Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A világ legpörgősebb könyve (Archívum)
Claudio Magris: Kisvilágok
Szerző: Solymosi Bálint
2002. szeptember 18. 14:52

Szédítő élmény az utazás; és ha nem csak úgy a világban utazunk mindenfelé, hanem a saját világunkat járjuk körbe, akkor méginkább szédítő, egyfajta zuhanás talán az eladdig föl nem sejlő identitásunk felé.
„Hangok támadnak, keverednek, halnak el...” ebben a kávéházi univerzumban, ám e fölött a lárma fölött nincs hatalma a halálnak, mert mindig lesz egy író, ki regénnyé formálja. Trieszt, San Marco kávéház: a legkülönfélébb alakok ülnek az asztaloknál, diskurálnak, újságot olvasnak, dohányoznak, és valaki egyszerre csak írni kezd. Esetleg eszébe jut, hogy megmártózhatna az Adriában, vagy kezével csak megérintené a lagúna sekély és langyos vizét, vagy a Domb felé mehetne, vagy akár csak át a Sacro Cuore templomba. „Annak, aki szeretné megmozgatni a lábát, és gyorsan körbejárná a világot, épp jó helyen van a San Marco. Központi fekvésű...”
A mifelénk is (például Duna című művével) híressé lett olasz író, Claudio Magris megy így világgá, csak a lehető legalaposabb módszerességgel járja körbe meg körbe, oda meg vissza egy ember életének vidékét, regényének tájait –, így lesz könyve a vidék regénye, egy mikrokozmosz szinte lexikálisan pontos szemrevételezése és meghatározása. Úgy tűnik, mintha legkönnyebben arról lennénk hajlamosak megfeledkezni, ami legközvetlenebbül vesz körül bennünket. Melyek is azok a dolgok, amelyek alapjaiban mindannyiunkat meghatároznak, ha nem a CNN, és nem a Cosmopolitan vagy a világháló az? Ezek azok a „kisvilágok”, amelyeket Claudio Magris sorol; és ezekről annyi anekdotát, legendát s valós történetet tud (tudnak azok az emberek, kikkel útja során találkozik), hogy tízezer könyv kitelne belőlük.
Az utazás - írja - reménytelen gerillaharc a feledés ellen.
Kultúrák és történelmek között utazik, holott csak szűkebb hazáját, a lagúna vidékét járja, Friuli, Torino és a Karszt környékét; utazásai során beszélget és hallgat és figyel és gondolkodik, s a gondolatait figyeli, azaz mondatokat ír le. Szépeket.    
Megdöbbentő, nagyon bátor és csodálatos mű. Rendkívül lassan olvasandó, hogy minden elemi részecskéjét látni, érezni tudjuk. Mert elképesztő gyorsasággal váltakoznak benne az izgalmasabbnál izgalmasabb, érdekesebbnél érdekesebb alakok, az önálló képek, jellem- s történésvázlatok, pillanatnyi jelenések, bölcsességek.
A Kisvilágok olvasása közben azzal a meglepő felfedezéssel leszünk gazdagabbak, hogy e rendkívül intenzív szemlélődések  alatt (amelyek maguk is mikrokozmoszok) nem az idegenség és annak megismerése annyira vonzó, hanem épp ellenkezőleg, a magunk akarása, a magunkra ismerés felkínált lehetősége.
 

Claudio Magris: Kisvilágok
Európa Könyvkiadó
Bp., 2oo2
Fordította: Barna Imre és Szirti Bea

Kapcsolódó linkek:

www.loc.gov/loc/lcib/9912/magris.html

www.alice.it/news/interv/magris.htm

www.literaturhaus.at/buch/fachbuch/rez/cmagrishttp://www.c3.hu/scripta/lettre/lettre36/konrad.htm
www.europakiado.hu

 

 

 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!