Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Tilla másik énje (Új kor)
Propaganda a periférián
Szerző: wasabi
2003. március 31. 15:27

Orvosi szakvélemények szerint a késő éjszakai tévénézésnek sok káros mellékhatása van. Mivel ez a sáv a leginkább ORTT-kötöttségektől mentes, így nagy valószínűséggel itt botlunk horrorba, pornóba, véres akciófilmbe és Tillába (azaz a műsorvezető Till Attilába) - ami felesleges izgalmakat, stresszt okozhat és ez bizony befolyással lesz a pihenésünkre. A sötétben villódzó képernyő alapjáraton nagyon fárasztja a szemet, ám ha a Propagandát nézi az ember, ez a hatás hatványozódik.

Arról felesleges meddő vitát folytatni, milyen jellegű műsor ez a különcre hangolt, ám teljesen hagyományos szerkezetű magazin, ahol a felkonferálásokat - nahát! - riportok követik. Az alkotók a kenyéradó gazda PR-szándékainak megfelelően a közszolgálati jelleg mellett teszik le a garast. Fából vaskarika ez persze, mert mi módon lehet a szélesebb közt (mégiscsak kultúráról beszélünk) szolgálni egy olyan tévéműsorral, amely jó, ha húszezer emberhez jut el? Igaz, a maroknyi nézőtábor meglehetősen kvalifikált: a Propagada hoch-értelmiségi rétegműsor. Ennek ellenére nem a hirdetők és szponzorok szíve csücske sem az adás, sem a kezdési időpont. Egyelőre a második legnagyobb hazai mobiltelefoncég állt stabilan a műsor mögé. Önértékeit tekintve pedig többet érdemelne, csupán a készítőknek kellene kissé megzabolázniuk magukat.

Tilla beosztása szerint műsorvezető és ötletadó, a történet kreatív szereplője. Nagy kár, hogy többek szerint az általa kialakított imágó kezd a porondmester kategória felé elmozdulni. Tőle a bohóckodás a BB-ben is maximum szódával megy el, itt azonban néha kifejezetten sértő és idétlen megmozdulások vannak, mintha egy friss BB-kampányfilmecske forogna. Erre csak ráerősít a képi megoldások sora.

Till Attila annak idején a TV3 72 óra című műsoráért kapta meg a legjobb műsorvezetőnek járó elismerést a Kamera Hungárián. Akkor tiltakozott, hogy ő inkább riporter. A világ egyensúlya helyreállt: ma már inkább műsorvezető, semmint szerkesztő-riporter, a kitüntetés tehát mostantól jogos. Az a panasz viszont, amely elhagyta a száját a Pesti Est Café egyik rendezvényén, nem teljesen jogos, korrekt és ízléses. Eszerint ugyanis Till Attila azért nem jelenhet meg a Propaganda riportereként, mert a BB miatt nem ér rá, holott ezt a műsort állítólag minden megszabott feltétellel együtt neki adták. Az igazság persze vélhetően másutt keresendő: Till mostani BB-s imágójába nem passzol igazán bele, hogy ő egy kultműsor kultriportere legyen. Nagy kár, s innen érthető meg még inkább a lehetetlenül perifériára tolt műsorkezdés is.

Az alkotók azonban, mint elmesélték, kezdetektől fogva lobbiznak a kedvezőbb műsorsávba kerülésért, eddig nulla sikerrel. Több körülmény miatt. Csernátoni Dóra szerkesztő szerint lehetne ugyan nagyobb költségvetéshez, kedvezőbb feltételekhez jutni, de ahhoz szakítani kellene a kultúrával, s megnyitva a tematikát valami egyébbel (de mivel?) foglalkozni. Érdekes, hogy épp a legutóbbi adásban láthattunk erre félszeg próbálkozásokat, amikor Finta József aktuális városrendezési gondolatai után egy retro-autó formaterv-pályázat nyertes magyar résztvevőjével készítettek riportot. Ez utóbbi anyag azonban már jó ideje dobozban lehetett, mert számos friss információt nem vagy tévesen közöltek, ó televíziós felületesség!

A másik fontos, a közérdeklődést gátló körülmény nem más, mint a műsor tulajdonképpeni ereje és sebezhetősége is egyben: a brillírozás határán egyensúlyozó képi megvalósítás. A műsorvezetőt egy sajátos, mozgóképes videokollázsba elhelyező rendezői koncepció annyira erős, hogy már a felkonfokon keresztül képes markáns arculatot adni az egész műsornak, ám nagyon rá is nyomja bélyegét a lényegi részekre, túl azon, hogy a kettő hangulata és fényvilága sincs igazán összhangban. Önmagában nem lenne baj - fő a változatosság -, a gyakori diszfunkciók miatt azonban zavarónak érezhetjük e mozgóképes jópofizást. Ami jelleget ad egy 20 másodperces riport-beharangozónak, nem biztos, hogy magában a riportban is működik. A legutóbbi adás elején és végén Tilla elé betáncoló szellemek például kifejezetten zavaróak voltak és számomra az sem derült ki róluk, miért és hová érkeztek, pedig igyekeztem figyelni úgy hajnali háromnegyed kettő tájban.

Kis Tamás László rendező szerint még messze nem érték el a lehetőségeik határát, már ami a képi megvalósítást illeti. Örömhír ez, én mégis halkan azt tanácsolnám: eddig és ne tovább. Amikor ugyanis egy riportban gyakorlatilag minden vágás öncélúvá válik, minden képi blikkfang, ötlet és truváj inkább zavaró, mint lendületes és friss, akkor ott baj van. Mint tapasztalt televíziós, Kis nyilván tisztában van a képi és szövegbeli hatások szerencsés arányaival. A Propaganda szinte minden képére emlékszem, de ha fejbe lőnének se tudnám megmondani, miről szóltak az anyagok, milyen információkat tudtam meg, végső soron, mennyivel lettem kulturáltabb lény. Egy televíziós műsorkészítőnek pedig még értelmiségi nézőtábornál is elsősorban erre kell figyelnie, s szervesen csak ebbe épülhet be a képi önmegvalósítás.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!