Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Beszélgetés Szegedi Dezső színművésszel (Életrajz-tár)
Szerző: Albert Mária
2003. április 10. 10:45

papirusz: Humortalan, gyomorbeteg, szikkadt - így szokták jellemezni Malvoliót, de nem Szegedi Dezsőt!

Szegedi Dezső: Amikor kiderült, hogy ez a darabot játsszuk, arra gondoltam, talán Büffögh Tóbiás leszek. Aztán a próbatáblán Malvolio mellett láttam a nevemet. Nem riadtam meg, elvégre azért vagyok színész, hogy újabb és újabb egyéniségeket mutassak meg. Ha jobban belegondolunk: igazi elismerés, ha feltételezik, hogy nem csak egyetlen típus életre keltésére alkalmas az ember.

- Még egyetlen szerepet sem utasított vissza ?

Grünne gróf szerepében az
Elisabeth-ben

- Számomra nem probléma, ha egyetlen mondatra kell bemenni. A Traviatában ennyit énekeltem: Tálalva van! Számomra a színpadon létezni megtiszteltetés, akár egyetlen mondattal, akár főszereppel. Azt szoktuk mondani, ha egy színész panaszkodik, hogy sokat dolgozik, valójában dicsekszik.

- Vendégszerepel a Vígszínházban is.

- Kárpáti Péter Pájinkás János című darabjában Ámi Lajos vagyok, a szerepet eleve rám osztotta a rendező, Forgách Péter, akivel korábban itt, Miskolcon is dolgoztam Brecht Szecsuáni jóemberében. Aztán Nyíregyházán Garcia Lorca Vérnászát vitte színre, oda is meghívott.

- Többször hívták már a fővárosba?

- Egy évig játszottam a Tháliában a Postás mindig kétszer csenget című darabban a görögöt. A Nemzeti Színházban kétszer is beugrottam: Kállai Ferenc helyett Polónius voltam a Hamletben és Agárdy Gábor betegsége alatt Doolittle a My fair lady című musicalben. Azok közé a szerencsés fickók közé tartozom, akik még játszhattak egy színpadon Sinkovits Imrével, ő alakított a Pickering ezredest a zenés játékban.

- Nem vonzzák a pesti lehetőségek?

- A deszka mindenhol ugyanolyan. A néző pedig mindenütt észreveszi a hamisságot. A színésznek, legyen bárhol a világon, ugyanolyan odaadással kell játszania. Persze örülök, ha néha kimozdulhatok a Szinva partjáról, de büszkén mondom, hogy miskolci teátrista vagyok. Áprilisban kezdem a huszonkettedik évemet ebben a társulatban, nem vágyom el innen. Minden szezon hoz valami újdonságot, fiatal kollégákat, vendégeket.

- Olykor még közéleti szerepet is vállal.


Cheswick szerepében a
Kakukkfészek-ben

- Néhány éve részt vettem a cigány kisebbségi önkormányzat munkájában, de ma már elég feladatot ad a Fekete hang, azaz a Kalo Glaso cigány hagyományőrző együttes, amely most lesz egy éves. Készülünk is a születésnapi koncertre! A megalapítása tulajdonképpen Bartóknak és Puccininak köszönhető. Tavaly, az operafesztivál előtt kérdezték tőlem, ismerek-e jó cigány együtteseket, játszhatnának külső helyszíneken. Együttest hirtelenjében nem tudtam volna ajánlani, de ismertem olyan embereket, akik őrzik a szülőktől, nagyszülőktől tanult dalokat, és akik számára fontosabb e hagyomány éltetése, mint a gyors siker. Készültünk hát becsülettel, a próbák során megéreztük a közös muzsikálás örömét és úgy döntöttünk, hogy a fellépés után is együtt maradunk. A zenénk egyébként egy táncjátékot is ihletett, a színház koreográfusa Kozma Attila ennek alapján készítette a Fekete zajt. Voltam én már minden: zsidó, sváb, görög...

- Hogyan tájékozódik a világban?

- Segít a fiam, aki szociológus hallgató.

- Azt mondják, elsőként jön be az előadásra.

- Fiatalabb koromban mindig öt órakor indultam otthonról. Ma már ötre bent vagyok. Beszélgetek a kelléktár főnökével, megisszuk a kávénkat, így készülünk az előadásra. Babonás nem vagyok, de visszatérő (rém)álmom, hogy állok a színpadon, és nem tudom, hogy melyik darabban vagyok. Ezért is fontos, hogy időben ráhangolódhassam az aznapi szerepemre.

Előadások:
Április 10., 11. Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok
Miskolci Nemzeti Színház,
www.theater.hu

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!