatán Bukta kisebb léptékű képei szerepelnek idei, legfrissebb produkciójából. A világ és a közvetlen emberi környezet változásaira olyannyira érzékeny szerző álomszerű látomásaiban mindenek felett a falusi élet költői szemlélete jut szóhoz.

Ádám Zoltán önálló tárlata április 12-ig tekinthető meg az acb Kortárs Művészeti Galériában (VI., Király u. 76, www.acbgaleria.hu),
Bukta Imre egyéni bemutatója pedig május 4-ig látogatható a Raiffeisen Bank galériájában (V., Akadémia u. 6).

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!