Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nem olyan kis filmek (Esemény-tár)
Emergeandsee fesztivált láttunk a Trafóban
Szerző: Lakatos Péter
2003. április 3. 09:22

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a Trafó közönsége (hogy, hogy nem) csupa szép emberből áll. A magyarok amúgy is jeleskednek a külcsín kategóriában (amikor Budapestre látogatott, Robert McLiam Wilson ír sztáríró is megkérdezte, hogy hova rejtjük a csúnya embereket), de a Liliom utca sarka ennek is valami eszenciális gyűjtőhelye. Vagy csak a német, brit és magyar képzőművészetisek rövidfilmjei után érdeklődne csupa szép ember?

Olyan dilemma ez, amelynek nincs köze az Emergeandsee-fesztiválhoz, de elüthető vele az idő, amikor az ember a tömegnyomorban a kezdésre várakozik. Merthogy a sok "liebe geste" illetve "dear guest" - a kéjváncsiak elég magas százaléka külföldi illetőségű -, és magyar érdeklődő publikum bizony egymás hegyén hátán várja a kezdést. Sokan vagyunk, éppen elegen.

A vetítőben való leültetéshez például valamikor szebb napokat megélt honvédségi matracok (vagy általános iskolai tornaszőnyegek?) is előkerülnek, közvetlenül a vászon elé terítve, hogy mindazok, akik befizettek, mégse a földön vagy a lépcsőkön kuporogjanak. Aztán pedig csőre tölts és tűz!

A szép lassan elfogyó oxigéntartalom áldatlan-bódító hatása alatt az első blokkban a brit és német képzőművészetis diákok alkotásai pörögnek. Jobbára kétrétegű (közönség-művész) filmek ezek, kettő-öt percbe sűrített "brainstorm" alkotások. Rögtön az elején megismerkedhetünk az Egykezűek városával (The town of the one handed, r.: Heli Ellis), ahol egykezűségük okán minden városlakó egy másikkal közösen tevékenykedik. Egy fodrász fésül, a másik vág, egy pár kötőtűt két nőnek kell akcióra bírnia, sőt zongorista sincs párja nélkül.

A rendet azonban felborítja egy jó üzleti érzékkel nyíló Second Hand Shop (!): a megvásárolható második kéz okafogyottá teszi a társas együttműködést, ezáltal tömeges munkanélküliség (járulékosan pedig az interperszonális kapcsolatok megszűnése) jelentkezik. A hepiendre mindenki visszatér a normális kerékvágásba - egy ugrókötelező kislányt kivéve, aki saját boldogulására a szemétre hajított second handek közül túr magának egyet.

A filmek java része hasonló szellemiséggel készült: puha poénokba bújtatott fájdalmas percepciók, emberi, társadalmi kritikák pontosan megfogalmazott, de felszabadult képei pörögnek animációs-filmes alapra dolgozva, sőt előfordul önmagáért élő ötlet is. A Clip02 alig egy perce például Ralf Schumacher boxkiállásával kezdődik, aztán vissza a versenypályára, ahol a Forma 1-es motorok süvítése szinte észrevétlenül morfolódik csecsemősírássá. Nem is esik le egyből senkinek a tantusz, viszont fergeteges tapsot kap a film még a vége előtt.

Szellemünk egyre dicsőbb, a kollektív élmény felemel, hiába fáj például a hátam és a könyököm a földön (matrac, tornaszőnyeg?) üléstől, nem akaródzik kimenni a közel egy óra után a vetítés szünetére. Szerencsére a többieknek igen, így galádul széket orozok az első távozótól, aki hátat mert fordítani addig birtokolt kényelmének egy cigi miatt. Ön ne szokjon rá!

Jönnek a magyarok, jönnek a magyarok! - hangzék, s tengert láttam, ahogy kitekinték (bocsánat, Sándor). Füstszaggal dezodorált tömeg furakszik be az ajtón, nemzettudatú entitás, magas elvárások és őszinte kíváncsiság feldobott keveréke. Valahol azt reméli mindenki (én biztos), hogy azért az itthoni művészek majd rátesznek egy lapáttal a "nyugat" alkotásaira, megmutatjuk a kedves geste és guest uraknak-hölgyeknek, mekkora tálentum van itten raktáron kultúrtematikailag. Üljenek csak le, ha nem akarnak hanyattesni.

Különben minden bejön, csak nem abban a formában, ahogy én azt számítottam. Az itthoni leendő képzőművészeknek mintha minden egy kicsivel jobban fájna és minden komolyan. Tizenkilenc film pörög le úgy, hogy bár hajlam mindegyikben van, kevés kivételtől eltekintve alkotója nem ironizál vagy élcelődik a neki fájón, hanem sírva a nyelvét köszörüli.

A mi alkotóink és filmjeik a legtöbb esetben képtelenek olyan felszabadultsággal vagy könnyedséggel a témához nyúlni, mint az első blokk alkotásai: néhol hátborzongatóan tökéletes képi erőszakot hajtanak végre (A gonosz boszorkány és a földönkívüli harmadik típusú találkozása), ha mosolyogtatnak is, mindig fenyegetnek közben: vigyázz, ez valójában nem volna vicces. Eredeti és itt-ott jobbára a németekével rokon vonású megoldásaikban világossá teszik, hogy elbohóckodni semmit nem merünk/akarunk, egy poén vagy szimplán ütős snittsor kedvéért nem adjuk magunkat. Vagy pofon vágunk, vagy keserűen röhögtetünk. Kelet-európai kép-pen, ahogy csak mi értjük.

Mégsem savanyú a szőlő. Egyrészt annak révén, hogy a magyar hallgatók alkotásai ritka erős öntudatról-öntudatból, határozottsággal beszélnek, kísérletezésük is a valódi tartalom szolgálatába állítva válik funkcionálissá (például Lendvai Ádám Novi Sad című kép-szétcsúsztatása-összeillesztése egyetlen snittben a háború utáni lehetőségekről). Másrészt pedig egyes "elfajzott" lelkek azért nem állták meg, hogy csak a fricska kedvéért, örömből ne vezényeljenek egy rövid übertust. 

Így jutunk el a fajok közti kommunikációig is: Lehoczky Tamás Ez itt én vagyok című alkotása macskaszínészekkel készített werk, ahol a szereplők fegyelmezési és instruálási eszköze a dió, amit a rendező odahajigál, így alkot "hiteles, valóságos, életből vett" pillanatokat a háztáji macskakolónia (valamint saját személye) mindennapjainak dokumentarista hajlamú feldolgozásában.

Az Emergeandsee szervezetet és a Trafót köszönet illeti azért, hogy ha csak egyetlen estére is (2003. március 29-én), de lehetőséget adott a kíváncsiaknak és a mozgóképben kifejezőknek a találkozásra. Lehetőséget a reakciókra, valamint a vetítés utáni személyes találkozásra, a (jó értelemben vett) dilettánsok kritikus megnyilatkozásaira. Kár, hogy csak évente egyszer.

www.trafo.hu
www.emergeandsee.org

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!