Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A pszichoanalízistől Éjfél Kapitányig (Esemény-tár)
A Könyvhét lapszemléje
Szerző: Monoki Kálmán
2003. április 2. 09:34

A hetedik évfolyamát jegyző, nagyrészt könyvajánlókat, könyvújdonságokat közlő lap első oldalain olvasható cikkben a „Fecseg a felszín, hallgat a mély” címmel hirdetett műhelybeszélgetés-sorozat érdekesebb felvetéseit, elgondolkodtató szemléleteit gyűjtötte csokorba az írás szerzője, Mátraházi Zsuzsa. A sorozat ötletgazdája Valachi Anna irodalomtörténész, a novemberben alapított József Attila Társaság ügyvivője a Könyvhétnek kifejtette, hogy a vitafórumot a pszichoanalitikus szemlélet szélesebb körű megismertetésére hozták létre, mert „az irodalomtörténészek többsége érezhetően idegenkedik ettől a fajta megközelítéstől, nyilván azért, mert nem tud róla eleget. Az irodalmárok derékhadának nem tanították az egyetemen a pszichológiai alapműveket…” - mondta Valachi Anna, aki kiemelte, hogy József Attila megismerésének egyik megkerülhetetlen „állomása” a pszichoanalitikus szakirodalomba való elmélyedés.

„Kattints rá és olvasd!” – címmel napjaink divatos könyvolvasási szokásairól, az elektronikus könyvformákról, virtuális kiadókról olvashatunk a lap soron következő oldalain. Mi is az a virtuális könyv? – kérdezhetnénk. Szénási, a cikk szerzője erre a kérdésünkre így válaszol: „Olyan könyv, amely kizárólag a virtuális térben nyeri el létezését, onnan nem emelhető ki…a virtuális könyveknek nincs szövegtestük.” Az írásból megtudhatjuk, hogy Balla D. Károly, aki nemrégiben virtuális irodalmi konferenciát is szervezett a határon túli irodalmak befogadásának problematikájáról, néhány hete virtuális könyvet is megjelentetett a magát misztikus ködbe burkoló Liber All Kiadó segítségével. A virtuális kiadó minden második hónapban újabb munkákat ígér olvasóinak. Szénási cikkében továbbá körképet ad a mai irodalmi portálokról, azok felépítéséről, szerkezetéről, tartalmáról.

És hogy az egymásra „rímelő” írások említésével mennyire igaza volt Kiss József főszerkesztőnek, arra újabb bizonyíték: Karafiáth Orsolya a titokzatos virtuális szuperhőssel, Éjfél Kapitánnyal beszélgetett. Az interjú apropóját egy, a napokban megjelent érdekes könyv adta, Raol Renier Éjfél Kapitánya. A „szuperhős” kilétét ugyan nem fedi fel az interjú során, céljairól és magáról a könyvről sokat elárult. „Éjfél Kapitány…egy hős, aki a maga testi valójában ha nem is létezik, de internetes és egyéb formában jelen van…és tesz valamit azért, hogy ez az alapvetően lepusztult és nyomorúságos világ jobb, élhetőbb legyen.” A könyvvel kapcsolatban így fogalmaz az újkori „Superman”: „Ez a könyv mindenkinek szól, aki annak idején olvasta teszem azt az Egri csillagokat…A Pál utcai fiúkat, és tetszett neki…”

A Könyvhét legújabb számában ezen írások mellett az érdeklődők olvashatnak könyvszemelvényt Bernie Britt most megjelent, Keresem Bridzsitjonszt házasság céljából című humoros regényéből, továbbá Szkárosi Endre és Dobos Marianne is elmondja a Könyvhét újságíróinak mostani gondolatait, jövőbeli terveit, s természetesen olvashatunk kisebb könyvajánlókat is.


Könyvhét, kulturális kéthetilap, 2003. március 20.

www.konyv7.hu

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!