Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szerelmi bájital DVD-n (Archívum)
Donizetti operája az új médiumon
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 17. 15:11

Hans Castorp pillanatok alatt vált a mesés technikai újdonság rabjává. A Varázshegyen a Berghof szanatóriumban Behrens doktor mutatta be neki és a többi páciensnek az új alkalmatosságot, a gramofont, amely az énekesekből - legyenek bárhol is fizikai valójukban - elhozza azt, ami a legfontosabb belőlük: a hangjukat. Hans Castorpot megbabonázza az újdonság, érzi, új korszak kezdődött.
Azóta többször is kezdődött új korszak, ami a modernkori Hans Castorpoknak mindig lehetőséget adott hanghordozó-gyűjteményük lecserélésére. Hányszor kerített bennünket új szenvedély a hatalmába! A hosszanjátszó lemez, a CD és a video után itt a DVD. Ez óriási mulatság. Hans Castorp csak nézne!
Megnézné például a Szerelmi bájitalt. Ebből már egy sereg felvételt láthattunk videón. Tartós siker az a gyönyörű előadás a Metből, Pavarottival és Kathleen Battle-lel a főszerepben, csak hát ugye ki hiszi el a korpulens és már nem mai gyerek Pavarottinak a félénk, epekedő, boldogtalan szerelmest? E sorok írójának néhány éve abban a szerencsében volt része, hogy élőben hallhatta Nemorinóként a hatvanas éveit taposó Pavarottit, aki szinte az egész előadást ülve énekelte végig, mert az ízületei valószínűleg már nem a régiek. Szerzőnek eszébe jutott az első Szerelmi bájital előadás, amelyet kisgyerekként, kimosdatva, anyai kísérettel, a budapesti operaházban abszolvált, és nem értette, hogy a kis köpcös bácsi miért nem mondja meg a nagy kövér néninek, ha akar tőle valamit?
Dévédénken (az ifjabb generáció dívídínek mondja, de Hubai tanár úrral szólva nem baj, Győri, így is elfogadom)) egy Lyonban rögzített Szerelmi bájital előadást látunk. Nincs az a kisgyerek, aki a leghalványabb kétségeket fogalmazná meg kövér néni- és köpcös bácsi-ügyben. A kilencvenes évek sztár-házaspárja, Angela Gheorghiu és Roberto Alagna adja Adinát és Nemorinót, felvételünkön Belcore hadnagy (Roberto Scaltriti) nyalka, daliás és fiatal, ráadásul gyönyörű a vocéja, teljesen érthető, hogy szegény balfácán Nemorino úgy érzi, sanszai romlanak. A falusi Trisztán és Izolda történetét a rendező (Frank Dunlop) a huszadik század húszas éveibe helyezi át, nyilván azzal a szándékkal, hogy így is emlékeztessen a sztori időtlen voltára. Szellemes, ötletgazdag a rendezés. Az Evelino Pido vezényelte előadáson Nemorino híres románca egy későbbi, tíz évvel az opera bemutatója után írt változatban hangzik el. Donizetti ezt egy baritonálisabb színezetű tenornak írta. Kőből van a szíve annak, aki nem hatódik meg tőle!

Donizetti: L’elisir d’amore
Decca DVD

Roberto Alagna (Nemorino), Angela Gheorghiu (Adina), Roberto Scaltriti (Belcore), Simone Alaimo (Dulcamara), Elena Dan (Giannetta)

Orchestre et Chœur de l’Opéra National de Lyon
Evelino Pidò

Stage production: Frank Dunlop
Directed for video by Brian Large

Executive Producer: Neil Mundy
Producer: Colin Wilson

Kapcsolódó linkek:


www.deccaclassics.com/music/dvd/074103.html

www.arts.hu
www.opera.hu

www.deccaclassics.com

www.fondazione.gaetano-donizetti.com

www.operainconcert.com/people/g_donizetti.htm

www.azopera.com/c_bios/donizetti.php3

 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!