Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Több mint klezmer (Zene-bona)
Lemezfelvétel a Fonóban
Szerző: PVÁ
2003. április 4. 12:15

A nyolctagú együttes négy éve működik, javarészt klasszikus zenét játszó muzsikusokból áll, tagjai a Magyar Állami Operaház, a Honvéd Művészegyüttes, a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar művészei.
Az együttes első lemeze 2000-ben jelent meg, a Nyári Zsidó Fesztiválra, amelynek rendszeres résztvevője a csapat. Már ekkor körvonalazódott az, hogy miért "több mint klezmer" a zenekar szlogenje: a kelet-európai zene mellett tradicionális héber muzsikát is játszottak. Bár klezmer zeneszerszámokra (klarinét, hegedű, brácsa, nagybőgő, tangóharmonika, furulya) épülnek dalaik, különleges hangszerelésük annak köszönhető, hogy nem nagydobot, hanem darbukkát használnak. Az sem mindennapos dolog, hogy majdnem minden darabjuk énekelt dal. A cél túlmutat a formai mondandón: a zenei interpretáció mellett a forráshoz, a bibliai valósághoz való visszatérés is fontos.
A lemezfelvétel-koncert ugyanezt az irányvonalat követi majd. A kétrészes hangversenyen - egyelőre bizonytalan, hogy egy vagy két lemez hangzóanyaga születik-e meg - szintén lesznek héber dalok és népszerű jiddis melódiák.
Az első részben tradicionális és modern, 20. századi héber muzsika, zsoltárok, táncdallamok hangzanak el. A Szentírás szövegeit feldolgozó gyűjtemény a Menyegző címet viseli, így utal a bibliai Vőlegény és Menyasszony, az Örökkévaló és Izrael, a Messiás és Egyház kapcsolatára. A második részben jiddis zenét feldolgozó művek lesznek.

Fonó Budai Zeneház, 1116 Budapest, Sztregova u. 3. Tel.: 371-0100
www.fonorecords.hu

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!